Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Butla LPG
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Butla LPG
Witam
Dzisiaj miałem dziwną sytuacje. Postanowiłem przedmuchać trochę swojego cruza na nieco wyższych obrotach około 4,5-5 tyś. Ponieważ licznik przejechanych km od ostatniego tankowania pokazywał 270 km ( zazwyczaj przejezdzam 320-330 km) a wskaźnik gazu był na ostatniej zielonej kropce nie zdziwił mnie dzwięk sygnalizujący koniec gazu i przełączenia się na benzynę. Jednak po zajechaniu na stacje cpn jakież było moje zdziwienie gdy dystrybutor zaczął mi wybijać zawór już przy 26 litrach gazu. ( a to chyba stanowczo za wczesnie ) Nie wiem czy to jednorazowa sytuacja czy może już czas wymienić filtry , czy może to wina zbyt wysokich obrotów silnika .
Dzisiaj miałem dziwną sytuacje. Postanowiłem przedmuchać trochę swojego cruza na nieco wyższych obrotach około 4,5-5 tyś. Ponieważ licznik przejechanych km od ostatniego tankowania pokazywał 270 km ( zazwyczaj przejezdzam 320-330 km) a wskaźnik gazu był na ostatniej zielonej kropce nie zdziwił mnie dzwięk sygnalizujący koniec gazu i przełączenia się na benzynę. Jednak po zajechaniu na stacje cpn jakież było moje zdziwienie gdy dystrybutor zaczął mi wybijać zawór już przy 26 litrach gazu. ( a to chyba stanowczo za wczesnie ) Nie wiem czy to jednorazowa sytuacja czy może już czas wymienić filtry , czy może to wina zbyt wysokich obrotów silnika .
-
Fazi
- Aktywny
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze 1.8/LPG LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Butla LPG
Jak już gdzieś było napisane, przy pewnych prędkościach obrotowych następuje samoczynne przełączenie się na PB. Też kilkukrotnie miałem sytuację, że jak auto przeciągłem właśnie do ok 4,5tyś. to mimo zatankowanego do połowy zbiornika było pipanie i przełączenie na PB. Ostatnio zimą taka sytuacja zdażała mi się już przy 3tyś obrotów. Niedługo planuję podjechać na diagnostykę LPG. Dodam też, że na pełnej butli przejeżdżam poddobny dystans jak ty.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Widzisz to nie wiedziałem że coś takiego może mieć miejsce ? A czego to wina ? zatkanych filtrów ? źle wyregulowanego gazu ? coś się psuję ?
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
samoczynne odcięcie jest dopiero przy 5.500 rpm, wiec to raczej nie to
mnie się przelaczal sam na PB jak było zle ustawione ciśnienie na reduktorze cokolwiek to znaczy
mnie się przelaczal sam na PB jak było zle ustawione ciśnienie na reduktorze cokolwiek to znaczy
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Mogło być wyżej szczerze mówiąc dosyć mocno do przegoniłem ( w zasadzie pierwszy raz od kąd go mam ) jutro dokładnie sprawdzę . Ale tak czy siak to normalne ze przy tych 5.5 tyś odcina gaz ?
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Reduktory genius mb1500 instalowane do silników 1,8 w cruze są ledwo na styk, przy wysokich obrotach zaczyna brakować ciśnienia - to pierwsze primo. Drugie - przy mocnym butowaniu i opróżnionej butli, przy przeciążeniu lub jeździe pod górę nie pobiera gazu w płynie tylko siorbie resztki i zamiast rozprężać w nagrzanym reduktorze rozpręża w butli i rurkach (które wtedy mocno schładzają się powodując spadek ciśnienia). Spadek ciśnienia powoduje, że elektronika przełączy na benzynę. Klasyka doboru reduktora przez księgowego a nie inżyniera. Intensywna szybka jazda na autostradzie powoduje zbyt wczesne przełączenie na NoPB. Potem po zjeździe z autostrady okazuje się, że na LPG można jeszcze pojechać z 20...30km. 
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Hmmmm rzeczywiście nie tak dawno jadać na autostradzie miałem dokładnie taką sytuacje
heh....dziękuję za rzetelne wytłumaczenie tematu ( nigdy nie miałem styczność z LPG - dlatego jeszcze nie rozgryzłem zachowań gazu itp itd )
ważne że to normalne i ,, tak ma być '' bałem się ze moze cos sie dzieje złego z instalacją

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie do końca normalne. Reduktor z wyższą wydajnością czyli z większą komorą (pojemniejszym buforem na ciekły gaz) efekt by zlikwidował. No ale taki reduktor jest droższy a obecny w 95% przypadków starcza więc montują właśnie taki.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Hmmm w sumie dla mnie chyb też styknie raczej jeżdze spokojnie lubie się toczyć , czasami tylko jak mi coś odpali lubię poszaleć na obwodnicy bawiąc się wysokimi obrotami a i tak wtedy odnosze wrażenie ze auto inaczej się buja na paliwie niż na LPG .
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
roznicy troche w mocy jest ale nie za dużo... moim zdaniem wlaczona klima (manualna) bardziej wpływa na spadek mocy
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To już wiem kto nocami piszczy na obwodnicy i spać nie daje.Przemek pisze:Hmmm w sumie dla mnie chyb też styknie raczej jeżdze spokojnie lubie się toczyć , czasami tylko jak mi coś odpali lubię poszaleć na obwodnicy bawiąc się wysokimi obrotami a i tak wtedy odnosze wrażenie ze auto inaczej się buja na paliwie niż na LPG .
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Myślałem przy wymianie reduktora o wydajniejszym ale panowie Czakramie odradzali, albo im się nie chciało go ustawiać a tak to wgrali gotową mape.
Wysłane z mojego OnePlus 3T przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego OnePlus 3T przy użyciu Tapatalka
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
hehe obwodnica na Stary Sącz ( most św. Kingi ) :p , Dzisiaj rano jadąc do pracy zwróciłem uwagę na obroty i przy rozgrzanym silniku podczas dwóch prób na biegu 4 przełączenie z gazu na benzynę nastąpiło przy 6,5 tyś. obrotów - czyli w zasadzie na czerwonym polu
więc chyba jest wszystko w porządku z moją instalacją gazową
, ale trzeba przyznać że na tych wysokich obrotach to mój cruzio jedzie jak szatan hehe :p 
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Nie wiem ile ma max momentu obrotowego chciałem tutaj sprawdzić kiedy przeskoczy mi z gazu na benzyne i tyle . Więcej tego grzechu nie popełnie :p 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
A to tak daleko moje ucho nie sięga, czyli nie tyPrzemek pisze:hehe obwodnica na Stary Sącz ( most św. Kingi ) :p ,
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Ojjj nieee ja bym tak swojego auta nie katował....ale rozumiem ze moze to być mega irytujące 
-
LS_plus
- Bywalec
- Imię: Staszek
- Samochód: CRUZE LS+ 1.8 Pb
- Silnik: 1.8 (2H0) benz. + LPG
- LPG: BRC SEQUENT 24
- Kontakt:
Problem w tym, że często jest montowany MB1200 który ma 136 KM a cruze 1.8 ma moc 140 przynajmniej na benzynie czyli na styk (MB1500 teoretycznie jest do mocy 190 KM zatem powinien byc lepszy)wszim pisze:Reduktory genius mb1500 instalowane do silników 1,8 w cruze są ledwo na styk,
Czy przechodził ktoś montaż MB1500 w miejsce MB1200 (instalacja BRC sequent 24) w cruze 1.8
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- Kontakt:
Mi jeszcze nigdy auto nie zmieniło lpg na pb. Chyba ze gaz się skończył to tak. Nawet jak obroty na czerwonym polu to dalej na lpg silnik chodzi. Nawet dziś dwa razy miałem ponad 6000 obrotów i żadnej zmiany nie było.
pablo1
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Instalacja nie powinna tak o przełączać się na pb przy wysokich obrotach. Na pewno nie przy pełnym zbiorniku lpg. Przy miejskiej jeździe, u mnie przełączy się po przejechaniu zwykle ponad 240km od tankowania i oczywiście bardzo wysokich obrotach. Po ponownym przełączeniu i zmniejszeniu dynamiki, kilka dych km jeszcze zrobi. 1, raz od ponad 2 lat jeżdżenia na instalacji brc auto przełączyło się na pb poniżej 200km. Było to po zatankowaniu podejrzanego gazu.
Reasumując zatankowałeś syf, albo masz źle wyregulowaną instalację, albo kończy się reduktor. Może jakieś nieszczelności na przewodach? Tego nie wiem kombinuję. Zatankuj w dobrej stacji, a jak dalej nie pomoże to gazownik. Jak BRC polecam Czekram.
Reasumując zatankowałeś syf, albo masz źle wyregulowaną instalację, albo kończy się reduktor. Może jakieś nieszczelności na przewodach? Tego nie wiem kombinuję. Zatankuj w dobrej stacji, a jak dalej nie pomoże to gazownik. Jak BRC polecam Czekram.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
-
kucharkaban
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Gaz jaka wielkość butli
Witam zakupiłem nie dawno Cruza 1.8 benzyne i chcę zamontować gaz, potrzebny jest mi na trasie gdzie pokonuje ok 1400km tygodniowo.Mam pytanie jaka wielkość butli nie będzie aż tak bardzo zajmować bagażnika.Słyszałem ,że taka butla ok 40l mieści się w kole ,myslałem o jeszcze większej ok 65l takiej aby starczyła mi na trase w jedną stronę.Samochód ma dosyć mały przebieg 80tyś i kupiłem go w Danii i nie wiem za bardzo co w nim wymienić filtry,olej co jeszcze? Będę wdzięczny za dopowiedz.
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- Kontakt:
Re: Gaz jaka wielkość butli
W cruzie jest płytka wnęka, tak że szału nie ma z butla. Chyba że Ci na bagażniku nie zależy to coś większego wejdzie. Nawet butla o pojemności 34 litry wystaje juz kilka centymetrów ponad podłogę .
pablo1