Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Falujące obroty i gaśnięcie - pomóżcie!

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
2fast4u
Świeżak
Imię: Mery
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Falujące obroty i gaśnięcie - pomóżcie!

Post autor: 2fast4u »

Panowie, pomóżcie bezradnej koleżance...Pół roku temu kupiłam używanego Lacetti z Niemiec, rocznik 2005, I rej, w 2006, 1,8 benzyna. Stan na oko - idealny. Nóweczka niemal.

Tyle że po 3 tygodniach od zakupu, po raz pierwszy zdarzyło się coś takiego, i powtarza się do dziś:

Co jakiś czas zdarza się taki incydent, jadę jadę, i nagle po ruszeniu z kolejnego miejsca zaczynają mi falować obroty między 0 a 1000, a także zaczyna gasnąć przy hamowaniu...Jak zgaśnie odpala i tak do następnego skrzyżowania. Jednak gdy chwilę postoi, odpala, ale nie może utrzymać obrotów i gaśnie. Gdy go tak pomęcze kilkukrotnie, odejdę, poczekam godzinę, i znowu spróbuje to zapala, utrzyma obroty i jest ok do nastepnego incydentu. Gdy tak się zadzieje, generalnie jest mniej zrywny, jedzie ciężko, ciężko chodzi kierownica itd.

Temperatura powietrza nie ma na to wpływu, silnika - tu nie jestem pewna.

Na początku tankowałam do pełna, myslalam, ze to jest przyczyna, bo im bardziej się ta benzyna wypalala tym incydent zdarzał się rzadziej, ale ostatnio mialam mniej niż 1/3 baku i się zdarzyło, więc już nie wiem.

Wymienione filtry wszystkie i czujnik temperatury. Byłam u 3 mechaników, "komputer nic nie mówi", rozkładają ręce. Bardzo dobry elektryk powiedział, że z jego str wszystko jest ok, trzeba przeczyscic przepustnicę i będzie jeździł.
Jestem umówiona za tydzien.

Macie jeszcze jakieś pomysły co mam powiedzieć, żeby sprawdzili ci "wysokiej klasy fachowcy"? :?
Ja już jestem zrozpaczona. Mój stary dobry hyundai rok młodszy ode mnie rzadziej się psuł, a jak się zepsuł to od razu było wiadomo co naprawić, i okazało się, że trafiłam z deszczu pod rynnę... :(
kazik111267
Bywalec
Imię: kazik
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Falujące obroty i gaśnięcie - pomóżcie!

Post autor: kazik111267 »

Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Imię: Mateusz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Quaint »

Objawy typowe dla EGRu, zacznij od dokładnego wyczyszczenia i obserwuj.
2fast4u
Świeżak
Imię: Mery
Silnik:
Kontakt:

Post autor: 2fast4u »

przepustnica wyczyszczona, przejeździłam 3 tygodnie i bylo super, a wczoraj znowu, jak gdyby nigdy nic, a już tak się cieszyłam :/
Obroty leciały przy każdym hamowaniu...
EGR to chyba nie taka tania sprawa, wkurza mnie trochę myśl, że go wymienię, a okaże się, że to jednak nie to... :/ może znacie w okolicach Łodzi jakiegoś sprawdzonego, mądrego mechanika, który zna się trochę na tym fachu, a nie tylko chce wymieniac wszystko po kolei, aż wreszcie "kiedyś się trafi"?
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Silnik:
Kontakt:

Post autor: chrobot »

2fast4u pisze: Obroty leciały przy każdym hamowaniu...
czy również gasł silnik ?
jak tak to prawdopodobnie "fałszywe" powietrze na dolocie
-spękana rura karbowana?

ERG to kolejny kierunek poszukiwań.
Przepustnica ,luzy na ośce , itp ...
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Imię: Mateusz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Quaint »

Lewe powietrze to też skutek wadliwej pracy EGRa... W przypadku innych uszkodzeń problem by nagle nie znikał.
2fast4u pisze:przepustnica wyczyszczona, przejeździłam 3 tygodnie i bylo super, a wczoraj znowu, jak gdyby nigdy nic, a już tak się cieszyłam :/
Obroty leciały przy każdym hamowaniu...
EGR to chyba nie taka tania sprawa, wkurza mnie trochę myśl, że go wymienię, a okaże się, że to jednak nie to... :/ może znacie w okolicach Łodzi jakiegoś sprawdzonego, mądrego mechanika, który zna się trochę na tym fachu, a nie tylko chce wymieniac wszystko po kolei, aż wreszcie "kiedyś się trafi"?
Przeczysciłas EGRa jak Ci wczesniej zasugerowałem? Wymontuj go, zobacz w jakiej pozycji jest grzybek, spróbuj nim poruszać np. kombinerkami, zobacz czy luźno chodzi, jeśli nie to przyczyne masz znalezioną w 10 minut. Solidne przeczyszczenie z moczeniem w benzynie ekstrakcyjnej potrafi zdziałać cuda.

Nie każe Ci od razu wymieniać zaworu, przyczyn może być mnóstwo. Rok temu byłem w tej samej sytuacji co Ty, dzisiaj wiem więcej więc dziele się radą zanim wymienisz pół osprzętu jak ja...
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Silnik:
Kontakt:

Post autor: chrobot »

trudno telapatycznie postawić diagnozę usterki
mozesz spróbować zaslepić ERG i wtedy mozna ewentualnie wnioskowac dalej
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Klapy w dolocie ?
Jak w 1.8 wygląda krokowy-regulacja obrotów jałowych ? Tak jak w 1.4/1.6 tj. silniczek sterujący otwarciem przepustnicy ?

Po czyszczeniu przepustnicy procedura uczenia biegu jałowego robiona ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”