Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze 1,8 141KM LPG

Stuka, puka, kapie, cieknie...
krzysztofsobiak
Świeżak
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Cruze 1,8 141KM LPG

Post autor: krzysztofsobiak »

Witam, mam hydrozagadkę :tak:

Cruza zakupiłem prawie dwa lata temu z przebiegiem 95 tyś. Przejechałem nim w sumie 30 tyś. Na samym początku założyłem instalację BRC, która działa bez zarzutu. Stan auta byłby idealny gdyby nie mały drobny defekt, który już był przed założeniem podtlenku :). Pierwszy właściciel (podobnie jak ja) bardzo dbał o samochód. Wszystkie serwisy regularnie robione w ASO w Inowrocławiu. Ja wymieniłem amortyzatory (po 30 tyś jeszcze nie pukają :) ).

Wróćmy do defektu:

- delikatne szarpania przy przyspieszaniu - nierównomierne oddawanie mocy

(za każdym razem przy wymianie oleju robiłem płukankę silnika, która miałem wrażenie na chwilę pomagała + wywaliłem sitka solenoidów)

- delikatne falowanie obrotów - w zakresie 100 obrotów ale widać jak wskazówka się rusza - zero błędów a w serwisie Domcar w Poznaniu stwierdzono, że te typy widocznie tak mają - nie komentujmy :P )

- jak dla mnie jest strasznie słaby - Fabii 1,4 w gazie nie dogonię :) - chociaż wszyscy piszą że Cruz pomimo 141 KM jest ospały

- prędkość max 180 km/h - nie bardzo mi na tym parametrze zależy ale coś o tym aucie mówi

Zaufany mechanik z komputerem oraz serwis przyznaje, że coś jest ale w sumie nie wiadomo co ... Mechanik nawet wywalił mi katalizator w celu jego oględzin - idealny. Naczytałem się o KZFR ale wszyscy mówią , że jakiś błąd powinien gdzieś wyskoczyć ... tak więc czekam na niego już prawie drugi rok :) Ogólnie przyzwyczaiłem się do tego wszystkiego ale wiążę z tym autem dłuższą przyszłość tak wiec wolałbym aby wszystko grało jak należy. Ogólnie mam dwa samochody i ten służy mi do weekendowych wypadów z rodziną. Poprzedni Chevrolet Spark służył mi bez większych problemów 5 lat i zrobiłem nim 140 tyś w gazie BRC :)

Tak więc proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Re: Cruze 1,8 141KM LPG

Post autor: Przemek »

Hmmm powiem Ci, że mam podobną sytuację ( specjalista od gazu również stwierdził, że wszystko jest ok ) przy następnej wymianie filtrów spróbuję go trochę dostroić. Ostatnio na autostradzie max dociągnął do 180 km , więc może rzeczywiście ten typ tak ma.....
mkosmida
Profesjonalista
Imię: Maciej
Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: mkosmida »

defekty 1 i 2 sa i u mnie.. i chyba nalezy sie przyzwyczaic...
slaby.. hmm pojecie wzgledne... wiadomo ze za ciezki jak na 141KM, natomiast predkosc jaka podales jest dosc latwo osiagnac i przekroczyc, byc moze kwestia ustawien LPG ?
auto nie ma turbiny, na szczescie ma KZFR bo inaczej w ogole by sie od dolu nie zbieralo (moim zdaniem)
po przekroczeniu 3.5rpm (najlepiej bez klimy) robi sie calkiem zrywny aczkolwiek glosny :)

ja tez mysle ze cos jest niehalo ale nikt nie powie mi co i czekam az walnie jakims bledem
pozostaje jeszcze kwestia wymiany szklanek jak luz przekroczy granice, byc moze to pomoze na szarpniecia i nierownomeirne przyspieszanie..

od siebie dodalbym jeszcze ze auto jest mocno podatne na boczne podmuchy wiatru i zmiany toru jazdy (felgi 16'')
krzysztofsobiak
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

No właśnie coś jest ale nie wiadomo co :)
Nie łączę tego z LPG - efekt jazdy na benzynie taki sam. Przed założeniem gazu też to było ...
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Tak też to zauważyłem, no niestety klima ma tuży wpływ na osiągi tego samochodu,hmmm a ile max. wyciągłeś ? może rzeczywiście to kwestia ustawień LPG. i fakt powyżej 3,5 fajnie chodzi ( ale ktoś mnie kiedyś zbeształ na tym forum, że powyżej 3,7 to już katowanie momentu obrotowego tego samochodu )
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

to moglem byc ja :)

staram sie 4K rpm jednak nie przekraczac ... max +500
na niemieckiej autostradzie przy sprzyjajacych warunkach atm. licznik pokazal 200km/h.. faktycznie pewnie kolo 192-193.. (zuzycie chwilowe 18-20l wg komputera)
bardziej chodzi mi o to ze do tych 180 jakos strasznie sie nie meczy :) i w miare dostojnie do nich dociaga
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

heh a całkiem możliwe ( musiałbym poszukać ) ,acha czyli 4,5 max ? spoko , hmm dociągłem do 180 później musiałem hamować ( zajęty pas ) hmmm może będę miał kiedyś okazję ( tak z czystej ciekawości ) :p sprawdzić max tego samochodu :)
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Tak.. W codziennej jezdzie 4.5 nie przekraczam.. Poruszam sie glownie A4

Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

To ciekawe że disla nie kupiłeś .Ja na autostradzie mam okazje jechać może raz , dwa razy w roku heh, dlatego ,aż tak mi nie zależy na osiągach ( bardziej ekonomiczna jazda - chociaż nie płakałbym gdyby był zrywniejszy ) heh . W dłuższe trasy częściej używam Opla H- 6 biegowego disla i z przykrością muszę stwierdzić,że w trasy jest lepszy nic Cruze , niżej siedzi na ziemi, pewniej płynie po drodzę , i pedała ma jakoś lepiej pod nogą ( w cruzie są za wysoko, bez tempomatu na 100 km odpadłaby mi chyba noga heh)
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

jezdze czasem astra H .. ale w 1.4 (90KM) z LPG.. wole jednak cruze, choc Astra wydaje sie stabliniejsza ..
komfort wiekszy, wyglad ciekawszy, wnetrze przyjemniejsze..

diesla bralem pod uwage ale..
a) koszt wiekszy
b) w okolicy same bite i malowane
c) balem sie kosztu kombinacji turbo / dwumasa / DPF.. choc jak sie okazalo moze na wyrost

obecnie zaluje jedynie ze nie mam 1.4T ze wzgledu na moment obrotowy i skrzynie (moja mnie dobija)
co do oplacalnosci.. LPG wychodzi jednak taniej .. kiedys robilem 4000km / miesiac.. dzis to spadlo do 1.000 wiec pewnie diesel juz by sie tak nie kalkulowal

odkupilem auto z MMCars wiec mialem gwarancje i pelna dokumentacje (pomijam pana z dzialu aut uzywanych.. generalnie jestem zadowolony)
Janusz666
Bywalec
Imię: Janusz
Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Janusz666 »

Nie widzę problemu z jazdą Cruzem na obroitach nawet 5-6 tys. Ten silnik powinien być wręcz tak wykorzystywany. Osobiście jestem osobą delikatynie jeżdżącą i zmuszam się czasem do takich obrotów, ale uważam, że silnik Cruze wręcz tego potrzebuje, kilka oisób na forum pisało, że jest to nawet zdrowe dla KZFR. Wyższe obroty w Cruze wcale nie powodują odczuwalnego wzrostu zużycia paliwa.
krzysztofsobiak
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

No ja nie powiem że jeżdżę oszczędnie :) Bardzo dużo km robię po obwodnicach i autostradach. Zakres prędkości 140-160 i tempomat, który akurat w Cruzie jest fajnie zrobiony. Spalanie gazu przy takiej prędkości 10-12. Przy normalnej jeździe ok 8 L/100 ... Miałem też dwa razy objaw, że auto samo zwalniało na tempomacie pod wpływem wiatru... ustawione 160 i schodził do 140 :shock: Żal było sprzęt męczyć i redukowałem wtedy prędkość ...
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

przy tych 6tys to niektorym reduktor odmawial posluszenstwa.. kwestia czy sprzetowo czy tak zostalo zaimplementowane w oprogramowaniu...
ja tam widze diametralnie wieksze zuzycie ale moze sie nie znam...
nie wiem jakby to mialo byc zdrowsze.. z tego co pamietam KZFR ujawnia sie przed 4k rpm..

jedyne co mi przychodzi do glowy to mapa i zamulanie auta po dluzszej jezdzie na dziadka
Cruze to nie Honda zebym musial wchodzic w okolice czerwonego pola..
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Może być jak mówisz ( poprzedni właściciel Cruza jeździł nim w Krakowie i nie ukrywał że raczej nie szalał ) Ja też nie zaliczam się do koguta spod świateł heh. ( ostatnio spalanie miałem 7,5 haha więc dziadek straszny ) muszę się zastanowić poważnie nad tymi mapami heh. Moja Astra to 1.9, 105 km rok 2008, : przebieg 200 tysięcy i póki co nie miałem żadnego problemu z dwumasem czy filtrem ( książkowe wypalanie DPF ) oczywiście nie ma co porównywać ich wyglądem , ale jednak w długie trasy mniej mnie męczy - mówię tutaj i wyłącznie o pedałach) na wakacjach byłem nią na Węgrzech - 300 km , zero zmęczenia , W piątek byłem Cruzem w Krakowie- 100 km i myślałem że nogami odpadnie hehe
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

koledze w tej astrze najpierw polecialy wtryski a pozniej pompa.. zdaje sie ze koszta to bylo prawie 50% wartosci samochodu...
pedaly ciezko chodza??? mocno sprezynuja czy sprzeglo bierze wysoko??
ja ostatnio wsiadlem do starej toyoty na slownie 10km
pozniej wrocilem do cruze i jak wbilem sprzeglo to myslalem ze noge mam na asfalcie.. roznica jak dzien i noc na korzysc cruze :)
krzysztofsobiak
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

No tak ale Cruze ma hydrauliczne łożysko oporowe :) Przez co wymiana kompletnego sprzęgła kosztuje tyle co w innych autach dwumasa :)
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Temat luzu zaworowego przerabiałeś?
krzysztofsobiak
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Jeszcze nie ale po zakupie auta zwróciłem uwagę mechanikowi to uznał tak samo jak serwis, że jeszcze nie czas się tym zajmować... Auto miało przejechane 95 tyś. Teraz będę kazał sprawdzić przy wymianie oleju.
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

kontrola ma być wykonana wg ASO przy 100.000km
dziś poznałem jakość GM... kawalek powloki która pokrywa kierownice (nieskorzana) został mi w rece (starl się) .. nosz k*** ... i jak tu ich nie kochac?
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

nie nie nie ma to nic wspólnego z wysokim braniem...po prostu to kwestia budowy samego pedała w Astrze mam go nisko, nie muszę stopy układać pod dużym kątem ,w Cruzie sprzęgło w stosunku do podłogi jest umieszczone wysoko, przez co muszę ustawiać stopę pod większym kątem.o co chodzi z tym luzem zaworowym ?
Ostatnio zmieniony 24 lip 2017, o 22:07 przez Regulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Życzymy większego konta, ale w banku ;)
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

W silniku 1.8 nie ma hydroregulacji.. Z wiazku z tym luz z biegiem km zaczyna sie kasowac, lpg proces przyspiesza.. Luz regulujemy poprzez szlifowanie lub wymiane szkalnek.. Zjawisko niebezpieczne i nalezy je weryfikowac przy 1.6 co 20-30tys km. W 1,8 z opcja KL7 mysle ze co 50.000.. Koszt kontrolj w aso to ok 200zl w tym 130 sama uszczelka

Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

W którymś kościele dzwoni ale nie do końca. Polecam przeczytanie wątków dotyczących luzu zaworowego, opcji silnika KL7 oraz wpływu LPG gdy silnik takiej opcji nie posiada i związanych z tym zagrożeń. Na forum od groma dyskusji w tych tematach.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
krzysztofsobiak
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Uwierz mi ,że wątków przerobiłem wiele ... stąd płukanki, ceramizer, usunięcie sitek solenoidów, zdjęcie i sprawdzenie katalizatora. Defekt występował już przed założeniem gazu. Mechanicy uważają że zawory ok - co prawda bez pomiaru ale na słuch chyba też idzie to ocenić. No i przebieg 95 tyś bez instalacji LPG to trochę mało aby zawory się zjechały ... teraz przy okazji najbliższego serwisu będę kazał pomierzyć luz. Pojechałem nawet do serwisu w Inowrocławiu (tam poprzedni właściciel kupił auto i je serwisował) aby sprawdzili czy auto jest przystosowane do założenia instalacji. Podobno jest co stwierdzono na podstawie VINu. Jest jakaś jeszcze opcja sprawdzenia czy to wersja KL7 ?
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Przemek pisze:... oczywiście nie ma co porównywać ich wyglądem , ale jednak w długie trasy mniej mnie męczy - mówię tutaj i wyłącznie o pedałach) na wakacjach byłem nią na Węgrzech - 300 km , zero zmęczenia , W piątek byłem Cruzem w Krakowie- 100 km i myślałem że nogami odpadnie hehe
Nikt jeszcze na komfort podróżowania Cruze nie narzekał, ani jako pasażer (moja rodzina bardzo sobie chwali, nawet w pięć osób jest wygodnie) ani jako kierowca - w wakacje robię ponad 1000 km dziennie i nie czuję zmęczenia.
Również to słabe trzymanie się drogi i fruwanie przy podmuchach to dziwne obserwacje, ale nie dyskutuję - może to opony, zbieżność, koleiny czy co tam jeszcze? Mój jest bardzo stabilny i super pewnie się prowadzi. To tak jak przy wyprzedzaniu tira w deszcz - równie dobrze mógłbym zamknąć oczy, a auto idzie jak po sznurku... Cóż, mogę tylko kolegom współczuć że tak źle trafili.
krzysztofsobiak
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Źle to odczytujesz :) Nie narzekamy ... trafiłem rewelacyjnie - pierwszy właściciel, salon PL i ani jednej rysy pomimo obecnego przebiegu 125 tyś ale auto ma hydrozagadkę do rozwiązania i tyle. Ja swoim Cruzem zrobiłem ok 30 tyś w półtora roku jako drugim autem na wyjazdy weekendowe z rodziną. Nie narzekam na komfort bo jest super. Jest trochę miękki co mi odpowiada, ma fajnie zestrojony system rozdziału hamowania EBD dzięki któremu pasażerowie podczas ostrego hamowania nie lecą do przodu tylko auto fajnie siada (różnie to bywa w innych markach). Tempomat w idealnym miejscu i całe masę pozytywów w swoim wnętrzu ... Nie przeszkadza mi nawet jego ospałość przy przyspieszaniu. Ogólnie sprawia wrażenie bardzo bezpiecznego auta co jest dla mnie ważne i mam nadzieję że to nie wrażenia. :) Nawet nie myślę o jego sprzedaży ... po prostu nie chcę aby pewnego dnia rozleciały mi się gniazda zaworowe, głowica itp ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”