Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Klimatyzacja automatyczna, słabo chłodzi :-(
-
West
- Bywalec
- Imię: Marcel
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Klimatyzacja automatyczna, słabo chłodzi :-(
A ktoś mi powie czy w Lacetti klimatyzacja manulana chłodzi aż tak bardzo słabo ?
W tym roku wbijałem klimę. Minęły 3 msc i było 485 g czynnika... a wchodzi 640g(mam wyciek na sprężarce). Klima nabita. A dalej jest słaby efekt chłodzenia... coś tam chłodzi ale słabo. Przy temperaturze na zewnątrz 20 stopni jest ok. Ale jak już będzie powyżej 25stopni to jest masakra. Klima dmucha chłodem a w środku jest ciepło.
W tym roku wbijałem klimę. Minęły 3 msc i było 485 g czynnika... a wchodzi 640g(mam wyciek na sprężarce). Klima nabita. A dalej jest słaby efekt chłodzenia... coś tam chłodzi ale słabo. Przy temperaturze na zewnątrz 20 stopni jest ok. Ale jak już będzie powyżej 25stopni to jest masakra. Klima dmucha chłodem a w środku jest ciepło.
-
MarcinekNu2
- Profesjonalista
- Imię: Marcin
- Samochód: Evanda
- Silnik:
- Kontakt:
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Zmierz temperaturę na kratkach nawiewu, kiedy wydaje Ci się, że słabo chłodzi.
Może to kwestia nagrzania pojazdu, koloru, ilości czasu jaki auto spędziło na słońcu.
Ja z klimy w lacetti jestem zadowolony, do "szybkiego schłodzenia" używam dodatkowo obiegu wewnętrznego, ale gdy już wszystko się w miarę wychłodzi, to nawiew musi być max na 2, bo powyżej jest już za zimno.
Druga sprawa, to typowy problem lacetti - po dłuższej jeździe (ustalmy, że "godzina", bo to jest tak mniej-więcej), klima słabnie, i trzeba ją wyłączyć na kilka minut, potem znów działa dobrze przez kolejną "godzinę". Do tej pory nie wiem co jest...
Może to kwestia nagrzania pojazdu, koloru, ilości czasu jaki auto spędziło na słońcu.
Ja z klimy w lacetti jestem zadowolony, do "szybkiego schłodzenia" używam dodatkowo obiegu wewnętrznego, ale gdy już wszystko się w miarę wychłodzi, to nawiew musi być max na 2, bo powyżej jest już za zimno.
Druga sprawa, to typowy problem lacetti - po dłuższej jeździe (ustalmy, że "godzina", bo to jest tak mniej-więcej), klima słabnie, i trzeba ją wyłączyć na kilka minut, potem znów działa dobrze przez kolejną "godzinę". Do tej pory nie wiem co jest...
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
MarcinekNu2
- Profesjonalista
- Imię: Marcin
- Samochód: Evanda
- Silnik:
- Kontakt:
Może chodzi o zwykłe obmarzanie parownika, parownik robi się jak bryła lodu i słabo oddaje temperaturę (słaby przewiew przez żeberka) a jak dasz mu odpocząć chwilę to się rozmraża i tak w kółko. Miałem tak w Nubirze II, choć jak objaw się nasilił mocno czyli 15 min jazdy/ 1 min obmarzania to zakończyło się to padnięciem sprężarki.
-
wieczor
- Stały bywalec
- Imię: Tomasz
- Samochód: nubira 1.8 121km f18
- Silnik:
- Kontakt:
Mam Znajomego co ma lacetti 1.4 od nowości i właśnie, co sobie chwali to klimę (manual), że chłodzi momentalnie, także raczej to nie jest typowe w laczkach:P a zobacz jeszcze w jakim stanie masz chłodnice klimatyzacji, być może brakuje żeberek i już nie ma swojej sprawności.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Co do parownika, to raczej nie, bo nie zauważam spadku siły nadmuchu, a zalodzony parownik by coś takiego powodował.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
West
- Bywalec
- Imię: Marcel
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Coś tam będzie uszkodzone tylko pytanie co
Muszę auto zaprowadzić do kogoś kto serwisuje klimę. Prawdopodobnie może to być zawór rozprężny. Albo już niedomaga sprężarka( drobne wycieki są z niej - część sprężarki pokryła się zielonym nalotem)