Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Opony letnie - prośba o opinię

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
serinus
Aktywny
Imię: Michał
Samochód: Epica
Silnik: 2.0, 147KM, benz., 2007
Inny samochód: Chevrolet Lacetti 1.4 hb, LPG
Kontakt:

Opony letnie - prośba o opinię

Post autor: serinus »

Dzień dobry,

ostatnio był ciekawy dla mnie wątek dotyczący opon letnich premium, więc postanowiłem też w temacie opon.

U mnie taka sytuacja jak na zdjęciu. Czy to jest wada dyskwalifikująca oponę do dalszej jazdy? Opony niejedno już widziały, więc na pewno nie są pierwszej młodości. Bardziej mi chodzi o uszkodzenia tego rodzaju co pokazane. Jeżdżę spokojnie, zwykle po mieście. Muszę zasięgnąć opinii niezależnego źródła, bo mi ktoś nie może uwierzyć, że czas na nowe opony. A może to ja się mylę?
DSC_0618 (2).JPG
DSC_0618 (2).JPG (892.16 KiB) Przejrzano 4098 razy
DSC_0619 (2).JPG
DSC_0619 (2).JPG (1.01 MiB) Przejrzano 4098 razy

Drugie pytanie: czy rozmiar 205/50r15 warto w ogóle brać pod uwagę jako letnie opony do Lacetti 1.4?

Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Imię: Mateusz
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Opony letnie - prośba o opinię

Post autor: Quaint »

Ciężko ocenić jak one się zachowują na drodze, sam musisz to ocenić czy czujesz sie na nich pewnie szczególnie kiedy spadnie deszcz... Zakładam, że są juz dosyć stare bo guma jest mocno sparciała, na pewno nie trzyma się tak drogi jak kiedyś. Do jazdy po mieście nie potrzebujesz nie wiadomo jakich drogich opon, ale jednak te obecne mogą Cię zawieść w jakiejś nagłej sytuacji, których na mieście pełno.

A odnośnie rozmiaru, 205/50 mogą być droższe, standardowe felgi w Lacetti mają 6,5" szerokości, 195/55 można wyrwać w lepszej cenie. Dodatkowo rozmiar, który zasugerowałeś obniży Ci auto o ok 10mm. Rozważyłbym ten rozmiar tylko jeśli cenowo byłaby duża różnica na plus.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Ale chodzi Ci o spękania, czy te lekki brak gumy ?

Jeśli o spękania, to widać, że nowe nie są, ale niektóre marki robią się takie po 2-3 latach. Jeśli chodzi o ten lekki brak gumy to na to nie patrz, mam u siebie większe. Z tym, że tutaj jest zasada, że jesli nie widać płótna to niczym się nie przejmować, jeśli widać płótno to wymiana. U mnie jest na jakieś 3-4m, ale nadal płótna nie widać, więc niczym się nie przejmuję.

Co to za model hankooków ? K406 ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
serinus
Aktywny
Kontakt:

Dzięki za odpowiedzi. Chodziło mi głównie o brak gumy, ale obserwując spękania zastanawiam się ile jeszcze pojeżdżę. Nie przechodzę ponad 120 km/h, a i tak ostatnio bijąc rekordy spalania jechałem miedzy 70 a 90 :).

To jest Hankook K406 rocznik 2004. Jeździ od nowości i na takich nabyłem to auto.

Co do rozmiaru 205/50/15 - nie wiem czy mogę wklejać oferty. Znalazłem takie Hankook Ventus V12evo, z 2014 roku, 5 lat gwarancji od daty produkcji w cenie 468 zł komplet + 40 zł przesyłka. Cena korzystna ale nie wiem faktycznie czy gra warta świeczki.
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze HB LT+ MY14
Silnik: 1.8, 141KM, Pb
LPG: BRC 24.11
Kontakt:

Post autor: kemoiz »

Szczerze mówiąc są strasznie sparciałe. Opony to najważniejsza część auta, jak to mówią - jedyny element który bezpośrednio dotyka drogi i wpływa na nasze bezpieczeństwo. Dla mnie przy oponach już 5-6 letnich powinno się zacząć zastanawiać nad wymianą a co dopiero 13. Ta guma już dawno straciła właściwości.
szmar
Bywalec
Imię: Mariusz
Samochód: inny
Silnik: T18SED
Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
Kontakt:

Post autor: szmar »

Trochę się dziwie bo ta oferta to czteroletnie opony ( nie wiadomo gdzie i jak składowane) opory toczenia klasa F , na wodę klasa C i o głośności 71 dB (jeżeli właściwą oponę wybrałem) . A to znaczy że zużycie paliwa będzie większe bo dodatkowo to szerokie opony więc na nierównościach i w koleinach ciężko się jeździ . Średnica troszkę mniejsza od oryginalnych czyli samochód niższy o 5 mm . Jak nie będą używane na dalekich trasach to w mieście chyba wystarczą . Ja mam inne preferencje i potrzeby i takich bym nie kupił. Nic nie piszesz o oponach zimowych czy są i jak stare bo może rozsądniej kupić opony całoroczne.
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

13 lat stara opona i jeszcze się zastanawiasz czy na niej jeździć ?
Awatar użytkownika
macieq03
Bywalec
Imię: Maciej
Samochód: Nubira
Silnik: 1.6 16V 109km
LPG: BRC SQ FLY
Kontakt:

Post autor: macieq03 »

Opony z 2004 i nadal ich używasz? Masz jajca . Ja raczej nie używałbym takich opon. Czas robi swoje , guma parcieje, jak piszą koledzy wyżej , to jedna z ważniejszych rzeczy w aucie.
Ja zakupiłem na lato Kumho KH27 ECOWING ES01
195/60R15 88 H

klasa zużycia paliwa: B klasa przyczepności na mokrej nawierzchni: B. Nie są to opony premium, ale ja jestem zadowolony, zresztą też nie przekraczam prędkości autostradowej.
Takie jest moje zdanie.

Wysłane z mojego ASUS_Z00VD przy użyciu Tapatalka
serinus
Aktywny
Kontakt:

Mimo wszystko dzięki za wyrozumiałość. Kupiłem samochód na tych oponach. Tylko jak tu wytłumaczyć, że z budżetu domowego musi zniknąć parę stówek? Dzięki Waszym komentarzom mam nadzieję, że temat nabierze odpowiedniego priorytetu.

Zimówek jeszcze nie mam. Z tymi całorocznymi mam dylemat, bo zdania są podzielone na ich temat.

A co do tych 205 to sobie chyba odpuszczę.
dessal
Wymiatacz
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti 2.0TCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: dessal »

nie zakładaj za szerokich (205) bo będą ocierać we wnęce, 195 to rozmiar jaki przewidział producent, i profil 55, ja jeżdżę na profilu 60 bo tak lubię, nie cierpię jak mi zęby szczękają na naszych jezdniach, zakładanie zbyt "szerokich" opon wcale nie poprawia aż tak trakcji pojazdu, żeby się w to bawić, zwłaszcza w stare, bo stare to dobre wino i skrzypce...
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
szmar
Bywalec
Kontakt:

Jeżeli budżet ma ograniczenia to można kupić teraz tylko dwie opony a za jakiś czas następne dwie. Ale jak ktoś jeździ głównie po mieście i nie za szybko to wariant z oponami całorocznymi jest najlepszy bo np: Dębica Nawigator 2 195/60 R15 produkcja 2017 Polska można kupić po 203 zł za szt z darmową przesyłką ( na oponeo) . Zdania są podzielone ale budżet domowy nie chce się dzielić. Ten rozmiar to są trochę wyższe niż oryginalne ale komfort jazdy jest jeszcze wyższy ( samochód będzie wyższy o 10 mm a licznik będzie pokazywał rzeczywiste prędkości). Przy kupnie na początek tylko dwóch szt trzeba ustawić światła. Co ciekawe opony o tym rozmiarze 195/60 R15 są przeważnie najtańsze.
Awatar użytkownika
xlord
Bywalec
Imię: Łukasz
Samochód: Rezzo 1.6 Comfort
Silnik:
Kontakt:

Post autor: xlord »

Na takich oponach to strach jeździć. Lepiej nie zastanawiać się, jak wytłumaczyć parę stówek z budżetu, bo będziesz musiał tłumaczyć dlaczego auto rozwaliłeś żałując tych paru stówek na nowe gumy. Jeśli jeździsz spokojnie i z głową to wystarczą klasy "budżet", a i tak będą 1000% lepsze od tych parciaków.
Obrazek
kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Tak jak kolega szmar podpowiada kup całoroczne ,tylko cały komplet bo kupowanie dwóch mija się z celem w twoim wypadku zawsze masz ze na dwoje babka wróżyła wymienisz przód a walnie ci tył.Wykosztujesz się raz ale masz spokój na co najmniej 3 lata ,a w tym czasie zobaczysz jak się jezdzi i ew.dokupisz sobie z czasem zimówki.Bezpieczeństwo najważniejsze -po co sobie póżniej wypominać a mogłem kupić 4
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
serinus
Aktywny
Kontakt:

Wybór padł na Dębice Navigator 2 całoroczne, komplet w rozmiarze 195 60 15. Nie ma co kombinować.

Dzięki wszystkim za pomoc.
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Post autor: Kraviec »

Bardzo dobry wybór, te opony są produkowane od lat, miałem takie w Lanosie, siostra w Aveo, znajomi w innych autach i nikt nigdy nie powiedział o nich złego zdania. Zaskakująco dobrze sprawują się w zimie.
Złe opinie mieli ludzie o modelu pierwszej generacji, ale tam był zupełnie inny bieżnik bez lamelek.
kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Popieram ,bardzo dobra decyzja.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
Awatar użytkownika
KoM
Profesjonalista
Imię: Rafał
Samochód: Cruze 2.0 VCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: KoM »

A ja miałem jedne Dębice i nie chce ich więcej ;) Ale to moja subiektywna opinia dotycząca konkretnie Dębica Frigo 2.

PS. To że opona jest produkowana od wielu lat nie świadczy dobrze, technologia się zmienia. Nowe całoroczne są zdecydowanie lepsze niż te z przed 3 czy 5 lat.
szmar
Bywalec
Kontakt:

KoM pisze:A ja miałem jedne Dębice i nie chce ich więcej ;) Ale to moja subiektywna opinia dotycząca konkretnie Dębica Frigo 2.

PS. To że opona jest produkowana od wielu lat nie świadczy dobrze, technologia się zmienia. Nowe całoroczne są zdecydowanie lepsze niż te z przed 3 czy 5 lat.
Nie wiemy o co chodzi bo w końcu stanęło na zakupie nowych opon całorocznych Dębica Navigator 2. A Debica Frigo to przecież zimowe.
Awatar użytkownika
KoM
Profesjonalista
Imię: Rafał
Samochód: Cruze 2.0 VCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: KoM »

Może zbyt szybko napisałem.
Chodziło mi, że nowe modele opon są znacznie lepsze, niż te produkowane 3-5 lat temu.
I wiem, że mowa o całorocznych, ja podałem swoje doświdczenia z oponami dębica i więm, że ja ich więcej nie kupię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Nadwozie / Wnętrze”