Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Pierwszy bieg
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Pierwszy bieg
Witam
Nurtuje mnie nastepująca kwestia. Szukałem odpowiedzi na innych forum ale nie uzyskałem jej jednoznacznie ( szczerze nie wiem czy w cruzie pierwszy bieg jest krótki czy nie ) ale zauwazyłem ze czasami mam problem z wrzuceniem jedynki ( są momenty ze wsteczny tez tak jakby był zablokowany ) ale głownie chodzi mi o tą jedynkę . Czy to normalne ze przy niewielkich prędkościach jedynke trudno wrzucić np. podjezdzam do skrzyzowania mam np 5-10 km na godz i bardzo niskie obroty nie chcac dusić dwójki wrzucam na jedynke i czasami wchodzi z bardzo dużym oporem bądź wogóle nie chce wchodzić . Czytałem ze w niektórych samochodach to jest niby takie zabezpieczenie przed rozwaleniem skrzyni ale czy to prawda ?
Nurtuje mnie nastepująca kwestia. Szukałem odpowiedzi na innych forum ale nie uzyskałem jej jednoznacznie ( szczerze nie wiem czy w cruzie pierwszy bieg jest krótki czy nie ) ale zauwazyłem ze czasami mam problem z wrzuceniem jedynki ( są momenty ze wsteczny tez tak jakby był zablokowany ) ale głownie chodzi mi o tą jedynkę . Czy to normalne ze przy niewielkich prędkościach jedynke trudno wrzucić np. podjezdzam do skrzyzowania mam np 5-10 km na godz i bardzo niskie obroty nie chcac dusić dwójki wrzucam na jedynke i czasami wchodzi z bardzo dużym oporem bądź wogóle nie chce wchodzić . Czytałem ze w niektórych samochodach to jest niby takie zabezpieczenie przed rozwaleniem skrzyni ale czy to prawda ?
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Pierwszy bieg
zalezy z ktorego roku masz skrzynie.. ale generalnie nie grzeszy ona precyzja...
ja przez 2 miesiace od kupna auta gubilem 1 bieg.. w sensie ze sam wypadal.. po naprawie jest ok
pozniej to samo mialem z 3 biegiem.. po naprawie jest ok, choc ostatnio znow sam wypadl...
ja przez 2 miesiace od kupna auta gubilem 1 bieg.. w sensie ze sam wypadal.. po naprawie jest ok
pozniej to samo mialem z 3 biegiem.. po naprawie jest ok, choc ostatnio znow sam wypadl...
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Imię: Przemek
- Samochód: Captiva 2.0D MT 2006
- Silnik: 2.0, diesel, 150KM
- Kontakt:
Ja identycznie. Chyba najbardziej irytującą rzeczą po przesiadce do Captivy było to zachowanie - toczę się 5-10km/h, zapala się zielone, dwójka, gaz i jazda. Tak było i jest we wszystkich innych autach, którymi jeździłem oprócz Captivy. Coś jest nie tak dobrane, że ta dwójka strasznie muli i auto się prawie dławi w takiej sytuacji. Najlogiczniejszym jest wrzucenie jedynki i nie byłoby problemu, no właśnie, gdyby nie to, że wchodzi ze strasznym oporem. W cytrynie miałem dokładnie tak samo, jedynka podczas toczenia wchodziła z oporem. Też czytałem, że nie ma synchronizacji i stąd ten opór, żeby dawać międzygaz i czasami to działa, czasami nie, inni znowu piszą, że u nich wchodzi gładko...Przemek pisze:Witam
Nurtuje mnie nastepująca kwestia. Szukałem odpowiedzi na innych forum ale nie uzyskałem jej jednoznacznie
Jak na razie nie zostaje chyba nic innego jak przywyknąć. W trakcie problemów z dpf byłem w warsztacie, który zajmuje się tuningiem i pytałem czy są w stanie jakoś to zmodyfikować, żeby drugi bieg tak nie mulił - powiedziano mi, że nie.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Nie wiem z którego roku mam skrzynie auto jest z końca 2012 r pierwsza rejestracja kwiecień 2013 r. i mam 5 biegową skrzynie biegów. Hmmm czyli widzę że to nie tylko mój problem ( a fakt też zdażyło mi się ze przy próbie redukowania biegu na 1 przy wiekszych predkościach bieg po prostu wyskoczył.) no nic może rzeczywiście ,,ten typ tak ma''
- szczuplin
- Fachman
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
Potwierdzam, też tak mam.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Kontakt:
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Ja wolę wrzucać 1 - u mnie wchodzi w miarę gładko, ale robię to z wyczuciem.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Nie nie pierwsze ale pierwsze w którym mam taka sytuacje. Jedynka u mnie też z wyczuciem wejdzie problemy z nią zdażają sie sporadycznie i tak jak mowie przy małych prędkościach. Czasami tez mam problem z wrzuceniem wstecznego , ale to moze 2-3 razy się tak zdazyło
- huri_khan
- Fachman
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Mi czasami nie chce wejść wsteczny ale wystarczy puścić i jeszcze raz wcisnąć sprzęgło i problem znika.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Z wstecznym zwróciłem uwagę, że nie chce wchodzić gdy zostawi się samochód zaparkowany na biegu 1 (tak żeby się na tym biegu opierał). Pomaga przy cofnięciu wrzucenie na chwilkę na 3.
- rwicik
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Jak nie wchodzi wsteczny do wrzucam 1 i potem lekko wchodzi.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Masz całkowitą racje - zawsze w garażu zostawiam auto na jedynce i rzeczywiście te kilka razy kiedy nie mogłem wrzucić wstecznego było właśnie rano podczas wyjeżdzania , ale i tak zostałem uspokojny bo widzę że ten typ po prostu tak ma i nie jestem odosobniony z tym zachowaniem skrzyniwszim pisze:Z wstecznym zwróciłem uwagę, że nie chce wchodzić gdy zostawi się samochód zaparkowany na biegu 1 (tak żeby się na tym biegu opierał). Pomaga przy cofnięciu wrzucenie na chwilkę na 3.
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
W peugocie zawsze tak miałem, w cruzie sporadycznie.huri_khan pisze:Mi czasami nie chce wejść wsteczny ale wystarczy puścić i jeszcze raz wcisnąć sprzęgło i problem znika.
Jezeli chodzi o jedynkę to zdarza się po prostu, że wrzucam luz na takich smiesznych prędkosciach i albo za chwile auto zatrzymuje, albo dwojka i gaz. Nic nie zrobi tak już jest.
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
to jest raczej "normalne" pamiętajmy, że za redukcję do jedynki odpowiadają synchronizatory i jak auto szybciej się toczy to ciężko doredukować go ..... co do ciężko wchodzącego wstecznego i jedynki -poczytajcie wątek o oleju w skrzyni bo to tematy powiązane....
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
mialem ostatnio olej w skrzyni wymieniany i faktycznie od tego czasu nie pamietam, abym mial z tym problem
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Czyżby już przy przebiegu 64 tysięcy była potrzeba wymiany oleju w skrzyni biegów ? hmmmmm
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
u mnie 120 tys i syf straszny
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
hmmm przy mojej jezdzie 120 tysiecy bede miał za jakies 2-3 lata wiec to chyba sporawo ale nic akurat w czerwcu - lipcu mam mieć wymiane oleju filtrów itp to zagadam a jaki koszt jest oleju do takiej skrzyni ? no i jaki to powinien być olej ?szczuplin pisze:u mnie 120 tys i syf straszny
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Eee, Wojtek skąd takie info ?benny86 pisze:Aveo T255 wymaga wymiany oleju w skrzyni co 30 kkm
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
Z instrukcji obsługi i harmonogramu czynności serwisowych 
Wysłane z mojego QUANTUM_3_500 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego QUANTUM_3_500 przy użyciu Tapatalka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Kontakt:
To co tam za skrzynia? Przeważnie chyba jest, że "producent nie przewiduje potrzeby wymiany", a tu takie małe interwały?
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
W kazdym aucie bieg najlepiej wskoczy przy predkosci dla jakiej na danym biegu sa obroty jalowe. Dla skrzyni m32 w 1.4t jedynka wskakuje bez zajakniecia przy 6km/h a dwojka przy 12km/h. Jak wrzuci sie dany bieg przy wiekszej predkosci niz wskazana to po puszczeniu sprzegla wiadomo ze bedzie szarpniecie wyhamowujace(jedynke w tej skrzyni powyzej 6km/h dosc ciezko wrzucic) a przy nizszej predkosci przyduszajace w pierwszej chwili silnik a po chwili przyspieszenie dazace do osiagniecia wymienionej predkosci.
Ja po prostu wiem ze jak auto toczy sie z predkoscia do 6km/h wrzucam jedynke, gdy 7-11km/h wtedy najczesciej wyhamowuje do 6km/h, wrzucam jedynke i daje ognia, a od 12km/h dwojka i ogien.
Ja po prostu wiem ze jak auto toczy sie z predkoscia do 6km/h wrzucam jedynke, gdy 7-11km/h wtedy najczesciej wyhamowuje do 6km/h, wrzucam jedynke i daje ognia, a od 12km/h dwojka i ogien.