W przypadku mojego silnika (bez KL7), jak wyskoczył błąd P2096 było już za późno na sprawdzanie i trzeba było robić regulację
Potem luz sprawdzałem co 10 000 km i to w przypadku dobrze wyregulowanej instalacji jest za często, wystarczy co 30 000 km.

bo z informacji jakie mam to szklanki utwardzane są wskrośnie a nie powierzchniowo. W każdym razie te w naszych silnikach.– Nie dopuszczalne jest szlifowanie szklanek, gdyż niszczymy w ten sposób utwardzoną powierzchnię popychacza i za niedługi czas zniszczymy tym samym szlifowane popychacze i współpracujące z nimi krzywki wałków rozrządu.
Mam pytanie do kolegi czy ta informacja jest z pewnego źródła. Znajomy zaproponował przetoczenie wewnętrznej strony denka szklanki pod warunkiem, że dostarczę mu szklankę na próbę. Zdejmie określoną warstwę i sprawdzi jej twardość, jeśli nie zastanie ona zmieniona wtedy podejmie się tej operacji. Jeśli byłbym pewien, że nie zmieni twardości mógłbym go o tym zapewnić i niech mi to zrobi bez testów bo mam problem ze znalezieniem takiej używanej do testów.wszim pisze: bo z informacji jakie mam to szklanki utwardzane są wskrośnie a nie powierzchniowo.

Od osoby z autorytetem w tej dziedzinie. Sprawa szlifowania dna szklanek to nie jest jakieś nowum i odkrywanie Ameryki. Ten sposób stosuje się od wielu lat, popularne np w silnikach mazdy. Z tym, że z tego co ja wiem to nie robi się tego sposobem toczenia ale szlifowania (narzędziem z diamentemkris08 pisze:Mam pytanie do kolegi czy ta informacja jest z pewnego źródła.wszim pisze: bo z informacji jakie mam to szklanki utwardzane są wskrośnie a nie powierzchniowo.
Miałeś coś sprawdzićhuri_khan pisze:Jak wrócę ze stolicy to sprawdzę
Notuję każde tankowanie i sprawdzam spalanie gazu, 9,26 w miesiącach zimowych (12-03) i 9,35 (04- ) to zbyt mało?. Jeżdżę raczej spokojnie na komputerze mam średnie 7,3. Nie wiem czy był już wcześniej taki wątek, czy sonda nie powinna zareagować na ubogą mieszanką?.pablo1 pisze:Ja miałem na wydechowych najmniej 0,25 po 45 tysiącach na lpg. Dużo Ci zleciało . Nie za uboga mieszanka ?
Wojtek jest jeszcze inaczej niż piszesz.wszim pisze:. Punkt styku z trzonkiem zaworu nie jest płaski tylko wklęsły (Robert możesz to potwierdzić?).
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość