Dla mnie ten zawór nie pełni funkcji typowego zaworu zwrotnego. Znaczenie jego jest dokładnie takie jak opisałem wcześniej. Porównaj sobie funkcje zaworu zwrotnego w schemacie z linku, który zamieściłeś. Tam przez zawór zwrotny (7 filtr oleju) w jednym kierunku przepływa 100% oleju a w przeciwnym kierunku 0%. W Cruze zaworek ten jednak pełni inną funkcję. Olej spływa do miski olejowej, jeśli wyjmiemy wkład i tylko taka jest jego rola, a po zamontowaniu filtra ma myć zamknięty, w przeciwnym kierunku nie ma przez niego przepływu oleju. Zaworek ten nie pełni też funkcji recyrkulacji oleju.pool80 pisze:Czyli nie ma zaworu zwrotnego? Ten cycek na 2gim foto to nie zawór zwrotny?
Zaworek umieszczony na dnie obudowy filtra posiada taki wystający dzyndzelek ze sprężyną w środku o dużym skoku docisku chyba z 8mm., Jeśli różnica w długości filtra mieści w granicach 2, 3 mm to nie ma to znaczenia, zaworek zawsze będzie dociskany do gniazda. Różnica w długości przeważnie wynika z innej konstrukcji filtra, uszczelnienia dolnego, tego większego, otworu. Niektórzy producenci stosują do uszczelnienia otworu specjalną włókninę. Filtron stosuje oring, moim zdaniem dużo lepsze rozwiązanie, ale przez to wkład jest wyższy o 2 lub 3 mm. Kompletnie nie ma to znaczenia na docisk dolnego zaworka, bo zaworek znajduje się w skrajnej części dna filtra, poza wybrzuszeniem w okolicy dolnej części wkładu. Jeszcze dodam, że pozycję, głębokość osadzenia wkładu ustala górny zatrzask umieszczony w korku plastikowym.pool80 pisze:Jestem pewny, tylko teraz nie mogę znaleźć, że purflux i filtron jest ciut wyższy od pozostałych Jak się je koło siebie postawi
pool80 pisze:A to, co pisałem o całym układzie obiegu oleju: Czyli jak niższe ciśnienie mamy za filtrem
Nie wiem o ile ciśnienie jest niższe za filtrem, do tego ciśnienie to jest zmienne z zależności od temperatury oleju oraz stopnia zabrudzenia wkładu. Wiem natomiast, że ciśnienie to jest na tyle wysokie, aby silnik, wszystkie jego części były dostatecznie smarowane, a przy zapchanym filtrze zadba o to by-pass.
Nie rozumiem tego pytaniapool80 pisze: to gdzie jest pompa która wytwarza ciśnienie, a gdzie po drodze interesujące elektrozawory. Choć one po prostu dostają po dupie, bo są najwyżej w układzie. ps. może znajdę te różnice w wysokości to podeśle
Tu całkowita zgoda, co piszesz, bo ani jednego czy drugiego przypadku nie można wykluczyć.pool80 pisze: Wszystko wskazuje na to, że przy wyższych temperaturach olej się cofa z wyżej położonej części układu (kzfr) i cofa się do miski. Nie czasem ten cycek na foto 2 popuszcza?
Potwierdzeniem tego zjawiska jest doświadczenie Wojtka, który obecnie przebywa w Czarnogórze a tam upały.
Opiszę też swoje spostrzeżenia dotyczące KZFR. U mnie dizlowanie bardzo rzadko występuje, ale jednak zdarza się to od czasu do czasu, i co ciekawe, zawsze dizluje jak zaparkuję autem na zboczu tyłem do góry, natomiast, gdy samochód jest zaparkowany na równym terenie lub w garażu to ten odgłos nigdy nie występuje.
Po gwarancji dwa razy wymieniałem olej i filtr. Za każdym razem olej Motul 8100 X-clean FE oraz nowy Filtron. Każda wymiana przy około 10000km. Przy pierwszej wymianie poza ASO miałem swój olej i wkład. Gość wymienił olej i filtr, ja cały czas asystowałem przy nim. Później uruchomiliśmy silnik a ja skupiłem uwagę na nasłuchu KZFR i bardzo się zdziwiłem, bo koła nie wydały żadnego niepokojącego odgłosu. Ostatnio wymieniałem olej i filtr, jak pisałem wcześniej, sam w garażu z kanałem. Po wykręceniu filtra i korka olej spuściłem do pojemnika, nie zakręcałem zaraz korka tylko zostawiłem w takim stanie na dwie godziny, silnik wcześniej był dobrze nagrzany. Po dwóch godzinach olej ciągle kapał z miski. Zakręciłem korek i zamontowałem wkład filtra, wlałem 4,5 l oleju, sprawdziłem poziom i za chwilę odpaliłem silnik. Po uruchomieniu koła KZFR b. głośno zastukały i trwało to ze 3, 4 sekundy. Przed tą wymianą i po tej wymianie oleju nigdy tak głośnej pracy kół nie słyszałem. Wniosek z tego jest taki, że jeśli z jakiegoś powodu olej spłynie z filtra do miski po dłuższym postoju samochodu to klepanie kół KZFR jest pewne.
Olej z filtra może spłynąć właśnie przez ten nietrzymający zaworek na dnie obudowy filtra do miski lub przez zawór zwrotny umieszczony za pompą olejową, ale przed filtrem. Pytanie czy w ogóle tam on jest, bo ja tego nie wiem. Tak szczegółowego schematu obiegu oleju w naszym silniku ja nigdzie nie widziałem.
Wydaje mi się za mało prawdopodobne, aby przepuszczał ten zaworek pod wkładem filtra, ponieważ jest on otwierany tyko raz przy wymianie filtra. Jeśli by przepuszczał to klepanie KZFR następowałoby systematycznie po każdym dobowym postoju a tak nie jest. Chociaż niczego na 100% nie można wykluczyć. Może przepuszczać zawór zwrotny przed filtrem, jeśli w ogóle on tam jest.