Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Klima Cruze J300. Czy na pewno trzeba aż tyle ?
-
Kuboski
- Świeżak
- Imię: Kuba
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Klima Cruze J300. Czy na pewno trzeba aż tyle ?
Cześć
Mam Cruze 2010 2.0 z klimą automatyczną.
Klima nie działa.
Żeby nie jeździć po niepewnych mechanikach udałem się od razu do salonu Opla gdzie stwierdzili nieszczelność na "chłodnicy" lub którejś z rurek (doprowadzającej/odprowadzającej) lub oringach.
Stwierdzili, że do pełnej diagnozy i naprawy trzeba zdjąć deskę rozdzielczą (1000 zł robocizna). Chłodnica to 1050 zł, rurki 600 za sztukę, do tego ooringi i płyny. Robocizna krótko mówiąc od 1500 - 3500 zł zależnie od pecha.
Powiedzcie mi czy:
1) serio trzeba demontować wnętrze?
2) czy cena o której pisałem wyżej jest "normalna" ?
Kasa nie jest dla mnie AŻ takim problemem, ale wolałbym jednak nie płacić w sumie sporych pieniędzy jeśli da się to zrobić inaczej (miasto Łódź).
Pozdrawiam
Mam Cruze 2010 2.0 z klimą automatyczną.
Klima nie działa.
Żeby nie jeździć po niepewnych mechanikach udałem się od razu do salonu Opla gdzie stwierdzili nieszczelność na "chłodnicy" lub którejś z rurek (doprowadzającej/odprowadzającej) lub oringach.
Stwierdzili, że do pełnej diagnozy i naprawy trzeba zdjąć deskę rozdzielczą (1000 zł robocizna). Chłodnica to 1050 zł, rurki 600 za sztukę, do tego ooringi i płyny. Robocizna krótko mówiąc od 1500 - 3500 zł zależnie od pecha.
Powiedzcie mi czy:
1) serio trzeba demontować wnętrze?
2) czy cena o której pisałem wyżej jest "normalna" ?
Kasa nie jest dla mnie AŻ takim problemem, ale wolałbym jednak nie płacić w sumie sporych pieniędzy jeśli da się to zrobić inaczej (miasto Łódź).
Pozdrawiam
Cruze (2009) 2015 - 2016 [*] (widziałem jelenia cień)
Cruze (2010) 2016 - ...
Cruze (2010) 2016 - ...
- robik
- Zasłużony dla forum
- Imię: Robert
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
Re: Klima Cruze J300. Czy na pewno trzeba aż tyle ?
Cześć. Jutro podeślę namiary na serwis w którym robię klimatyzację od lat. Możesz dopytać jak to będzie wyglądało cenowo.

Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
-
Kuboski
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Zapomniałem napisać o ważnej kwestii. Jeśli w grę wchodzi demontaż wnętrza to boję się czy "zwykły" mechanik da sobie radę i poskłada wszystko na "nietrzeszcząco". Tu też liczę na Waszą radę
Cruze (2010) 2016 - ...
Cruze (2010) 2016 - ...
-
Sla_wek
- Aktywny
- Imię: Sławek
- Samochód: Tacuma/Rezzo
- Silnik:
- Kontakt:
Za przeproszeniem g...o nie diagnoza, po pierwsze kontrast + azot i heja sprawdzamy gdzie jest wyciek, potem dopiero wycena. Przez 7 lat od nowości jak przepruchniało coś w budzie to musiałbyś mieć cholernego pecha, wg mnie najpierw konkretna kontrola tego co jest na zewnątrz pod maską a nie w kabinie.
Jeśli chodzi o sprawdzenie parownika w kabinie to metoda poprzez nabicie układu mieszaniną azotu z wodorem 95:5 i sonda wykrywająca wodór w kratkę nadmuchu i wiadomo czy trzeba rozbierać kokpit.
Jeśli chodzi o sprawdzenie parownika w kabinie to metoda poprzez nabicie układu mieszaniną azotu z wodorem 95:5 i sonda wykrywająca wodór w kratkę nadmuchu i wiadomo czy trzeba rozbierać kokpit.
Pozdrawiam - Slaw_ek
NIE MA JUTRA BEZ KOMPUTRA!
///// -> OOOO ->
Chevrolet Tacuma 1,6 LPi Vialle
NIE MA JUTRA BEZ KOMPUTRA!
///// -> OOOO ->

Chevrolet Tacuma 1,6 LPi Vialle
-
Kuboski
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Auto kupowałem jesienią na "szybko" po rozbiciu wcześniejszego więc możliwe, że klima była już strzelona. Jesienią nie miałem jak sprawdzić, a tak jak mówie zakup był dość pilny.
Oni niby sprawdzali. Wcześniej mi coś gadali że sprawdzają z jakimś wskaźnikiem który barwi gdzie jest dziura. Twierdzą, że to elementy w "środku" tj. gdzieś pod deską rozdzielczą. Ale nie mam pewności
Jakby to była Astra II to pewnie sam bym naprawił ale tu nawet nie wiem co jest gdzie i nie jestem w stanie stwierdzić czy ASO leci w ..... kulki
Oni niby sprawdzali. Wcześniej mi coś gadali że sprawdzają z jakimś wskaźnikiem który barwi gdzie jest dziura. Twierdzą, że to elementy w "środku" tj. gdzieś pod deską rozdzielczą. Ale nie mam pewności
Jakby to była Astra II to pewnie sam bym naprawił ale tu nawet nie wiem co jest gdzie i nie jestem w stanie stwierdzić czy ASO leci w ..... kulki
Cruze (2010) 2016 - ...
Cruze (2010) 2016 - ...
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Jak znasz Astra II, to i tutaj sobie poradzisz.
A niestety, jak jest wyciek wewnątrz, a już to było poruszane i opisywane na forum, deska musi isc na zewnątrz, a w ASO przy stawce 200 zl/h tyle będzie roboty. Za 100 zł nikt tego nie zrobi.
A niestety, jak jest wyciek wewnątrz, a już to było poruszane i opisywane na forum, deska musi isc na zewnątrz, a w ASO przy stawce 200 zl/h tyle będzie roboty. Za 100 zł nikt tego nie zrobi.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Ja stawiam na chłodnicę (oczywiście musisz zrobić kontrast), myjąc dzisiaj samochód chyba już wiem jaka cześć będzie następna do wymiany. Będzie to chyba chłodnica, która ma dosyć dużo wgniotek po kamieniach.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Nie trzeba barwnika, wystarczy próba azotowa + dobry fachowiec.
Ja przed demontażem deski oddałbym auto do dobrego fachowca od klimy i potwierdził czy wycieku nie ma gdzieś w komorze silnikowej, tj. zakucia przewodów,skraplacz, sprężarka (zdarzają się wycieki na samej obudowie) uszczelnienia, itd
Deskę zawsze będzie można zdjąć, a lepiej wykluczyć to co jest w miarę łatwe do ogarnięcia.
Ja przed demontażem deski oddałbym auto do dobrego fachowca od klimy i potwierdził czy wycieku nie ma gdzieś w komorze silnikowej, tj. zakucia przewodów,skraplacz, sprężarka (zdarzają się wycieki na samej obudowie) uszczelnienia, itd
Deskę zawsze będzie można zdjąć, a lepiej wykluczyć to co jest w miarę łatwe do ogarnięcia.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
Kuboski
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
No wydaje mi się że ASO jest takim "dobrym fachowcem" i skoro stwierdzili że to w środku to pewnie tak
Cruze (2010) 2016 - ...
Cruze (2010) 2016 - ...