Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Klimatyzacja automatyczna, słabo chłodzi :-(

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
West
Bywalec
Imię: Marcel
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Klimatyzacja automatyczna, słabo chłodzi :-(

Post autor: West »

A ktoś mi powie czy w Lacetti klimatyzacja manulana chłodzi aż tak bardzo słabo ?

W tym roku wbijałem klimę. Minęły 3 msc i było 485 g czynnika... a wchodzi 640g(mam wyciek na sprężarce). Klima nabita. A dalej jest słaby efekt chłodzenia... coś tam chłodzi ale słabo. Przy temperaturze na zewnątrz 20 stopni jest ok. Ale jak już będzie powyżej 25stopni to jest masakra. Klima dmucha chłodem a w środku jest ciepło.
MarcinekNu2
Profesjonalista
Imię: Marcin
Samochód: Evanda
Silnik:
Kontakt:

Post autor: MarcinekNu2 »

Może sprężarka pada lub zawór rozpreżny.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Zmierz temperaturę na kratkach nawiewu, kiedy wydaje Ci się, że słabo chłodzi.
Może to kwestia nagrzania pojazdu, koloru, ilości czasu jaki auto spędziło na słońcu.
Ja z klimy w lacetti jestem zadowolony, do "szybkiego schłodzenia" używam dodatkowo obiegu wewnętrznego, ale gdy już wszystko się w miarę wychłodzi, to nawiew musi być max na 2, bo powyżej jest już za zimno.

Druga sprawa, to typowy problem lacetti - po dłuższej jeździe (ustalmy, że "godzina", bo to jest tak mniej-więcej), klima słabnie, i trzeba ją wyłączyć na kilka minut, potem znów działa dobrze przez kolejną "godzinę". Do tej pory nie wiem co jest...
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
MarcinekNu2
Profesjonalista
Imię: Marcin
Samochód: Evanda
Silnik:
Kontakt:

Post autor: MarcinekNu2 »

Może chodzi o zwykłe obmarzanie parownika, parownik robi się jak bryła lodu i słabo oddaje temperaturę (słaby przewiew przez żeberka) a jak dasz mu odpocząć chwilę to się rozmraża i tak w kółko. Miałem tak w Nubirze II, choć jak objaw się nasilił mocno czyli 15 min jazdy/ 1 min obmarzania to zakończyło się to padnięciem sprężarki.
wieczor
Stały bywalec
Imię: Tomasz
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Post autor: wieczor »

Mam Znajomego co ma lacetti 1.4 od nowości i właśnie, co sobie chwali to klimę (manual), że chłodzi momentalnie, także raczej to nie jest typowe w laczkach:P a zobacz jeszcze w jakim stanie masz chłodnice klimatyzacji, być może brakuje żeberek i już nie ma swojej sprawności.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Co do parownika, to raczej nie, bo nie zauważam spadku siły nadmuchu, a zalodzony parownik by coś takiego powodował.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
West
Bywalec
Imię: Marcel
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: West »

Coś tam będzie uszkodzone tylko pytanie co :P Muszę auto zaprowadzić do kogoś kto serwisuje klimę. Prawdopodobnie może to być zawór rozprężny. Albo już niedomaga sprężarka( drobne wycieki są z niej - część sprężarki pokryła się zielonym nalotem)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Nadwozie / Wnętrze”