Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Przyciemnianie szyb

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Przyciemnianie szyb

Post autor: Przemek »

Witam. Chodzi od jakiegoś czasu za mną pomysł przyciemnienia szyb w samochodzie. Czytałem artykuł ze od kilku lat szyby w większości samochodów są już fabrycznie trochę przyciemnione. Czy ktoś się orientuje czy w Cruzie tez są przyciemniane jeżeli tak to w ilu procentach ?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Przyciemnianie szyb

Post autor: etac »

Na każdej szybie masz oznaczenie o wartości przejrzystości.

W rzeczywistości przednich szyb i czołowych nie ma co oklejać, bo nawet folia przezroczysta już ogranicza przejrzystość poza granice dopuszczalne, pozostałem możesz nawet zamalować.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Proboszcz
Świeżak
Imię: Wazon
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Proboszcz »

WG mnie przyciemnianie szyb to najgorsza rzecz jaką można się umartwić. Miałem kiedyś przyciemnione szyby w punto i brak czujników parkowania z tylu. Kazde wieczorne cofanie było powiązane z wychodzeniem na mróz i organoleptyczną oceną tyłu auta w stosunku do innych pojazdów. Nie polecam generalnie.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Trzeba cofać na lusterka.
Ja też kiedyś byłem przeciwnikiem ciemych szyb, odkąd kupiłem Olka z fabrycznie przyciemnionymi szybami jestem ZA.
Oczywiście trzeba się przeyzwyczaić.

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

kolega proboszcz napisał posta tylko dla nabicia licznika, myśląc ze to pozwoli na akceptacje ogłoszenia. Trochę się nie popisał.
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

Krzysiek proszę nie zniechecaj ludzi - chociaz się stara :)
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Proboszcz pisze:WG mnie przyciemnianie szyb to najgorsza rzecz jaką można się umartwić. Miałem kiedyś przyciemnione szyby w punto i brak czujników parkowania z tylu. Kazde wieczorne cofanie było powiązane z wychodzeniem na mróz i organoleptyczną oceną tyłu auta w stosunku do innych pojazdów. Nie polecam generalnie.
Tak źle to chyba nie jest, trzeba przyciemniać z głową a nie tak żeby było czarno jak u murzyna. Fabryczne przyciemnienie w orlando jest dość mocne ale nawet gdyby go nie było to i tak słaba jest widoczność do tyłu przez te czołgowe lufciki, w kwestii widoczności przyciemnienie więc niewiele zmienia. Zaletą jest, że nie muszę wozić i zasuwać rolety w bagażniku. No ale są czujniki, bez nich to tylko wychodzenie na mróz ;) .
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Proboszcz pisze:WG mnie przyciemnianie szyb to najgorsza rzecz jaką można się umartwić. Miałem kiedyś przyciemnione szyby w punto i brak czujników parkowania z tylu. Kazde wieczorne cofanie było powiązane z wychodzeniem na mróz i organoleptyczną oceną tyłu auta w stosunku do innych pojazdów. Nie polecam generalnie.
Przesadzasz, przyciemnienie szyb nadaje charakteru do tego auto mniej się nagrzewa w środku, a argument brak czujników jakoś do mnie nie przemawia, założenie czujników to koszt 50 zł. + robocizna z 2h na spokojnie. Zamiast czujników można zamontować sobie kamerkę nawet. Zdecydowanie polecam przyciemnić sobie :mrgreen:
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Przyciemka jest super ale jak przechodzi z przednich do mocniejszych z tyłu ( jak mamy przednie oryginały a ktoś na tył przywali o niebo ciemniejsze to dla mnie trochę wygląda jak przeróbka na ciężarowy :( Z drugiej strony fabryczne przyciemnienie nie zostawia pola do popisu jeżeli chodzi o przednie boczne szyby :( no chyba ze lekko nagnie się przepisy :p
Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: Hyundai ix20
Silnik: 1.6 125 KM
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: wojbur »

Naprawdę masz kategorię B prawa jazdy? Masz świadomość tego, że w samochodzie na przednich drzwiach masz do dyspozycji lusterka :D) ? Wystarczy je ustawić i zacząć korzystać. Nie zapominajmy, że miliony dostawczaków ma zabudowane "szyby" i dają radę.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Przemek pisze:Przyciemka jest super ale jak przechodzi z przednich do mocniejszych z tyłu ( jak mamy przednie oryginały a ktoś na tył przywali o niebo ciemniejsze to dla mnie trochę wygląda jak przeróbka na ciężarowy :( Z drugiej strony fabryczne przyciemnienie nie zostawia pola do popisu jeżeli chodzi o przednie boczne szyby :( no chyba ze lekko nagnie się przepisy :p
Są przecież różne folie, jeżeli masz zamiar to robić w zakładzie to możesz poprosić i pokażą każdą folię na szybie i ocenisz sam jak to wygląda. Ja miałem u siebie już nawet nie pamiętam jaką, a obecnie mam posrebrzaną i uważam, że to całkiem fajnie wygląda. Oczywiście przy różnych kolorach lakieru różnie to będzie wyglądać. Niestety nie mogę się uporać z tylną szybą, zawsze mi źle wychodzi :cry:
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Wrzuć fotkę samochodu ( sam jestem ciekaw jak taka folia wygląda) :) O np fajnie wygląda przód 50 % ( wiem ze nie wolno ) a tył 40 % albo 30 % ( nie ma takiego przeskoku i różnicy między jedną a drugą )
Załączniki
02.jpg
02.jpg (23.94 KiB) Przejrzano 4893 razy
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Kiepskiej jakości mam fotkę, z tyłu jest stara folia, a na drzwiach już nowa, ale chyba będę musiał cyknąć fotkę w świetle dziennym.

Obrazek
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

No trochę słabo widać ( a to ona chyba daje taki efekt trochę lustra weneckiego ? )Folia na pewno ma fajne właściwości ograniczające nagrzewanie się samochodu. :) Podobnie jest z owiewkami ( niby już mało kto ma ) ale podczas deszczu ( parowanie szyb itp itd ) są świetnym rozwiązaniem :)
paulr
Profesjonalista
Imię: paweł
Samochód: Brak:-(
Silnik:
Kontakt:

Post autor: paulr »

Ja tam miałem w okolicach tylne najciemniejsze jakie mieli. I mimo jego gabarytów i widoczności do tyłu tragedii nie było. W dzień praktycznie bez różnicy a w nocy dla mnie też bo w większości cofałem na lusterka.
A tak to sam plusy.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Dokładnie, takie lekkie lustro weneckie, ale w sumie do końca nie jestem zadowolony, folia ma za kiepski klej, pewnie poszukam kolejnej, ale innego producenta. Samo to lustro weneckie mi się podoba, zwiększa bezpieczeństwo na parkingach, ciężej coś dojrzeć co jest w środku. Folia firmy Soft-ray czy jakoś tak, made in Tajwan ;)
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

hmmmm Ciekawe jakby na srebrnym aucie się prezentowała.A jak wygląda sprawa z przeglądem ? Kumpel przyciemniał 60 % i już nie chcieli mu podbić :( ...a tak trochę z innej beczki jaki kolor zacisków hamulcowych ? myślę między niebieskie a złote ( teraz mam szare ale za mało cool :p )
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Ale, że co mu nie chcieli podbić ? 3 szyb nie można okleić, są to czołowa i boczne kierowcy i pasażera, resztę szyb możesz zaspawać nawet i żaden diagnosta nic do tego nie ma, a jeżeli coś tam zacznie burczeć, to od razu mówisz, że element ciała nie diagnosta i jedziesz gdzieś indziej, bo taki diagnosta chce tylko zarobić na kliencie i do wszystkiego się przyczepi. Może mu nie pasować nawet kolor lakieru i nie podbije. Ja bym zażądał od niego wpisania na tą kartkę, że mu szyby nie pasują i złożyłbym zawiadomienie gdzie trzeba.

Co do foli, to chyba u tego kupowałem http://allegro.pl/folia-do-przyciemnian ... 18703.html metalic 75%, ale mogę się mylić ;)
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Tak tak wiem ze tył to robię co chce chodziło tutaj o boczne przód specjalnie szukał blisko granicy 70% żeby nie było problemu a tutaj klops 60 % i już nie chcieli chociaż jak ją kupował myślał ze ma 65 %
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

a same szyby ile miały?...
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Przemek pisze:Tak tak wiem ze tył to robię co chce chodziło tutaj o boczne przód specjalnie szukał blisko granicy 70% żeby nie było problemu a tutaj klops 60 % i już nie chcieli chociaż jak ją kupował myślał ze ma 65 %
To raczej powinien kupić jakąś 35% lub 45% max. wtedy pewnie by się zmieścił w 60%.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Kupił takie że po zmierzeniu wyszło że współczynnik przepuszczani światła wyniósł 60 % a powinna wynieść 70 % jakoś tak.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Szyby tzw zielone są już na limicie i nawet założenie folii transparentnej na ta szybę powoduje ze przyrząd nie dopuści jej do użytku.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Według aktualnego rozporządzenia szyby pojazdu:

- przednie i boczne powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 70 %.
I tyle w temacie.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Ja to wszystko rozumiem tylko jestem ciekaw jak przechodzą badania te samochody co maja wręcz czarne szyby ( no chyba ze zakładają po badaniach technicznych )czyli w zasadzie w przypadku cruze ktory ma chyba 75 % przepuszczalność mozna przyciemnić tylko tył ( bo chyba 5% przyciemki nie ma heh )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Nadwozie / Wnętrze”