Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Ciśnienie oleju 2.0D 163KM

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
tomi124
Świeżak
Imię: Tomasz
Samochód: Orlando
Silnik:
Kontakt:

Ciśnienie oleju 2.0D 163KM

Post autor: tomi124 »

Witam,

Jestem posiadaczem Orlando, rocznik 2011 z silnikiem 2.0D 163KM.
Posiadam od kolegi Ping'a z forum Insignia pełną wersję programu OPL-DPF Monitor.
W aplikacji często pojawia się i gaśnie ikonka oleju, co ma oznaczać niskie ciśnienie oleju.
Czy w silnikach Orlando występuje ten sam problem co w Insigni, z uszczelką smoka?
Na jaki problem może wskazywać niskie ciśnienie oleju?
Przymierzam się do wykonania pomiaru ciśnienia oleju, ktoś wie jakie wartości są prawidłowe?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Ciśnienie oleju 2.0D 163KM

Post autor: etac »

Ciśnienie oleju przy prędkości obrotowej biegu jałowego i przy wysokiej temperaturze roboczej (120° C / 248° F)
>100 kPa / 725 obr./min.

Ciśnienie oleju przy prędkości obrotowej 2000 obr./min. i przy wysokiej temperaturze roboczej (120° C / 248° F)
>200 kPa / 2000 obr./min.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
tomi124
Świeżak
Imię: Tomasz
Samochód: Orlando
Silnik:
Kontakt:

Post autor: tomi124 »

Dzwoniłem dzisiaj do jednego zakładu u nas w mieście i zaśpiewali 80-100 zł za pomiar w zależności czy jest łatwy dostęp. Na allegro widzę manometry po 60 zł, więc pewnie sam wykonam pomiar.
A co do uszczelki smoka, to czy u nas tak jak insigni coś takiego występuje?
Znalazłem jedynie uszczelkę pompy oleju http://dochevroleta.pl/userdata/gfx/c8e ... 6f6915.jpg.
Wygląda to zupełnie inaczej niż to co znalazłem odnośnie Insigni.
Być może aplikacja Pinga w naszym silniku źle pokazuje błąd ciśnienia oleju, wyślę do autora log, być może coś z niego wyczyta.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Diesel w Chevi to inny silnik, inna pojemność i inna konstrukcja.
Tym apkom nie zawsze można wierzyć
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze HB LT+ MY14
Silnik: 1.8, 141KM, Pb
LPG: BRC 24.11
Kontakt:

Post autor: kemoiz »

Nie polecam kupowania chińskiego zegaru do pomiaru ciśnienia z allegro. Zwłaszcza do diesla. Na 99% nie będzie miał końcówki pasujacej do Twojej świecy i nawet go nie użyjesz.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

kemoiz, ale autor chce mierzyć ciśnienie oleju a nie ciśnienie sprężania, więc manometrów nie będzie wkręcał w miejsce po świecy.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze HB LT+ MY14
Silnik: 1.8, 141KM, Pb
LPG: BRC 24.11
Kontakt:

Post autor: kemoiz »

No patrz nie doczytałem :-) to większa szansa, że będzie pasować ale i tak temat ma ponad miesiąc więc już pewnie nieaktualne.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
speediee
Świeżak
Imię: Adrian
Samochód: Mondeo 2.0 SCTI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: speediee »

Troszkę odkopię - używam tej wersji Lite ze sklepu Googla ( apka do DPF dla Opla ) i niestety nie działa poprawnie z Orlando. Dziś otrzymałem dość szorstką wiadomość od autora, że Chevi to nie Opel i żebym poszukał sobie informacji na forach o Chevi :| - notabene gościnność na forum Insignia jest raczej zimna.

Twoje problemy z ciśnieniem mogą (ale nie muszą) być spowodowane błędnym działaniem apki.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Napisz do Ping z forum insigni, zresztą tutaj też czasami gości. To on jest chyba autorem jakiejś apki do pomiaru ciśnienia w ropniakach. No i chyba trzeba jeszcze jakiś układ poskładać.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Ping
Bywalec
Imię: Ping
Samochód: Opel Insignia
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Ping »

Nie mam wiedzy jak przebiega procedura wypalania DPF w Chevrolecie.
Niektóre informacje diagnostyczne w Chevi oraz w Oplu są zbieżne, ale to są dwie różne architektury a co za tym idzie procedury są inne.
Moja aplikacja została zaprojektowana dla Opla Insignii z silnikiem A20DTx i dla procedury wypalania DPF właśnie w tym silniku. Nawet Astra ma nieco inna procedurę, nie wspominając już o nowszych silnikach B.

Co do kwestii ciśnienia oleju to jest odczytywane parametr z czujnika przelacznikowego ciśnienia oleju silnikowego (czujnik 1-pinowy). Może zdarzyć się że w trakcie lub tuż po rozruchu przez krótka chwilę pojawi się informacja o ciśnieniu, jest to związane z tym że układ musi zaciągnąć olej z miski (Szczególnie po dłuższym postoju). Jeżeli komunikat występuje dłużej lub podczas pracy silnika to możliwy jest problem ze smarowanie lub z samym czujnikiem.
Dodam jeszcze że ciśnienie przełączania czujnika jest zwykle znacznie poniżej minimalnego wymaganego ciśnienia. W większości tego typu czujników ciśnienie przełączania to między 0,3 a 0,8 bara.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
speediee
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Jestem już po 3 wypalaniach z asystą Twojej apki.

U mnie działa to tak: poziom zapchania ( choć to chyba nie jest zapchanie faktyczne bo to by było nie możliwe ) dochodzi do 100% i w tym momencie zaczyna się wypalanie - standardowe objawy tj. podwyższone spalanie na postoju, szarpanie podczas jazdy, system Auto Stop przestaje działać. Wypala się prawie do 0% ( dziś wypaliło mi do 3% ). Czyli inaczej niż w Insigni gdzie wypalanie zaczyna się przy 90% mniej więcej.

Kolejna różnica w działaniu to to, że nie wyskakuje komunikat "wypalanie" tylko % schodzą sobie w dół.

Licznik kilometrów od ostatniego wypalania załapał dopiero po 2 wypalaniu i teraz już się resetuje poprawnie - nie wiem czy tak to ma być.

Temp DPF chyba działa poprawnie aczkolwiek dzisiaj na wypalaniu na postoju wskazywało ok 200*C a filtr się wypalał. Nie wiem czy to normalne, nie znam się. Ostatnio na trasie nie dało się jechać szybko bo korek ale udało mi się wypalić na 3 biegu i obrotach 2500 ( tempomat ) a temp DPF ok 600*C

Także działa jakoś ta Twoja apka. Może nie do końca tak jak z Insignią ale działa. 3x wskaźnik doszedł do 100% i 3x zaczęło się wypalanie a temp jest zdecydowanie wyższa więc dla mnie jest to już wystarczający wskaźnik i przypadkiem nie przerwać wypalania.
Dzięx
byq84
Stały bywalec
Imię: Marek
Samochód: Cruze 2.0 VCDI 163KM
Silnik:
Kontakt:

Post autor: byq84 »

U mnie dokładnie tak samo, apka super, w końcu wiem kiedy zacznie się wypalanie. U mnie widać bardzo dużą różnicę pomiędzy wypalaniem DPF latem a zimą. Latem 200-300 km, zima 800-1000 km w mieście.
Awatar użytkownika
speediee
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Hej. To u mnie odwrotnie - zima 200-300km :O w miescie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Mechanika”