Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
[T250] Zużyte półosie w skrzyni - gdzie zrobić na śląsku?
-
geohound
- Świeżak
- Imię: Max
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
[T250] Zużyte półosie w skrzyni - gdzie zrobić na śląsku?
Witam,
Pojechałem sobie ostatnio na stację diagnostyczną tak o, spytać o lekkie pływanie powyżej 100 na boki i po testach na trzepakach i hamowni mechanik wszedł do kanału, kazał tam poruszać kierownicą, hamować itp i powiedział, że mam tak wyrąbana półosie w skrzyni, że był w stanie rękami przesuwać je dowolnie po kilkanaście centymetrów, przez co przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu auto mi ucieka, bo jak skrzynia złapie ułożenie półosi, tak jedzie.
Powiedział też, że może to być łożysko półosi (?), przeguby, półosie albo talerz w skrzyni (?).
Ogólnie to pytanie brzmi - gdzie na śląsku można by z czystym sumieniem podjechać do jakiegoś szpeca od skrzyń, żeby to zrobił używając nawet jakichś tańszych części?
Diagnosta tego nie zrobi, bo odpuścili sobie naprawianie skrzyń.
Pojechałem sobie ostatnio na stację diagnostyczną tak o, spytać o lekkie pływanie powyżej 100 na boki i po testach na trzepakach i hamowni mechanik wszedł do kanału, kazał tam poruszać kierownicą, hamować itp i powiedział, że mam tak wyrąbana półosie w skrzyni, że był w stanie rękami przesuwać je dowolnie po kilkanaście centymetrów, przez co przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu auto mi ucieka, bo jak skrzynia złapie ułożenie półosi, tak jedzie.
Powiedział też, że może to być łożysko półosi (?), przeguby, półosie albo talerz w skrzyni (?).
Ogólnie to pytanie brzmi - gdzie na śląsku można by z czystym sumieniem podjechać do jakiegoś szpeca od skrzyń, żeby to zrobił używając nawet jakichś tańszych części?
Diagnosta tego nie zrobi, bo odpuścili sobie naprawianie skrzyń.
-
zed
- Bywalec
- Imię: Zenon
- Silnik:
- Kontakt:
Re: [T250] Zużyte półosie w skrzyni - gdzie zrobić na śląsku
półosie sam zrobisz- tylko potrzebny jest kanał. (jeżeli chodzi o t200-t255) można to zrobić bez ale trudno jest spuścić olej.
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie, potrzebuję przegubów wewnętrznych na wczoraj. Podpowiecie proszę czy takie będą pasowały do T250 2008 1.2 SOHC 72KM - http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny-ma ... 57631.html albo http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny-l- ... 03327.html ?
Nie mam żadnej wiedzy na temat ilości zębów itp, a potrzebuję je pilnie zrobić.
Nie mam żadnej wiedzy na temat ilości zębów itp, a potrzebuję je pilnie zrobić.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
no to bez tej wiedzy nikt ci nie potwierdzi.
Żaden katalog nie podaje takich informacji.
Żaden katalog nie podaje takich informacji.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
No ale chyba jeśli mam układ napędowy od nowości, to da się określić, czy część pasuje do mojego rocznika/wersji/silnika? Czy coś jeszcze muszę wiedzieć?
-
zed
- Bywalec
- Imię: Zenon
- Silnik:
- Kontakt:
te co podałeś to są identyczne przeguby. cena jest podobna. różnica jest w cenie... kuriera.
- Kraviec
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Najlepiej to zdemontować, pomierzyć i zamówić. Albo wstawić do warsztatu, który najpierw ściągnie dostępne przeguby i ewentualnie później odda niewłaściwe.geohound pisze:No ale chyba jeśli mam układ napędowy od nowości, to da się określić, czy część pasuje do mojego rocznika/wersji/silnika? Czy coś jeszcze muszę wiedzieć?
Ja to chętnie bym zobaczył ten luz jaki występuje, może będziesz mógł to jakoś nagrać telefonem i udostępnić. To jest bardzo ciekawy przypadek.
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Nie mam warunków i umiejętności do tego. Siedziałem na trzepakach chyba 7-8min z hamulcem i bez, z zapalonym silnikiem i bez, robiłem szybkie ruchy lewo-prawo i diagnosta będąc w kanale był w stanie nimi poruszać - jak później pokazał - tak jakby wyciskał w górę hantle. I to czuć podczas jazdy, bo jeśli nie trzymam gazu to auto jedzie prosto, a jak dotknę gaz, to zależnie od tego jak się półosie ułożyły, tak łapie je skrzynia, daje napęd i koła potrafią uciec nieco w bok. Zwłaszcza gazowanie na nierównościach albo ruszanie z kolein jest mało ciekawe.
Nie wiem, ogólnie zamówiłem ze sklepu te przeguby z możliwością zwrotu, oddam do zrobienia i jeśli to nie pomoże, to sprzedaję ten złom za jakieś śmieszne pieniądze, bo rzygam tym autem.
Nie wiem, ogólnie zamówiłem ze sklepu te przeguby z możliwością zwrotu, oddam do zrobienia i jeśli to nie pomoże, to sprzedaję ten złom za jakieś śmieszne pieniądze, bo rzygam tym autem.
- Kraviec
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Czyli jednak półosie ruszają się góra/dół a nie w boki. Typowy objaw dla przegubów wewnętrznych. Tylko dlaczego one są tak wybite? Czy auto nie było czasem kiedyś nauką jazdy?
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
A gdzie tam, realnie prowadzone przez 50+ małżeństwo, 8latek miał 54k przebiegu i tylko leciutko przytarty lakier na błotniku zrobiony w ASO, nigdy nie stuknięty ani nic. A że to auto miejskie, to pewnie ciągłe skręcanie i ruszanie dało mu po zaworach. No nic, czekam na kuriera z przegubami, potem oddam i dam znać czy to wystarczyło.
Fakt, jak tak teraz Cię czytam i sobie przypominam, to facet faktycznie gestykulował w górę i dół, nie na boki. Gdyby chodziły na boki, to prawdopodobnie koła już by nawet mocy nie dostawały.
Fakt, jak tak teraz Cię czytam i sobie przypominam, to facet faktycznie gestykulował w górę i dół, nie na boki. Gdyby chodziły na boki, to prawdopodobnie koła już by nawet mocy nie dostawały.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Kilka sekund w google - http://www.naprawypolosi.republika.pl/index.html
Niestety nic o jakości nie powiem, bo z usług nie korzystałem.
Niestety nic o jakości nie powiem, bo z usług nie korzystałem.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
No i ch..., te przeguby mają uszczelniacz za krótki o 7mm, będę je zwracał. W tym roczniku jednak robili różne przeguby i te matiz/lanos nie pasuja do aveo/sparka.