Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Pedał gazu, obroty na fali

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Arczeski
Bywalec
Imię: Arek
Samochód: Lacetti 1.4 HB
Silnik:
Kontakt:

Pedał gazu, obroty na fali

Post autor: Arczeski »

Cześć wszystkim :)

Jak każdy piszę w sprawie problemów z moim autem. Jestem szczęśliwym, lub coraz mniej szczęśliwym posiadaczem lacetti. Nie było problemów od początku, od niedawna się to zaczęło.

Problemy:
1. falujace obroty na zimnym silniku po nocy w garażu. Szczegółowo to po wyjeździe z garażu, podczas zamykania bramy silnik zaczął się dusić. Szybko podbiegłem do auta i obroty falowały między 0-1000. Po chwili silnik zaskoczył i było ok.
2. Pedał gazu nagle przestaje działać. Dzieje się to głównie na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku. Wrzucam dwójkę, trójkę, jedynkę podczas jazdy po mieście i nagle auto traci moc, pedał gazu nie reaguje wcale na biegu, czy luzie lub rusza się obrotomierz o 500 obrotów przy wciśnięciu do oporu pedału. Pomaga przegazowanie przez dłuższy czas, lub pozostawienie auta na chodzie, aż same zaskoczy. Podczas wciskania pedału gazu na tym zamulaniu obroty spadają prawie do zera i się jałowo podnoszą i obroty opadaja w tempie przesuwających się kontynentów
3. Podczas jazdy po mieście, autostrada, gdziekolwiek przy zmianie biegu w momencie wciskania pedału sprzęgła obroty nagle wzrastają o około 1000 i opadaja. Bardzo powoli opadaja. Za każdym razem.
4. Auto ma fabryczne brc z nową butlą, problem polega na tym, że pistolet do tankowania nie odbija, a robi się głośno i bardzo wolno zaczyna tankować dystrybutor - podejrzewam wielozawór. Do tego mogę zatankować tylko za 55zł i starcza mi to na około 280km, na oplu od ojca mogę przejechać za 60zł 350km.

Auto: lacetti 2006 1.4 95KM hatchback
Wymiany: nowy rozrząd z pompą wody, nowe filtry i płyny, świec nie sprawdzałem, ale według sprzedawcy były wymieniane. Auto dusi się na benzynie i gazie.

Nie zapala się żadna kontrolka, a podczas falowania raz na sekundę się zapaliła kontrolka silnika, bo auto prawie zgasło. Auto było podpinane do dwóch komputerów. Na jednym nic nie wyszło, na drugim błąd w silniku, ale nieznany komputerowi.
Moje opcje: lewe powietrze, sonda lambda?
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB SX
Silnik:

Re: Pedał gazu, obroty na fali

Post autor: kliszka »

W przypadku falowania obrotów obok elektroniki podejrzanymi są zwykle silniczki krokowe sterujące położeniem przepustnicy oraz nieszczelności w układzie dolotowym , jakby walnęła sonda lambda nie obyłoby się bez błędu/ kodu usterki . Filtry paliwa i LPG były wymieniane ?
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

w 1.4 z tego, co wyczytałem nie ma silniczka krokowego.
Filtr paliwa nowy, filtry gazu - nie były wymieniane za mojego posiadania pojazdu, więc uznajmy, że nie były. Z tym, że auto odpala się na benzynie i nawet na benzynie też występował problem z brakiem reakcji na pedał gazu.
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Post autor: Kraviec »

Przepustnica jest tam sterowana linką? Czy już jest potencjometr? Może szwankuje czujnik położenia przepustnicy TPS? Objawy jego uszkodzenia są właśnie takie jak opisujesz. Wypnij wtyczkę od niego i sprawdź czy jest różnica.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Przepustnica była czyszczona - na dniach sprawdzę TPS, odezwę się, jak wykonam zadanie
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Imię: Mateusz
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Quaint »

EGR
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

EGR wyrzuciłby by błąd.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Świece zapobiegawczo wymień, skontroluj stan przepustnicy, dolotu, filtra powietrza, dodatkowo zrób adaptacje przepustnicy (opis w dziale manuale).
Obawiam się, że u Ciebie jest więcej problemów, które kumulując sir powodują takie usterki.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Wczoraj zaświeciła się kontrolka silnika. Na komputerze wyszedł błąd P0132 - sonda lambda. W środę, czy czwartek dowiem się więcej od innego mechanika, który ma lepszy sprzęt.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Zauważyłem jedną rzecz, która skłania mnie do wskazania na TPS. Podczas jazdy i zmiany biegu podczas wciskania sprzęgła obroty gwałtownie rosną i standardowo opadają. Jednak podczas zmiany biegu i przed wciśnięciem sprzęgła po odstawieniu nogi z pedału gazu na bok i odczekaniu dosłownie sekundy i dopiero wciśnięcia pedału sprzęgła obroty nie rosną wcale. Więc być może czujnik wariuje :) W czwartek jadę auto oddać do mechanika i zobaczymy co mi powie. Do czwartku/piątku :)
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Byłem u mechanika.
TPS - napięcia prawidłowe
EGR - czysty był
Sonda lambda - czysta była

Mechanik przejechał się 10km i nic. Stawiam, że gdzieś brakuje styku czasami i nagle odmawia współpracy. Trzeba jeździć z komputerem obok do momentu wystąpienia problemu. Wtedy by coś wyszło, bo to już czwarty komputer i nic nie wychodzi.

Pytanie: Czy ten problem z brakiem pedału gazu mógł ustąpić po skasowaniu błędu sondy lambda? Oczywiście auto dalej ma jakby mało mocy, ale nie tak, że pedał gazu przestaje całkowicie reagować.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Problem dalej występuje. Na rozgrzanym silniku, przy niskich obrotach. Pedał gazu całkowicie przestaje reagować, pomaga przytrzymanie pedału w podłodze i po chwili zaskoczy, ale problem jest co jakiś czas - Masa z aku?
Przy okazji zaświecił się engine i abs. Klimatyzacja bardzo słabo chodzi.. Zimno leci, ale mała moc.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Silnik:
Kontakt:

Check - trzeba sczytać błąd i sprawdzić co jest.

Co do gazu - bardzo dziwne, bo w lacetti jest linka, która mechanicznie otwiera przepustnicę. Sprawdź czy ona pracuje dobrze (zerkaj pod maską, a druga osoba niech naciska pedał).

Co do słabego nadmuchu - kiedy zmieniałeś filtr kabinowy ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Filtr kabinowy jest nowy, ma zaledwie 2 tygodnie
Przepustnica jest sterowana elektronicznie, ale znajdę tam linkę niedaleko by ręcznie go gazować spod maski. Razem z engine zapalił się abs. Ma to związek?
Rozumiem, że będę musiał zdjąć dolot z filtra, by sprawdzić otwarcie, tak? Jednak ten problem nie występuje nieustannie, a czasami go zmuli na drodze, więc musiałbym podczas takiego ataku się zatrzymać i to zobaczyć. Jednak napięcia z tps są prawidłowe..
Zauważyłem, że jak go muli to właśnie klimatyzacja szwankuje
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Silnik:
Kontakt:

Przepustnica jest dodatkowo otwierana przez zabudowany z nią silniczek krokowy. Ale sama przepustnica jest otwierana przez linkę, na połączeniu pedał-przepustnica nie ma żadnej elektroniki.

Co do kontrolek - jakiś związek może mieć, jednak bez diagnostyki nic się nie dowiemy.

Świece, przewody kiedy zmieniane ?
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

W 1.4 nie ma krokowego, chyba, że mam niewłaściwe dane
O świecach i kablach nie mam żadnych informacji. Świece podobno były wymieniane, ale kiedy nie wiem. We wtorek może dowiem czegoś więcej.
Pedał gazu sterowany elektronicznie. Może czasem nie ma styku na kablu? Ale gdzie szukać?
Skoro Przepustnica otwierana mechanicznie, to po co ten sterownik?
Mechanik sprawdzał tps, czyli czujnik otwarcia przepustnicy to musiał go gazować i wszystko w normie było
aseq
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: aseq »

Krokowego nie ma, ponieważ jest tak jak napisał Seba zintegrowany z przepustnicą, pedał gazu sterowany elektronicznie? Lacetti z tego rocznika miały montowane przepustnice mechaniczne, jak więc możesz posiadać pedał sterowany elektronicznie? Żebyś mieszkał bliżej pożyczyłbym Ci map sensor, ale również zalecałbym adaptacje przepustnicy, tym bardziej, że nic Cię to nie kosztuje tylko trochę czasu. Pozdrawiam
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Przepustnica ma sterownik u mnie tps
Jeżeli pedał jest na linkę to występują u mnie opóźnienia w reakcji, bo jak chciałbym dynamicznie w systemie 0-1 wcisnąć pedał gazu to reaguje po chwili. Więc może gdzieś linka, albo pancerz się blokują i dlatego pedał gazu przestaje działać czasami. Tylko jeżeli by się blokował, to ja miałbym miękko na pedale, a obroty spadają, lub wcale nie rosną, a pedał gazu jest nieustannie w tym samym naprężeniu (tak, jakby ciągle działał bez blokady)
Dodam, że ten problem występuje tylko na rozgrzanym silniku na małych obrotach typu wyjazd z zakrętu. Jak jest zimny, to jest ok
aseq
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: aseq »

Może sama sprężyna na przepustnicy ? Choć nie pasuje, że tylko na ciepłym, ale warto sprawdzić, u mnie był minimalny luz, a i tak płetwa falowała przy delikatnym gazie. Ogolnie powiem tak jak miałem problem z szarpaniem wymieniłem prawie cały zapłonowy, prawie wszystkie czujniki a problemu i tak nie rozwiązałem. Wszystko przez to że słuchałem mechaników, którzy zapewniali , że to na pewno nie wina przepustnicy. Wystarczyło ponowne nawinięcie sprężyny i adaptacja, poczyniło cuda ;)
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Tylko mi nie szarpie, a całkowicie odcina pedał gazu. A jak zaskoczy po naciskaniu dynamicznym, albo nieustannym trzymaniu to wtedy szarpie, bo wiadomo - nagle dostaje mocy
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Mechanik stwierdził błąd MAP SENSOR. Wymienił. Dziś się przejedzie i sprawdzi co i jak :) być może jutro też się nim przejadę tak +/- 80km i zobaczymy, czy wszystko gra. Pytanie: Czy uszkodzony map sensor mógł całkowicie odcinać pedał gazu?
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: chrobot »

mocno prawdopodobne ze szwankuje potencjometr na przepustnicy , jest podwójny ,ma dwie sciezki , musisz rozebrac taką czarna klapke i wyplukac zabrudzenia strzykawka . cieczą czyszczącą moze byc : nitro , aceton alk. izopropylowy , ostatecznie denaturat. łatwo uszkodzic wodzik potencjometru .
rezystancja sciezek o ile dobrze pamietam to ok 1k ohma , które piny w 7-pinowej wtyczce odpowiadaja za potencjometr , nie pamietam .

laczek ma krokowca w przepustnicy
wieczor
Stały bywalec
Imię: Tomasz
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Post autor: wieczor »

No może nie odcinać, ale np u mnie przy uszkodzonym mam sensorze bywało tak, że pedał działał odwrotnie:P tzn jak naciskałem to obroty spadały a jak zdejmowałem nogę z gazu to rosły (ale to zawsze na zimnym silniku, a później jakoś tam jechał. Tylko czasem gasł na wolnych obrotach). Ogólnie to różne psikusy sprawiał, także podejrzewałem wszystko oprócz map sensora, włącznie z czujnikiem przepustnicy, cewką, świecami, nieszczelnościami kolektora ssącego, korkowcem itp :p
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Map sensor nowy, ale problem dalej jest.. Tylko go zmuliło lekko. Pedał gazu nie reagował, ale jak dałem na benzynę to od razu poszedł do przodu. Teraz pytanie co z tym gazem może być nie tak?
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

A dużo pali LPG? Dobrze byłoby się podłączyć i sprawdzić ciśnienie. W przypadku LPG najprawdopodobniejsze usterki to:
- w wersji optymistycznej rozjechana mapa -> wystarczy skalibrować
- w wersji pesymistycznej - wtrysk(i) lub reduktor (może reduktor już nie trzyma ciśnienia/lub leją wtryski)
- w wersji bardzo pesymistycznej - zarówno wtrysk(i) jak i reduktor

Na innym forum znalazłem jeszcze wpis dotyczący P0132, iż:
P.s.:Mechanik Google podpowiedzial :
Common Problems that Trigger the P0132 and P0138 Code

Defective Oxygen Sensor/Air Fuel Ratio Sensor
Defective Oxygen Sensor/Air Fuel Ratio Sensor Heater circuit
High Fuel Pressure
Defective Engine Coolant Temperature Sensor
Defective sensor wiring and/or circuit problem
PCM software needs to be updated
Defective PCM
Jeśli na benzynie jest ok, to przyjrzałbym się ciśnieniu LPG. Pojeździj trochę tylko na PB9X, by to potwierdzić.
Może być reduktor do regeneracji/wymiany. Ile czasu go już masz? Czy spalanie na LPG nie odbiega od normy?
Arczeski pisze:Na jednym nic nie wyszło, na drugim błąd w silniku, ale nieznany komputerowi.
Może P1133? To błąd lejących wtrysków. Też mógłby potwierdzać wersję reduktor/wtryski (jeśli ciśnienie będzie ok) lub jak bardzo niefortunnie to oba komponenty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”