Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Nie odpala po jeździe na gazie

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Fazi
Aktywny
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze 1.8/LPG LT+
Silnik:
Kontakt:

Re: Nie odpala po jeździe na gazie

Post autor: Fazi »

LS_plus pisze:każdy porządny warsztat daje na regenerowane elementy gwarancje.
kto i ile tej gwarancji daje? (bo na pewno nie 2 lata) i na jakie elementy?. Możesz dostać gwarancję na np. wymienone cześci, ale nie dostaniesz jej na robotę i jeśli co kolwiek Ci padnie na tej niby gwarancji i tak zapłacisz za ponowną wymiane tej cześci, która na gwarancji.
imlonger
Bywalec
Imię: Mateusz
Samochód: Cruze 1.8 + LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: imlonger »

Ostatnio w trakcie jazdy zapaliła się kontrolna Check Engine - odczytałem błędy: P2297 oraz P0172. Z opisu błędów wynika iż powodem jest sonda lambda (jest również napisane że mieszanka zbyt bogata). Powiedzcie czy ma to jakiś związek z tym odpalaniem, czy to już zupełnie inny temat i należy i tak wymienić ten reduktor i przyjrzeć się tej sondzie?
mkosmida
Profesjonalista
Imię: Maciej
Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: mkosmida »

stawiałbym na to drugie aczkolwiek tylko diagnoza sondy i ew wymiana odpowie na Twoje pytanie, choc jeśli jezdziles wyłącznie na benzynie i odpalal bez problemu to widze u Ciebie 2 problemy..
jak będziesz zmienial sonde, co jest czesta usterka cruze to lepiej brac oryginal niż zamiennik.. dluzej wytrzymuje
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus »

Jeśli jeździ na benzynie i wszystko wróciło do normy, to nie sonda jest winna tylko potrzebna jest ponowna regulacja LPG bo niewłaściwy skład mieszanki na LPG powoduje rozjechanie się map benzyny.
imlonger
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

W zasadzie jeździ normalnie na benzynie i na gazie. Chociaż ostatnio tj. wczoraj i dziś w drodze z pracy, że gdy włączył się gaz obroty nagle zaczęły spadać i nie dało się z tym nic zrobić. Wyłączenie gazu pomogło i tak dopiero po kilku minutach (włączałem gaz wcześniej żeby się upewnić czy już OK) po włączeniu gazu wróciło wszystko do normy.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Czyli z gazem wcale nie jest dobrze.
Janusz666
Bywalec
Imię: Janusz
Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Janusz666 »

Masz podobny problem do mojego. Ja ma od zakupu tj. od grudnia p0172 (raz na 2 tygodnie) i przełączanie na PB przy około 6 tys. obrotów, po serwisie LPG okazało się, że mam regenerowany reduktor i nie do końca działa w nim regulacja. Reduktor jest do wymiany, choć gazownik powiedział, że jeżeli nie przeszkadza mi to mogę na razie jeździć z takim. Na razie jeszcze pojeżdżę ale na pewno w przyszłości zdecyduję się na nowy. Jak pojawią się tylko jakieś nowe problemy to reduktor wymieniam.
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

jeśli masz fabryczne BRC to przelaczenie przy 6k rpmow jest objawem prawidłowym..
imlonger
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Mam fabryczną instalację BRC i powiem szczeze do 6 tysięcy jeszcze nie kręciłem. Ale przy mocniejszym przyspieszeniu są zauważalne spadki mocy. Na pewno nie raz zdarzyło mi się przy takim szybkim ruszeniu i prawie butem w podłodze, że ten gaz się wyłączył. Nie przyspiesza jednostajnie, to znaczy odczucie mam takie jakby chciał ale nie potrafił. Z tym że nie jestem pewien czy problem znika na benzynie. Czy takie "spadki mocy" (nie wiem czy mogę to tak nazwać) mogą mieć przyczynę w zbyt dużych luzach na zaworach?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Może chciałeś napisać - zbyt małych luzach. Nie ma problemu za dużego luzu. Wielkość luzu na moc silnika nie ma znaczenia, jaja się dopiero zaczynają gdy luzu nie ma, bo wtedy nie domykają się zawory i siada kompresja, pali przylgnie i same zawory. Luz musi być żeby zagwarantować domykanie zaworu biorąc pod uwagę rozszerzalność cieplną elementów.
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

mam cos podobnego, może mniej intensywnie to odczuwam ale z klima i gazem szarpniecia sa mocniejsze i przyrost mocy jest wtedy skokowy
wstepna diagnoza - map sensor - bledow brak
druga diagnoza jak pierwsza okaze się zla to zbyt maly luz zaworowy lub nieszczelność w dolocie choc ta druga wersja jest ponoc mało realna patrząc na objawy

gaz mi się nie wylacza.. wylaczal się po wizycie w ASO, dopiero Czakram ustawil dobrze ciśnienie na reduktorze i problem wylaczania zniknal calkowicie
LS_plus
Bywalec
Imię: Staszek
Samochód: CRUZE LS+ 1.8 Pb
Silnik: 1.8 (2H0) benz. + LPG
LPG: BRC SEQUENT 24
Kontakt:

Post autor: LS_plus »

Fazi pisze:
LS_plus pisze:każdy porządny warsztat daje na regenerowane elementy gwarancje.
kto i ile tej gwarancji daje? (bo na pewno nie 2 lata) i na jakie elementy?. Możesz dostać gwarancję na np. wymienone cześci, ale nie dostaniesz jej na robotę i jeśli co kolwiek Ci padnie na tej niby gwarancji i tak zapłacisz za ponowną wymiane tej cześci, która na gwarancji.
Mam tu wymieniać listę warsztatów? O regenerowanych wtryskiwaczach, zaciskach hamulcowych, alternatorach i rozrusznikach słyszałeś?
Żeby nie było żadnej kryptoreklamy wpisze tylko ogólnie dostępną wiedzę o programie Bosch eXchange.
Standardem jest 12 miesięcy gwarancji na regenerowaną cześć.
Co do gwarancji na robotę - naprawdę naprawiasz samochód i nie dostajesz gwarancji na całą usługę? U kogo to robisz u kowala?. Jak mechanik kupuje części i wykonuje usługę to dostaje gwarancje na całość. Jak montuje na moich częściach to faktycznie nie chce brać odpowiedzialności za całość.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Panowie, Panie, koszt regeneracji to około 60 zl(zestaw naprawczy)+ robota (jedna godzina na rozkręcenie i poskładanie) + godzina czyszczenia. Po rozłożeniu nie widziałem żadnych ubytków w obudowie reduktora, jedynie szlam i kamień. Fabrycznie założont mam MB1200, regeneracji podałem zakupiony na allegro użyewany MB1500 w cenia 100 zł. Teraz czeka na swoje 5 minut.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

imlonger pisze: Ale przy mocniejszym przyspieszeniu są zauważalne spadki mocy. Na pewno nie raz zdarzyło mi się przy takim szybkim ruszeniu i prawie butem w podłodze, że ten gaz się wyłączył.
Taka sytłacja ma miejsce kiedy reduktor nie trzyma ciśnienia na stałym poziomie. Ciśnienie spada poniżej zadanego minimum w zadanym czasie. Przyczyn tego jest wiele.
1. Reduktor kończy się
2. Złe ustawienie ciśnienia na reduktorze
3. Przytkana instalacj miedziana między zbiornikiem a reduktorem.
4. Złe ustawienie minimalnego ciśnienia i czasu w programie.

Awatar użytkownika
pablo1
Profesjonalista
Imię: Paweł
Samochód: cruze LT
Silnik: 1.6 124 km benzyna
Kontakt:

Post autor: pablo1 »

mkosmida pisze:jeśli masz fabryczne BRC to przelaczenie przy 6k rpmow jest objawem prawidłowym..
Nigdy jeszcze podczas jazdy nie przełączył mi się samochód z lpg na pb.
Do czerwonego pola bez problemu na lpg kręci.
Myślę że trzeba do Czakramu podjechać i zdiagnozują.
pablo1
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Uważaj, byś nie przekręcił. Na PB masz odcięcie. Na lpg kręcisz do końca silnika.

Awatar użytkownika
pablo1
Profesjonalista
Imię: Paweł
Samochód: cruze LT
Silnik: 1.6 124 km benzyna
Kontakt:

Post autor: pablo1 »

Nie do końca silnika tylko do czerwonego pola, czasami się zdaży dociągnać jak kilka tirów pod rząd wyprzedzam. ;)
pablo1
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Bunioopl pisze:Uważaj, byś nie przekręcił. Na PB masz odcięcie. Na lpg kręcisz do końca silnika.

Też jest odcięcie :tak: Przecież sygnał otwarcia wtrysków gazu brany jest z wtrysków benzyny. Mylisz z sytuacją, która mogła zachodzić w LPG I, II i IIIgen.
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

przecież powyżej 5k rpm w kabinie jest glosno jakbym stal za odrzutowcem :)
osobicie nigdy nie przekroczyłem tej granicy, aczkolwiek mam 1.8 a nie 1.6 który w moim odczuciu jest za slaby na prawie 1.5 tony
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

No nie jest tak do końca. Jest moment kiedy wtryskiwacze lpg są cały czas otwarte. No i chyba BRC sygnał birze z czujnika podciśnienia map. W Stagu napewno czas otwarcia wtrysku Lpg jest równy czasowi otwarcia wtrysku PB * ustawiony mnożnik w danej prędkości obrotowej silnika.

Bunioopl
Fachman
Kontakt:

mkosmida pisze:przecież powyżej 5k rpm w kabinie jest glosno jakbym stal za odrzutowcem :)
osobicie nigdy nie przekroczyłem tej granicy, aczkolwiek mam 1.8 a nie 1.6 który w moim odczuciu jest za slaby na prawie 1.5 tony
W moim autku silnika nien słychać.
Zawsze gra radio.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Bunioopl pisze:No nie jest tak do końca. Jest moment kiedy wtryskiwacze lpg są cały czas otwarte. No i chyba BRC sygnał birze z czujnika podciśnienia map. W Stagu napewno czas otwarcia wtrysku Lpg jest równy czasowi otwarcia wtrysku PB * ustawiony mnożnik w danej prędkości obrotowej silnika.

Jak dochodzi do sytuacji, że wtryskiwacze otwarte są cały czas(tzw zapętlenie sekwencji), tzn że jest za słabe ciśnienie i tak nie powinno być, bo to oznacza ubogą miesznkę. W każdej instalacji sekwencyjnej jest tak jak piszesz o stagu. Zawsze wtrysk gazu jest trigerowany impulsem wtrysku benzyny. Dodatkowe czujniki pełnią tylko funkcje korekcyjne.
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

A co się dzieje jak ciśnienie jest ok, a otwory w dyszach są za małe?

No i jeszcze kwestja ubogiej mieszanki. Wcale nie jest tak łatwo doprowadzić do bogatej lub ubogiej mieszanki.
W każdym nowym silniku jest sonda lambda, sygnał której rwguluje składem mieszanki. Oczywiście w granicach tolerancji. Przekroczenie granicy powoduje wywalenie błedu.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Racja, albo dysze za małe :tak:. Oczywiście, w zamkniętej pętli sprzężenia ECM będzie się starał zwiększyć dawkę ale gdy dochodzi do zapętlenia wtrysków gazowych to już nic więcej nie da się zrobić. Check wystąpi dopiero gdy długookresowe korekty przekroczą zaimplementowane granice. Natomiast chodziło pierwotnie o to czy w instalacji sekwencyjnej jest odcięcie powyżej X obrotów. Odcięcie jest, a efekt zapętlenia wtryskiwaczy(sugerujący wadę instalacji) nie ma wpływu.
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Kiedyś próbowałem na starym samochodzie odciąć LPG i nie odcięło.

Pewnie dlatego, że wtryski LPG otwierają się na dłuższy czas niż benzyny. Jest to spowodowane tym, że gaz jest mniej energetyczny i więcej musi się dostać jego do cylindra. I tak zakładając, że na benzynie wtrysk otwarty jest przez 1 sekundę to na LPG będzie już od 1,1 do 1,4 sekund, więc przekręcić można.

No i jeszcze jedna rzecz co do odcięcia PB. Nie jestem pewien czy to zamykają się wtryski przy odcięciu, czy pompa nie wyrabia.?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”