Otóż około miesiąc temu byłem na przeglądzie z moim Cruze-m. Panowie stwierdzili, że przednie (ważne - przednie) tarcze i klocki są do wymiany i tak też zrobili. Nie było natomiast żadnych uwag do tyłu (pytałem - odpowiedź: "można jeszcze spokojnie jeździć"). Parę dni temu usłyszałem, że coś piszczy dla odmiany w tylnych hamulcach (przy prędkości do ok 20 km/h, powyżej raczej niesłyszalne, niesłyszalne również jak się zacznie hamować). Dzisiaj byłem z tym w serwisie i usłyszałem standardowo: układ hamulcowy przegrzany - to moja wina, bo po kałużach jeździłem (a przez miesiąc w Warszawie było raczej sucho), a bo warunki środowiskowe (k... to samo co przy złażącym lakierze z lusterek
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Hamulce, hamulce...
- tomek_wawa
- Aktywny
- Imię: Tomek
- Samochód: Cruze 1.6 HB LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Hamulce, hamulce...
Historia jest taka...
Otóż około miesiąc temu byłem na przeglądzie z moim Cruze-m. Panowie stwierdzili, że przednie (ważne - przednie) tarcze i klocki są do wymiany i tak też zrobili. Nie było natomiast żadnych uwag do tyłu (pytałem - odpowiedź: "można jeszcze spokojnie jeździć"). Parę dni temu usłyszałem, że coś piszczy dla odmiany w tylnych hamulcach (przy prędkości do ok 20 km/h, powyżej raczej niesłyszalne, niesłyszalne również jak się zacznie hamować). Dzisiaj byłem z tym w serwisie i usłyszałem standardowo: układ hamulcowy przegrzany - to moja wina, bo po kałużach jeździłem (a przez miesiąc w Warszawie było raczej sucho), a bo warunki środowiskowe (k... to samo co przy złażącym lakierze z lusterek
), albo zbyt ostro hamowałem (a jeździłem prawie 500km jak emeryt żeby przód się dobrze ułożył) albo (o zgrozo!) jeździłem z zaciągniętym ręcznym (ręce mi opadły, zaciągnięcie nawet o jeden ząbek powoduje kontrolkę na desce i piszczenie ostrzegawczego brzęczyka). Od przeglądu przejechałem w spokojnych warunkach (miejskich, bez wyjazdów w góry, autostrad itp...) jakieś 1000 kilometrów z haczykiem. No i się zastanawiam - czy prawdopodobieństwo większe, że serwis spartaczył czy rzeczywiście mogło stać się coś innego. Jakieś pomysły? Bo mi ręce zaczynają opadać... 
Cruze 1.6 HB LT+ Premium
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Re: Hamulce, hamulce...
Ile masz przejechane kilometrów na klockach i tarczach z tyłu ?
Ile miałeś przejechane na tarczach z przodu ?
Ile miałeś przejechane na tarczach z przodu ?
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam 41kkm i wszystko w należytym porządku, chyba że coś odnajdą na najbliższym przeglądzie.
Te tłumaczenia ASO jakoś do mnie nie przemawiają...
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
Te tłumaczenia ASO jakoś do mnie nie przemawiają...
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
- tomek_wawa
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Przeglad byl po 45tys. Wtedy bylo wszystko ok. Minal miesiac i okolo 1000km i tyl do wymiany. Tyl nie robiony od nowosci.
Cruze 1.6 HB LT+ Premium
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Z tego co widzę, to są tarczobębny. Spróbuj jechać powoli i podciągnąć ręczny, czy to pomoże. Będziesz czy to gdzieś się ocierają szczęki czy to wina zacisku.
O partsy pisz PW.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Poproś o wizytę w ASO i asystę przy demontażu klocków. Wcześniej poproś o przejazd ścieżkę diagnostyczną gdzie są w stanie sprawdzić opory własne tylnych hamulców. Jak do wyjmowania będzie potrzebować majzla i młotka to powiesz ze nie płacisz za naprawę, jak wyjdzie lekko to pochylisz czoło i podejdziesz do kasy.
Innej metody nie widzę.
Innej metody nie widzę.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
A czy to nie wina zacnych szczęk hamulca ręcznego, znanego z innych bolidów chevi ? Tomek z tyłu masz tarcze, czy tarczobębny ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- tomek_wawa
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Tarcze jak rozumiem... Natomiast pokazywano mi przebarwienia na tarczy, które miały świadczyć o przegrzaniu układu. Z ręcznym już próbowałem. Nie naprawia to niczego.
Cruze 1.6 HB LT+ Premium
-
gck01
- Bywalec
- Imię: pawel
- Samochód: cruze 1,8LT+
- Silnik:
- Kontakt:
a przypadkiem nie masz tak że z uwagi na duże zabrudzenie szczęk jak wcisnąłeś pedał hamulec to do końca nie odbił i się przygrzał. Mnie takie coś spotkało w passacie. doszło do tego że tył mi w ogóle przestał hamować i jak zacząłem sprawdzać po zdjęciu koła klocek nie drgnął. błoto spowodowało jego zakleszczenie.
- tomek_wawa
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
- tomek_wawa
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
No i stała się rzecz prawie niemożliwa... Panowie się zdecydowali wymienić klocki i tarcze gwarancyjnie. Słabo? 
Cruze 1.6 HB LT+ Premium
- etac
- Prezes

- Kontakt:
No cuda, Panie cuda. 
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Czasem walka popłaca 
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Witam.
U mnie w cruze 2012 lewe tylne koło po rozgrzaniu układu hamulcowego zaczyna popiskiwać, nie przy hamowaniu i do 20 km/h. Tarcza w tym kole jest najbardziej z wszystkich 4-rech "zryta" (bruzdy) Miałem 2x że koło zaczęło się grzać. Po naprawie w Aso czyszczeniu i smarowaniu przestało się grzać, natomiast właśnie popiskuje.auto ma zjechane 47k km, a około 2k km zmienione zostały klocki na trw. Nie czuje bicia na kierownicy, w Aso mówia że tarcza gdy ja blokowało mogła się przegrać i dlatego zaczęło popiskiwać. Macie jakieś rady? Ostatnio doszedł problem, bo na noc zawsze lekko zaciągam ręczny, i rano zrobił się luz na cięgnie. Pomaga kilka razy góra dół lewarkiem, albo jak się chwilę przejedzie to jak by hydraulika odciągała hamulca. Konstrukcji nie znam, takie mam odczucie.
A, i jeszcze jedno w Aso twierdzą że mam tłumiki drgań rocznik sedan 2012. Jak one wyglądają? To ta beczka czy krążek przy dolnej śrubie to odkręcania jarzma? czy jakiś układ ze sprężynką..
Z góry dziękuję, za pomoc
U mnie w cruze 2012 lewe tylne koło po rozgrzaniu układu hamulcowego zaczyna popiskiwać, nie przy hamowaniu i do 20 km/h. Tarcza w tym kole jest najbardziej z wszystkich 4-rech "zryta" (bruzdy) Miałem 2x że koło zaczęło się grzać. Po naprawie w Aso czyszczeniu i smarowaniu przestało się grzać, natomiast właśnie popiskuje.auto ma zjechane 47k km, a około 2k km zmienione zostały klocki na trw. Nie czuje bicia na kierownicy, w Aso mówia że tarcza gdy ja blokowało mogła się przegrać i dlatego zaczęło popiskiwać. Macie jakieś rady? Ostatnio doszedł problem, bo na noc zawsze lekko zaciągam ręczny, i rano zrobił się luz na cięgnie. Pomaga kilka razy góra dół lewarkiem, albo jak się chwilę przejedzie to jak by hydraulika odciągała hamulca. Konstrukcji nie znam, takie mam odczucie.
A, i jeszcze jedno w Aso twierdzą że mam tłumiki drgań rocznik sedan 2012. Jak one wyglądają? To ta beczka czy krążek przy dolnej śrubie to odkręcania jarzma? czy jakiś układ ze sprężynką..
Z góry dziękuję, za pomoc
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Tłumik drgań to "beczka".
Tutaj masz temat o wymianie klocków
viewtopic.php?f=79&t=76&view=unread#unread
Przy dolnym czerwonym kółeczku jest tłumik drgań

Tutaj masz temat o wymianie klocków
viewtopic.php?f=79&t=76&view=unread#unread
Przy dolnym czerwonym kółeczku jest tłumik drgań

-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
To sprawdzę sobie czy mam, a gdzie się reguluje linkę ręcznego? wiem że przy lewarku powinno być i przy zacisku.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Ok, sprawdzałem i mam te tłumiki. Trochę dziś pohamowałem mocniej do przodu i do tyłu, na kilku km cisza, ale nie miałem okazji porządnie rozgrzać układu...
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Moze trzeba po prostu wyczyscic i nasmarowac prowadnice.
Ja kaze to robuc na kazdym przegladzie, albo sam robie po zimie.
Ja kaze to robuc na kazdym przegladzie, albo sam robie po zimie.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
jak mi zaczęło grzać to koło to w Aso w ramach gwarancji poczyścili i posmarowali prowadnice. Nie jestem pewny bo nie widać, może tłoka faktycznie nie przesmarowali, albo zrobili to niechlujnie..
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
jak na razie to jak mocniej zahamuję, kilka razy przód tył... to przestaje. nie wiem jak przy dłuższej jeździe jak się mocno układ nagrzeje. Więc coś nie odbija... 
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
No i powracam z problemem. dalej popiskuje. Dziś byłem w aso, znowu przesmarowali prowadnice, stwierdzili że tłoczki nie są zapieczone. Klocki przetarli papierem. Kurde, może rant wadzi od tarczy... może ręczny...
Miałem już uczucie nasłuchując przez kilkanaście km że już spokój, gdy nagle pod marketem znowu to usłyszałem. W mniejszym stopniu niż przed wizytą ale jednak
Miałem już uczucie nasłuchując przez kilkanaście km że już spokój, gdy nagle pod marketem znowu to usłyszałem. W mniejszym stopniu niż przed wizytą ale jednak
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Przepraszam ale starszych postów nie da się edytować...
Po w/w zabiegach piszczy, ale dopiero teraz zorientowałem się że przód. On też był sprawdzany, ale nie widzę żeby był dobrze przesmarowany. Klocki z przodu powoli są do wymiany,(mięsa odrobine jeszcze mają ale się rozwarstwiają od metalu.) tarcze są po tyk 50K km zjechane, że ma ranty dość wyraźne (1 mm na pewno) Klocki wymienię na pewno, rant miałem przetoczyć, ale raczej nie będę ruszał. może klocek przypiłuję...
pozdr.
Po w/w zabiegach piszczy, ale dopiero teraz zorientowałem się że przód. On też był sprawdzany, ale nie widzę żeby był dobrze przesmarowany. Klocki z przodu powoli są do wymiany,(mięsa odrobine jeszcze mają ale się rozwarstwiają od metalu.) tarcze są po tyk 50K km zjechane, że ma ranty dość wyraźne (1 mm na pewno) Klocki wymienię na pewno, rant miałem przetoczyć, ale raczej nie będę ruszał. może klocek przypiłuję...
pozdr.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Po 50K km oryginalne klocki przód były jeszcze nie do końca zjechane, ale nie nadawały się do dalszej jazdy. Czujnik akustyczny jeszcze nie dawał znać, jednak piszczało mi lewe koło po rozgrzaniu układu, nie hamując. Koło się nie grzało. Okazało się że klocki się rozwarstwiały. Rozmawiałem z dość zorientowanym mechanikiem, który twierdzi, że klocek który już się kończy, może się: 1/ wykrzywiać od temp, 2/ może haczyć, układając się pod kątem i przez to ścierać nierówno. 3/ może wreszcie się po prostu nie wytrzymać i się rozwarstwiać. 4*/ cienki klocek powoduje większy luz na prowadnicy jarzma i może to powodować stuki w zawieszeniu, znane z innych tematów forum.
Co do tarcz, to miały wyraźne ranty, na 1,5 do 2mm od zewnętrznej. jak się okazało od wewnątrz był tak na 1mm. Nie zmierzyłem, tak na oko. Wg. zaleceń producenta tarcze do wywalenia. Mechanik stwierdził, że jeszcze by objeździły z nowymi klockami, po zeszlifowaniu rantów. "Nie takie ludzie mają zjechane i nie chcą zmieniać." - mówił. Ja jednak zmieniłem na Brembo 09.B355.10. Klocki dobrałem TRW GDB1843 brak blaszek do jarzma w zestawie. Na razie pełne zadowolenie. Mechanik polecił przez 200km nie szaleć z hamowaniem. tarcza b gładka i może się ślizgać i szklić.
Moje odczucia odnośnie zużycia oryginalnych tarcz, są takie, że za szybko się ścierają. Może przez twarde oryginalne klocki.
Jeżeli będziecie dobierać klocki, czy tarcze na przód do Cruza, to występują 2 rodzaje układów 15" z tarczą 276mm oraz 16" z tarczą 300mm. łatwo sobie to sprawdzić samemu. Można też przedzwonić do aso i sprawdzić po Vinie.
Admina proszę o usunięcie moich wcześniejszych postów, które nie wnoszą do tematu.
Co do tarcz, to miały wyraźne ranty, na 1,5 do 2mm od zewnętrznej. jak się okazało od wewnątrz był tak na 1mm. Nie zmierzyłem, tak na oko. Wg. zaleceń producenta tarcze do wywalenia. Mechanik stwierdził, że jeszcze by objeździły z nowymi klockami, po zeszlifowaniu rantów. "Nie takie ludzie mają zjechane i nie chcą zmieniać." - mówił. Ja jednak zmieniłem na Brembo 09.B355.10. Klocki dobrałem TRW GDB1843 brak blaszek do jarzma w zestawie. Na razie pełne zadowolenie. Mechanik polecił przez 200km nie szaleć z hamowaniem. tarcza b gładka i może się ślizgać i szklić.
Moje odczucia odnośnie zużycia oryginalnych tarcz, są takie, że za szybko się ścierają. Może przez twarde oryginalne klocki.
Jeżeli będziecie dobierać klocki, czy tarcze na przód do Cruza, to występują 2 rodzaje układów 15" z tarczą 276mm oraz 16" z tarczą 300mm. łatwo sobie to sprawdzić samemu. Można też przedzwonić do aso i sprawdzić po Vinie.
Admina proszę o usunięcie moich wcześniejszych postów, które nie wnoszą do tematu.