Nie wiem, z czego teraz robią cierne elementy sprzęgła, że przy dwu sekundowym poślizgu natychmiast pojawia się smród. O dziwo jest też pozytyw tego zdarzenia. Otóż wcześniej sprzęgło bardzo nie równo zasprzeglało, szarpało przy ruszaniu, pisałem już tym problemie wcześniej, teraz jak ręką odjął, rusza bardzo płynnie, nic nie szarpie. Tłumaczę sobie to tym, że tarcza była zaolejona po ostatnim pobycie w serwisie (wyciek oleju na łączeniu silnika z skrzynią). Po przysmażeniu sprzęgła olej z tarczy wypalił się i teraz sprzęgło już nie szarpie przy ruszaniu.
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
ślizganie sprzegła
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
ślizganie sprzegła
Ostatnio przebywając w górach musiałem zatrzymać się na bardzo stromym podjeździe, bo droga była wąska a z góry jechał inny samochód. Chwilę później ruszyłem pod górę, aby to uczynić musiałem ostro wcisnąć pedał gazu, po całkowitym zwolnieniu sprzęgła okazało się, że ślizga, natychmiast noga z gazu, wtedy zasprzęgliło całkowicie a w kabinie pojawił się potworny smród
. Wkurzyłem się okropnie, bo w ten sposób przysmażyłem trochę sprzęgło. Znam tą drogę dobrze, bo wielokrotnie tam bywam i wielokrotnie w tym samym miejscu się zatrzymywałem innymi samochodami. Nigdy nie było problemu ze sprzęgłem przy ruszaniu pod górę. Twierdzę, że w Cruzie jest kiepskie sprzęgło.
Nie wiem, z czego teraz robią cierne elementy sprzęgła, że przy dwu sekundowym poślizgu natychmiast pojawia się smród. O dziwo jest też pozytyw tego zdarzenia. Otóż wcześniej sprzęgło bardzo nie równo zasprzeglało, szarpało przy ruszaniu, pisałem już tym problemie wcześniej, teraz jak ręką odjął, rusza bardzo płynnie, nic nie szarpie. Tłumaczę sobie to tym, że tarcza była zaolejona po ostatnim pobycie w serwisie (wyciek oleju na łączeniu silnika z skrzynią). Po przysmażeniu sprzęgła olej z tarczy wypalił się i teraz sprzęgło już nie szarpie przy ruszaniu.
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Re: ślizganie sprzegła
Zgadza się ja też mam wrażenie że sprzęgło w cruzie jest słabe...ale póki co jeżdżę jeszcze na oryginalnym tzn.148kkm. mam jednak wrażenie że gdyby nie moje wyczucie w prowadzeniu to padłoby już przy ok. 120kkm...jak rozbiore je pewnie tak przy 200kkm to podzielę się wrażeniami jaka jest jego faktyczną budowa- jakość.
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Ja zgłaszałem problem ze sprzęgłem na gwarancji, ale chcieli wymienić na mój koszt, więc jeżdżę.
Obecnie czuć, że jest już zużyte i bierze wysoko. Nawet mechanik potwierdza.
Zimne jest twarde i ciężko wyczuć moment zasprzeglęnia, ciężko ruszyć płynnie.
Rozgrzane znów ma lekki luz na tłumikach drgań skrętnych lekko poszarpuje przy odjęciu gazu.
Obecnie czuć, że jest już zużyte i bierze wysoko. Nawet mechanik potwierdza.
Zimne jest twarde i ciężko wyczuć moment zasprzeglęnia, ciężko ruszyć płynnie.
Rozgrzane znów ma lekki luz na tłumikach drgań skrętnych lekko poszarpuje przy odjęciu gazu.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Identyczne zdarzenie jak barus miałem rok temu w Czarnogórze. Myślałem, że będę musiał wymienić spalone sprzęgło, ale z czasem chyba również u mnie polepszyło się (tzn. przestało poszarpywać przy ruszaniu, zwłaszcza na skręconych kołach). Teraz to poszarpywanie jakby wróciło - może znów trzeba je przysmażyć??? Dziwna sprawa...
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Mam podobne wrażenia - bardzo łatwo jest przypalić sprzęgło w Cruze ruszając na stromym wzniesieniu. Wcześniej miałem Focusa MK I i nigdy mi się to nie przydarzyło. Może masa auta tez robi tu robotę...
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Hmmm ja nie zauważyłem żebym miał z tym problem ( ale może nie zwróciłem na to uwagi - albo przebieg niewielki 65 tyś, ) Baaa na światłach to z piskami rusza jak Camaro :p ha ha
-
kris08
- Świeżak
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze 1.8 MY2012
- Silnik:
- Kontakt:
Od początku, gdy tylko kupiłem ten samochód (95 tys.) miałem problem z płynnym ruszeniem autem, szybkie puszczenie pedału kończyło się "kangurkiem" więc musiałem to robić delikatnie. Kupiłem zestaw i zastanawiałem się czy możliwe jest tak szybkie uszkodzenie sprzęgła (w poprzednim aucie ma już 480 kkm). Przeleżało około roku. Przy remoncie silnika jako, że wyjmowałem go z samochodu razem ze skrzynią postanowiłem zajrzeć do tarczy. W środku pełno rdzawego pyłu, sprężyny nie były luźne (no może delikatnie jedna), co ciekawe rowki w niektórych miejscach były w zaniku jakby na obwodzie była zwichrowana. wywnioskowałem, że to mogło być powodem "kangurka". Po wymianie ruszam już normalnie tylko wiadomo pedał "bierze" przy samym dole i trzeba go dokładnie wciskać. Tak więc wymiana przy 132 kkm, nie wiem jakim kierowcą był poprzedni właściciel.
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie 108 000 km i czuć, że powoli sprzęgło się kończy. Choć nie wykluczam, że jeszcze kilkadziesiąt km zrobi 
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
U mnie to samo, też raz mi się zdażyło przysmażyć sprzęgło w Szczawnicy przy wyjeździe z parkingu kolo wyciągu. Smród był okropny. Myślę tak jak koledzy że sprzęgło jest niskiej jakości niestety u nas 
pablo1
-
Markos
- Bywalec
- Imię: Marek
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt: