Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wysokie spalanie 2.0 VCDi Automat
-
Slepek
- Świeżak
- Imię: Milosz
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0 , 163KM , Diesel
- Kontakt:
Wysokie spalanie 2.0 VCDi Automat
Hej wszystkim,
Mam pytanie dotyczące spalania, posiadam Chevrolet Cruze 2011 / 2.0 VCDI 120KW z automatyczną skrzynią biegów.
Ostatnio (tak wiem niestety) korzystam z samochodu raczej po miescie (stojąc też często na światłach , korkach)
Spalanie wynosi średnio w trasie 7,5L / 100km natomiast w mieście wskazuje 12,5L / 100km
Jakie mogą być przyczyny , albo macie jakieś sugestie co powinienem zrobić by owy poziom choć trochę zredukować ?
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odpowiedzi!
Miłosz
Mam pytanie dotyczące spalania, posiadam Chevrolet Cruze 2011 / 2.0 VCDI 120KW z automatyczną skrzynią biegów.
Ostatnio (tak wiem niestety) korzystam z samochodu raczej po miescie (stojąc też często na światłach , korkach)
Spalanie wynosi średnio w trasie 7,5L / 100km natomiast w mieście wskazuje 12,5L / 100km
Jakie mogą być przyczyny , albo macie jakieś sugestie co powinienem zrobić by owy poziom choć trochę zredukować ?
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odpowiedzi!
Miłosz
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
Re: Wysokie spalanie 2.0 VCDi Automat
To wskazania komputera tylko czy realne spalanie? Jeśli w trasie pali 7,5 to w mieście, na krótkich odcinkach, niedogrzanym silniku cudów nie będzie...
-
Slepek
- Świeżak
- Kontakt:
Hej Benny86,
Dzieki za odpowiedz.
Niestety realne - czyli uważasz że to raczej normalne że tyle spala i nie jest to powód do zainteresowania się przyczyną?
Pozdrawiam.
Dzieki za odpowiedz.
Niestety realne - czyli uważasz że to raczej normalne że tyle spala i nie jest to powód do zainteresowania się przyczyną?
Pozdrawiam.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Jak na automat i ten silnik uważam za realne.
Jak często jest trasa, a jak miasto?
To nie wieswagen w Tedeiku co pali 4 litry
Jak często jest trasa, a jak miasto?
To nie wieswagen w Tedeiku co pali 4 litry
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Slepek
- Świeżak
- Kontakt:
Codziennie , 6-8km w jedną stronę przed pracą i po pracy 
Kochany , zasmogowany Kraków.
Czasami w korku , przy średniej prędkości 35-45km/h
Kochany , zasmogowany Kraków.
Czasami w korku , przy średniej prędkości 35-45km/h
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
No to normalne spalanie 
Jeszcze jak wlaczy sie wypalanie DPF to juz na pewno. Taki silnik nie jest dobry na takie pdjazdki do pracy, diesel jest dobry przy odległościach 30-40 km w jedna strone.
Jeszcze jak wlaczy sie wypalanie DPF to juz na pewno. Taki silnik nie jest dobry na takie pdjazdki do pracy, diesel jest dobry przy odległościach 30-40 km w jedna strone.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Slepek
- Świeżak
- Kontakt:
- mario78
- Profesjonalista
- Imię: Mariusz
- Samochód: CRUZE Black Roof
- Silnik:
- Kontakt:
No to dpf off i będzie się nadawał i do miasta i spalanie trochę spadnie
.
-
Cubonee
- Świeżak
- Imię: Kuba
- Silnik:
- Kontakt:
cześć,
mam dokladnie taki sam model i niestety muszę przyznać że spalanie u mnie jest na podobnym poziomie.
Zimą oscyluje w granicach 9-9,5 a latem 8-8,5. Stosunek jazdy miejskiej do trasy oceniam na 1/3, dziennie robię 30km.
Zmieniłem opony, filtr powietrza, przepływomierz który pokazywał błąd i nadal to samo. Auto było sprawdzane u kilku mechaników pod kątem spalania i nie tylko i żaden niczego się nie dopatrzył. Nie byłem
natomiast jeszcze w ASO.
Raczej trzeba się do tego przyzwyczaić, że wartości podane przez producenta stanowczo odbiegają od realnych rezultatów, a nasz Smok lubi sobie po prostu trochę łyknąć
mam dokladnie taki sam model i niestety muszę przyznać że spalanie u mnie jest na podobnym poziomie.
Zimą oscyluje w granicach 9-9,5 a latem 8-8,5. Stosunek jazdy miejskiej do trasy oceniam na 1/3, dziennie robię 30km.
Zmieniłem opony, filtr powietrza, przepływomierz który pokazywał błąd i nadal to samo. Auto było sprawdzane u kilku mechaników pod kątem spalania i nie tylko i żaden niczego się nie dopatrzył. Nie byłem
natomiast jeszcze w ASO.
Raczej trzeba się do tego przyzwyczaić, że wartości podane przez producenta stanowczo odbiegają od realnych rezultatów, a nasz Smok lubi sobie po prostu trochę łyknąć
-
arkadiusz75
- Bywalec
- Imię: Arkadiusz
- Samochód: cruze 2.0 LTZ 163ps
- Silnik:
- Kontakt:
Coś mogę o tym powiedzieć. Auto jakim jeżdżę to ten sam motor 2.0 vcdi VM jest to Włoski silnik który lubi chlać ropę nie stety.Pracuję w DE i u mnie robi się dużo kilometrów.Komputer pokazuje mi średnio 8,9 na 100km.
-
VVonder
- Bywalec
- Imię: Mateusz
- Samochód: Cruze 2.0 VCDI 163KM
- Silnik:
- Kontakt:
Witam, u mnie spalanie w tym modelu z automatem to średnio 7,1 bez kasowania stanu spalania przez 10k kilometrów. Jazda większości po mieście, bo żona nim jeździ do pracy. Odcinki do pracy to 12km w jedną strone, ale też przez wioski, gdzie trzeba zwolnić. Co weekend prawie każdy jeździmy trasy do Poznania jakieś 50km w jedną stronę (sobota, niedziela).
Spalanie w mieście stawiam na 8/9l, na trasie w zależności jakim stylem prowadzę ( oszczędny 100km/h - 4,5 do 6l ) (dynamiczny 120km/h, szybsze starty, ale jeżdżę równo, nie oscyluje prędkością od 90 - 120 to jakieś 6-7l (wiadomo, że jak trzeba przyhamować, to trzeba)
Na moje to spalanie masz spore... U mnie dopalanie DPF na poziomie raz na półtora tygodnia/dwa tygodnie
Spalanie w mieście stawiam na 8/9l, na trasie w zależności jakim stylem prowadzę ( oszczędny 100km/h - 4,5 do 6l ) (dynamiczny 120km/h, szybsze starty, ale jeżdżę równo, nie oscyluje prędkością od 90 - 120 to jakieś 6-7l (wiadomo, że jak trzeba przyhamować, to trzeba)
Na moje to spalanie masz spore... U mnie dopalanie DPF na poziomie raz na półtora tygodnia/dwa tygodnie
Cruze 2.0 VCDI 163KM automat 2012r

-
PIT-er
- Aktywny
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze SW 2.0D 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Według mnie spalanie normalne.
co prawda u mnie średnia 8.6L
Ale 1/3 miasta tylko.
Jak pojeździłem tylko po mieście to szybko na komputerze dobiło do 10.
W spalanie 4,5-6L na trasie nie wierzę - nawet w trybie oszczędnym. Nigdy nie zszedłem poniżej 6.9l przy prędkości do 120 na ekspresówce.
Przeważnie takimi drogami jeżdżę.
Jakie masz felgi? na 17" letnich pali mi trochę więcej niż na 16" zimowych.
co prawda u mnie średnia 8.6L
Ale 1/3 miasta tylko.
Jak pojeździłem tylko po mieście to szybko na komputerze dobiło do 10.
W spalanie 4,5-6L na trasie nie wierzę - nawet w trybie oszczędnym. Nigdy nie zszedłem poniżej 6.9l przy prędkości do 120 na ekspresówce.
Przeważnie takimi drogami jeżdżę.
Jakie masz felgi? na 17" letnich pali mi trochę więcej niż na 16" zimowych.
-
VVonder
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Tak już założone 17" letniawki standard, przy 120km/h to spalanie mam na poziomie 6l średnio, w zależności czy z górki, czy pod górkę to wiadomo. Czy na tempomacie czy bez, to i tak to samo spalanie przy tej prędkości. Pytanie moje ile przejedziesz kilometrów na pełnym baku? Oczywiście realnie przy twoim trybie jazdy mieszanej (miasto/trasa)?

-
VVonder
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Ostatnio sprawdzane u mnie spalanie na poziomie 6,6L, trasa 1256km, przepalone 83L ropy, podzieliłbym to pół na pół jeśli chodzi o miasto/poza miastem. Uważam to za bardzo dobry wynik, jeśli chodzi o mój automat. W tym wypalanie DPF ok 4 razy