Ktoś miał podobny problem? Czy problem leży w skrzyni, drążku zmiany biegów/wybieraku? Jakich kosztów można się "bać"? Kiedyś czytałem o podobnym problemie w Lacetti i była jakaś kampania serwisowa z tym związana, niestety na myChevrolet nie ma kampanii dla mojego egzemplarza
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Problem z piątym biegiem
-
imbart
- Świeżak
- Imię: Bart
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Problem z piątym biegiem
Witam forumowiczów. Od pewnego czasu borykam się z problemem nie wchodzącego piątego biegu i chciałbym się poradzić, może ktoś miał podobny problem. Samochód to Cruze 1.6 benzyna 113KM, 2009 rok, 5 stopniowa skrzynia biegów. Po kilku miesiącach użytkowania przestał wchodzić 5 bieg, opór jak przy próbie wrzucenia jedynki przy większej prędkości. Po ogólnej załamce, testach i próbach wrzucenia, od czasu do czasu weszła ta piątka i jak już weszła to do momentu zgaszenia auta działało wszystko ok, wszystkie biegi wchodziły. Po kolejnych próbach ustaliłem, że jak wrzuci się czwórkę, i podczas zmiany na piątkę pociągnie się drążek mocniej do tyłu i energicznie w prawo i do przodu, piątka wskakuje, i znów jak wejdzie raz, to można jeździć, będzie wchodzić jakby nigdy nic. Do tego jednak doszedł kolejny objaw - jak wejdzie piątka raz, jeździ się itp. będzie się chciało wrzucić wsteczny to jest opór, po kilku energicznych próbach wsteczny wejdzie, ale znów trzeba "rzeźbić" żeby piątka weszła. Tak jakby zakres lewo-prawo drążka zmiany biegów się zawęził. Czasami "procedura" wrzucenia piątki działa za pierwszym podejściem, czasami trzeba trochę popróbować, czasami mam wrażenie, że jak dam pod 3k obrotów i chce zmienić to wchodzi częściej, ale nie zawsze.
Ktoś miał podobny problem? Czy problem leży w skrzyni, drążku zmiany biegów/wybieraku? Jakich kosztów można się "bać"? Kiedyś czytałem o podobnym problemie w Lacetti i była jakaś kampania serwisowa z tym związana, niestety na myChevrolet nie ma kampanii dla mojego egzemplarza
Za każde sugestie i pomoc z góry dziękuję.