Mam pytanie jak zdemontować plastiki oświetlenia wnętrza ( lampki do czytania ) w celu wymiany żaróweczek na ledowe ? Wyciągamy jedynie przeźroczysty plastik jakoś z zaczepów czy trzeba zdemontować całe oświetlenie ? czy muszę demontować chromowane nakładki nad kierowcą i pasażerami ? Dla upewnienia się w podsufitkę i w tablice rejestracyjną wchodzą takie same żaróweczki W5W . Czytałem że jedna żarówka w podsufitce jest W10W ale nie wiem która
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Żaróweczki
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Żaróweczki
Witam
Mam pytanie jak zdemontować plastiki oświetlenia wnętrza ( lampki do czytania ) w celu wymiany żaróweczek na ledowe ? Wyciągamy jedynie przeźroczysty plastik jakoś z zaczepów czy trzeba zdemontować całe oświetlenie ? czy muszę demontować chromowane nakładki nad kierowcą i pasażerami ? Dla upewnienia się w podsufitkę i w tablice rejestracyjną wchodzą takie same żaróweczki W5W . Czytałem że jedna żarówka w podsufitce jest W10W ale nie wiem która
- Załączniki
-
- HTB1G1oNMVXXXXXZaXXXq6xXFXXXB.jpg (78.98 KiB) Przejrzano 2565 razy
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Żaróweczki
Mnie najwygodniej jest dostać się poprzez zdjęcie całej osłony wokół lampki.
Kup sobie takie: https://www.aliexpress.com/item/New-2-C ... 88d9f3e2ee
Kup sobie takie: https://www.aliexpress.com/item/New-2-C ... 88d9f3e2ee
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
A dziękuję już sobie poradziłem nozyczkami do obcinania skórek paznokci delikatnie ściągłem sam plastik
fajnę są te co wysłałeś ale póki co kupie zwykłą żaróweczke ledową ( te płytki bedą musiały poczekać do wiekszego zamówienia
) , ale czy moc żarówki ma znaczenie ? czy mogę wsadzić jakie chce ?
-
berpa
- Stały bywalec
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze1,8/Spark1,0
- Silnik: Chyba jest jakiś?
- Kontakt:
Nie przesadzaj z mocą bo ledy też się grzeją. Zapomnisz wyłączyć i spali się gniazdo i osłona.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Czyli jaka moc będzie najbezpieczniejsza ?
Ostatnio zmieniony 17 maja 2017, o 11:08 przez XaRaDaS, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy posta poprzedzającego odpowiedź. §3. pkt.5 Regulaminu Forum.
Powód: Nie cytujemy posta poprzedzającego odpowiedź. §3. pkt.5 Regulaminu Forum.
-
berpa
- Stały bywalec
- Kontakt:
Kup tą chińszczyznę z linku etaca ( 12 zł z przesyłką ) - będziesz zadowolony. Po pierwsze światło rozkłada się tam na większej powierzchni niż w zwykłej diodowej żaróweczce w5w świecącej punktowo i tylko jednym bokiem, a po drugie i ważniejsze: dostaniesz w komplecie oświetlenie bagażnika, które wreszcie przyzwoicie oświetla bagażnik. Przerabiałem inne rozwiązania i są bez sensu- szkoda kasy. Najbardziej wkurzające było, jak świecące bardzo jasno ledy zdychały po miesiącu...
Zresztą "oczojebne" rozwiązania nie sprawdzają się w nocy.
PS
Jedyny minus zalinkowanej chińszczyzny, że pewnie miesiąc lub trochę dłużej poczekasz na przesyłkę.
PS
Jedyny minus zalinkowanej chińszczyzny, że pewnie miesiąc lub trochę dłużej poczekasz na przesyłkę.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Wiem własnie a to mnie zniechęca a i tak spaliła mi się jedna w oswietleniu tablicy rejestracyjnej i w podsufitce i wkurza mnie to nie chce mi sie czekac miesiaca myslalem może jak nie o led to o tej :
http://allegro.pl/zarowka-w5w-5w-canbus ... 84189.html
ktoś ją tutaj montował i chyba się sprawdza
http://allegro.pl/zarowka-w5w-5w-canbus ... 84189.html
ktoś ją tutaj montował i chyba się sprawdza
-
berpa
- Stały bywalec
- Kontakt:
Więcej zapłacisz za przesyłkę niż jest warta ta żaróweczka świecąca na biało.
Kup w hipermarkecie najtańszą w5w a w międzyczasie zamów chińszczyznę, wreszcie zobaczysz w nocy co masz w bagażniku
Kup w hipermarkecie najtańszą w5w a w międzyczasie zamów chińszczyznę, wreszcie zobaczysz w nocy co masz w bagażniku
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Na ali jest zakrecona procedura płatności ja jedynie mam gotówke bądz konto w banku i tyle, wiec narazie wstrzymuję się z samodzielnymi zakupami
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Jak masz konto w banku to wybierasz opcję przelewy 24. W którym banku masz konto?
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
- daralo
- Świeżak
- Imię: Dariusz
- Samochód: Cruze2.0 163km
- Silnik:
- Kontakt:
Ja założyłem w poniedziałek takie ledy https://pl.aliexpress.com/item/Car-LED- ... 0.0.3MZiVK
efekt niesamowity polecam
efekt niesamowity polecam
Daralo
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Bank Polskiej Spółdzielczości BPSwszim pisze:Jak masz konto w banku to wybierasz opcję przelewy 24. W którym banku masz konto?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jest obsługiwany przez Przelewy24. Druga kolumna, siedem w dół i po problemie https://www.przelewy24.pl/cms,48,obslug ... cji,58.htm
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Nie nie to jest inny bank Podkarpacki Bank Spółdzielczy a nie Bank Polskiej Spółdzielczości.wszim pisze:Jest obsługiwany przez Przelewy24. Druga kolumna, siedem w dół i po problemie https://www.przelewy24.pl/cms,48,obslug ... cji,58.htm
-
VVonder
- Bywalec
- Imię: Mateusz
- Samochód: Cruze 2.0 VCDI 163KM
- Silnik:
- Kontakt:
A masz kartę płatniczą? Master card czy Visa? Wpisujesz ją tam na stałe jak na allegro i kupujesz co chcesz. Tak jak byś płacił kartą.
Cruze 2.0 VCDI 163KM automat 2012r

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Faktycznie. Ale zapewne masz do konta kartę debetową Visa?Przemek pisze:Nie nie to jest inny bank Podkarpacki Bank Spółdzielczy a nie Bank Polskiej Spółdzielczości.wszim pisze:Jest obsługiwany przez Przelewy24. Druga kolumna, siedem w dół i po problemie https://www.przelewy24.pl/cms,48,obslug ... cji,58.htm
http://www.bankbps.pl/klienci-indywidualni/karty
Pisze w twoim banku, że karta debetowa umożliwia transakcje internetowe. Korzystasz zapewne z dostępu internetowego do tego swojego banku, więc gdzieś w ustawieniach tej karty będziesz miał możliwość ustawienia limitu transakcji internetowej. Ten parametr można dowolnie zmieniać jeżeli ktoś ma jakieś obawy. Domyślnie z reguły bank ustawia go na 0zł. Wystarczy na moment transakcji ustawić na jakąś kwotę trochę wyższą niż wynikająca z ręcznego przeliczenia dolarów na złotówki dla danej transakcji. I po dokonaniu zapłaty tą kartą, wrócić ten limit spowrotem na 0. Druga opcja, to widzę że twój bank oferuje karty przedpłacone i również w opisie jest możliwość korzystania z płatności internetowych. Na konto takiej karty przelewasz wcześniej tyle ile potrzebujesz zapłacić za zakup i płacisz sobie w ali tą kartą.
-
magnus99
@Przemek już wcześniej dał się poznać jako kosmita w kwestii zakupów na innych portalach niż Alledrogo.pl
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Tzn ?...przestań tyle pić ...bo chyba sobie mylisz osoby... a karty debetowej nie posiaam ale musze zorjentować się w banku czy mam możliwość płacenia za tego typu transakcje.magnus99 pisze:@Przemek już wcześniej dał się poznać jako kosmita w kwestii zakupów na innych portalach niż Alledrogo.pl
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jak nie masz żadnej karty to raczej nie zapłacisz. Przyznam, że zaskakujesz mnie co chwilę.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Operuje zawsze gotówką albo przelewami. Nigdy nic nie kupowałem na aukcjach zagranicznych a tym bardziej z Chin o Aliexpres dowiedziałem się dopiero na tym forum ( czyli jakieś 2 miesiące temu ), . Kartę debetową visa oczywiście że posiadam podobnie jak i konto internetowe e25 .( tylko na mojej karcie pisze student - jeszcze z czasów studenckich , co nie zmienia faktu ze jest to karta debetowa ) Zakodowałem że my tutaj mówimy o karcie kredytowej, której właśnie nie posiadam. W ustawieniach konta internetowego nie widzę informacji dotyczącej limitu transakcji internetowej , ale muszę bardziej wniknąć w temat.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2017, o 07:15 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
W ING jest opcja utworzenia karty wirtualnej tylko do transakcji internetowych ktora ma też swoj osobny rachunek, karta jest za friko tylko placisz jednorazowo za kod CVV bodajże 5zł.
Plus tego jest taki że jest na jej koncie tylko tyle ile przelejesz więc nikt Cie nie skroi
Wysłane z mojego OnePlus 3T przy użyciu Tapatalka
Plus tego jest taki że jest na jej koncie tylko tyle ile przelejesz więc nikt Cie nie skroi
Wysłane z mojego OnePlus 3T przy użyciu Tapatalka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Dokładnie taką samą kartę przedpłaconą może Przemek uzyskać w tym swoim banku.
Przemek. Do płatności w internecie nie jest potrzebna karta kredytowa. Zwykła debetówka wystarcza o ile taką usługę bank świadczy. Twój BPS informuje na stronie którą linkowałem, że tak.
W moim przypadku używanie gotówki jest już bardzo sporadyczne. Wszystkie zakupy robię kartami i przelewami. Obecnie mało, który sprzedawca nie dysponuje terminalem a w przypadku transakcji zbliżeniowej jest to po prostu cholernie wygodne. Nawet za gazetę i chleb płacę kartą.
Przemek. Do płatności w internecie nie jest potrzebna karta kredytowa. Zwykła debetówka wystarcza o ile taką usługę bank świadczy. Twój BPS informuje na stronie którą linkowałem, że tak.
W moim przypadku używanie gotówki jest już bardzo sporadyczne. Wszystkie zakupy robię kartami i przelewami. Obecnie mało, który sprzedawca nie dysponuje terminalem a w przypadku transakcji zbliżeniowej jest to po prostu cholernie wygodne. Nawet za gazetę i chleb płacę kartą.
-
VVonder
- Bywalec
- Imię: Mateusz
- Samochód: Cruze 2.0 VCDI 163KM
- Silnik:
- Kontakt:
Dokładnie, płacenie przez "wi fi" jest znakomite.
Ostatnio wymieniłem karte bez dotyku na paypass, choć na początku nie byłem do tego przekonany ze względu na to, ze ludzie potrafili "kraść" z niej pieniądze ocierając się o Ciebie w tłumie:D (i nadal potrafią). Jak płacisz do 50zł, bo to standardowy limit na każdej takiej karcie, w jakimś sklepie czy kiosku, to tylko "pykasz" i wychodzisz:D
Ostatnio wymieniłem karte bez dotyku na paypass, choć na początku nie byłem do tego przekonany ze względu na to, ze ludzie potrafili "kraść" z niej pieniądze ocierając się o Ciebie w tłumie:D (i nadal potrafią). Jak płacisz do 50zł, bo to standardowy limit na każdej takiej karcie, w jakimś sklepie czy kiosku, to tylko "pykasz" i wychodzisz:D
Cruze 2.0 VCDI 163KM automat 2012r

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Do takich sytuacji najczęściej może dochodzić w zatłoczonych środkach komunikacji publicznej. Jeżeli ktoś z nich korzysta warto kartę wsunąć w futeralik ekranujący i po zmartwieniu.