Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Aveo 1.2 2012 rok stukot w silniku na wolnych obrotach.
-
kepha
- Świeżak
- Imię: Kepha
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Aveo 1.2 2012 rok stukot w silniku na wolnych obrotach.
Witam potrzebuje pomocy bo moje pomysły się skończyły.
Jestem szczęśliwym (od niedawna) posiadaczem Aveo z silnikiem 1.2 o mocy 69 KM rok 2012, mój problem polega na :
po wymianie rozrządu (rozrząd wymieniony na blokadach w 100 % dobrze ustawiony) na zimnym silniku na wolnych obrotach słychać stukot. Stukot jest łudząco podobny do stukotu popychacza zaworu (hydraulika) lecz żaden z zaworów nie ma luzu na hydrauliku.
Po przegazowaniu stukot ustaje do momentu zejścia z obrotów. Po zagrzaniu się silnika stukot znika całkowicie.
nadmieni ze nie wiem jak działał silnik przed wymianą rozrządu kupiłem jako uszkodzony (silnik nie palił).
Proszę osoby znające temat o pilną odpowiedz.
Jestem szczęśliwym (od niedawna) posiadaczem Aveo z silnikiem 1.2 o mocy 69 KM rok 2012, mój problem polega na :
po wymianie rozrządu (rozrząd wymieniony na blokadach w 100 % dobrze ustawiony) na zimnym silniku na wolnych obrotach słychać stukot. Stukot jest łudząco podobny do stukotu popychacza zaworu (hydraulika) lecz żaden z zaworów nie ma luzu na hydrauliku.
Po przegazowaniu stukot ustaje do momentu zejścia z obrotów. Po zagrzaniu się silnika stukot znika całkowicie.
nadmieni ze nie wiem jak działał silnik przed wymianą rozrządu kupiłem jako uszkodzony (silnik nie palił).
Proszę osoby znające temat o pilną odpowiedz.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Aveo 1.2 2012 rok stukot w silniku na wolnych obrotach.
No to popychacz do wymiany, jak jesteś w stanie ustalić który, jak nie to komplet.
Warto tez sprawdzić drożność kanałów olejowych i ciśnienie samego oleju na wolnych obrotach.
Warto tez sprawdzić drożność kanałów olejowych i ciśnienie samego oleju na wolnych obrotach.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Lirdon
- Świeżak
- Imię: Adam
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Albo jakieś luzy zaworowe może ? Z reguły to powoduje stukanie w silniku na wolnych obrotach i jest najczęściej występującym problemem, klape od silnika otwórz i nasłuchuj gdzie stuka może znajdziesz problem
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
MarcinekNu2
- Profesjonalista
- Imię: Marcin
- Samochód: Evanda
- Silnik:
- Kontakt:
Regulacja luzu automatyczna czy ręczna? Mam dokładnie ten sam objaw (silnik 2.0 16v jak w Nubirach, Leganzach), ale skoro po chwili cichnie to jeszcze nie szukam na razie przyczyny choć wydaje mi się na 95% że to tylko jeden kasator. Spróbuję przy następnej wymianie zalać zamiast oleju 10w40 jakiś 5W40, czytałem, że pomaga czasami.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
MarcinekNu2
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
A skąd ja mam wiedzieć. Zapytałem bo nie znam tego silnika.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wystarczy przeczytać post inicjujący wątek, żeby potem napisać coś z sensem a nie pisać cokolwiek.
kepha pisze: Stukot jest łudząco podobny do stukotu popychacza zaworu (hydraulika) lecz żaden z zaworów nie ma luzu na hydrauliku.
..
-
MarcinekNu2
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Cokolwiek ten wpis nieczytelny. Ale niech Ci będzie.
-
Jacenty85
- Bywalec
- Imię: Jacek
- Samochód: AVEO
- Silnik:
- Kontakt:
jeżeli mowa o Aveo T300 i łańcuchowym napędzie rozrządu z silnikiem a12xer o mocy 69 koni to typowy i normalny objaw. Najlepiej gdybyś to nagrał (bo może o innym stukaniu mowa) ale niektóre a12xer "klepotały" już po wyjechaniu z salonu i określa się to jako TTTM.
-
cannibal2000
- Świeżak
- Imię: Mark
- Samochód: AVEO T300
- Silnik: 1.2 86KM
- LPG: KiNG
- Kontakt:
Nie ten typ tak ma, tylko jeżeli jest to silnik A12XER lub A12XEL to nie klepocze żaden zawór lub popychacz tylko to gówienko - Zawór wentylujący, zbiornik paliwa BOSCH 0280142486. Znajduje się na kolektorze ssącym.
-
Luis1
Ja bym nie polecał wymiany z półsyntetyka na syntetyk w starym silniku, chyba że chcesz aby ci się silnik rozbeczał.MarcinekNu2 pisze:Regulacja luzu automatyczna czy ręczna? Mam dokładnie ten sam objaw (silnik 2.0 16v jak w Nubirach, Leganzach), ale skoro po chwili cichnie to jeszcze nie szukam na razie przyczyny choć wydaje mi się na 95% że to tylko jeden kasator. Spróbuję przy następnej wymianie zalać zamiast oleju 10w40 jakiś 5W40, czytałem, że pomaga czasami.
Poza tym jak ci go syntetyk wypłucze to dopiero pojawią się problemy, poważniejsze od tych co masz.
Co to za tłumaczenie "Na blokadzie"?
Blokada jest elastyczna, skąd masz pewność, że nie walnąłeś się o ząbek czy ogniwko?
Weź ty jedź z tym tylko do lepszego od siebie mechanika
Pamiętaj ustawienie zębów oznacza się przynajmniej markerem jak nie masz w tym wprawy.
-
Jacenty85
- Bywalec
- Imię: Jacek
- Samochód: AVEO
- Silnik:
- Kontakt:
To nie klepanie zaworu odpowietrzenia zbiornika tylko normalna praca tego silnika. Możesz szukać i tak nic nie znajdziesz...Te silniki tak pracowały. Co do stukania na wolnych obrotach sam to przerabiałem i znam temat z autopsji. Gdybyś się walnął o ząbek na rozrządzie to auto by prykało w wydech, strzelało i miało dziury w mocy. Włączcie sobie na you tube amatorskie prezentacja opla corsy E z tym silnikiem (tylko innym oznaczeniem) i zobaczycie jak klepie. To (najprawdopodobniej) związane ze smarowaniem na wolnych obrotach-źle dobranym wydatkiem pompy oleju przez producenta.