Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Biały dym z wydechu.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
grzala999
Świeżak
Imię: Piotr
Samochód: Nubira
Silnik:
Kontakt:

Biały dym z wydechu.

Post autor: grzala999 »

Hej.
W sobotę w południe oglądałem ładne Lacetti 1.8 123km.

Stoję przed zakupem drugiego Chevroleta. Tym razem dla żony i będzie to Lacetti 1.8 w wersji silnikowej z zintegrowaną cewką zapłonową. Silnik się poci ale to standard z uszczelką pod klawiatura. Pozostałe rzeczy ok lecz martwi mnie biały dym z wydechu. Wiadomo że gdy jest zimno takie objawy się zdarzają ale nie gdy na zewnątrz jest +12°C. Może to być płyn chłodniczy.

W poniedziałek jestem umówiony na badanie techniczne i czy na badaniu emisji spalin może wyjść że bierze płyn chłodniczy do komory spalania?

Odpuścić sobie to auto czy nadal jest wart zainteresowania....

Przy okazji czy ktoś pomoże doradzić historię auta po numerze VIN?

klanf35315k063328

Z góry dziękuję za wszelką pomoc...

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
wieczor
Stały bywalec
Imię: Tomasz
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Re: Biały dym z wydechu.

Post autor: wieczor »

po vin wychodzi, że to nie Chevrolet tylko Daewoo 2005r, czyli zachodzi podejrzenie, że ten silnik to z przekładki jest jak ma cewkę na świecach. Szkoda ze nie zajrzałeś do dowodu rejestracyjnego jaką ma pojemność 1799 czy 1796 i jaką ma moc.
grzala999
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dokumentów faktycznie nie oglądałem ale w szczegółach ogłoszenia jest że 1796 i 122KM

Mały edit: vin był z poprzedniego samochodu którego oglądałem

Vin: KL1NF48315K192291

A co z tym dymieniem na biało?
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2017, o 11:18 przez grzala999, łącznie zmieniany 1 raz.
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

Na warsztacie mają możliwość sprawdzenia, czy do układu chłodzenia przedostają się spaliny.

Kolega robił mi to do tej pory zawsze gratis, ale dużo rzeczy u niego robię. Nie wiem, jaka może być cena takiej usługi 'bez znajomości' ale chyba nie jest to jakiś znaczny koszt.

Aczkolwiek co to by nie było, to raczej nie będzie oznaka niczego dobrego, więc raczej bym odpuścił.
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2017, o 11:10 przez GoLL@B, łącznie zmieniany 1 raz.
wieczor
Stały bywalec
Imię: Tomasz
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Post autor: wieczor »

Dziwne to, bo vin wychodzi, że to kombi:P Chyba, że zły vin ci podali. Do tego od listopada 2014 zrobiło tylko 8673km, co oznacza, że więcej stało (lub było naprawiane:P). Nie kupuj tego bo coś to wałem śmierdzi.
grzala999
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Zmieniłem. Bo ten pier:wszy który pisałem to był z poprzedniego auta które oglądałem. Powyżej poprawione

I tutaj podaje też

KL1NF48315K192291

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Na podstawie badania spalin ni da się określić czy silnik nie spała płynu chłodzącego. Da się to zrobić tym samym testerem którym się spaliny bada, ale trzeba go do zbiorniczka wyrównawczego przyłożyć i zmierzyć ilość CO2. Niestety diagności się boją o sprzęt..
Inny sposób to kontrast do CO2, który reaguje na opary z zbiorniczka wyrównawczego.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
West
Bywalec
Imię: Marcel
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: West »

Jeśli auto stoi w komisie to ma prawo lekko dymić.... stoi na miejscu, niejeżdżone, mało przepalane. Nazbierało sie wody i wydech wszystko wywala. Rozgrzać auto, przejechać kilkanaście km i sprawdzić czy nadal dymi.

Jeśli auto od prywatnej osoby to sobie odpuść bo faktycznie może brać płyn chłodzący.

Z wydechu taki gęsty tłusty i słodki dym idzie jeśli bierze płyn :P
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

A dlaczego podczas długiego stania ma się zbierać woda w wydechu? Skąd ma się tam wziąć? Woda w wydechu to wynik spalania paliwa i zbiera się z powodu kondensacji na krótkich przebiegach, gdy wydech jest zimny. Efekt często spotykany zimą, takie plucie wodą z wydechu.
West
Bywalec
Imię: Marcel
Silnik:
Kontakt:

Post autor: West »

Trochę lepiej to opisałeś. W komisach auta są mało jeżdżone. Często jedynie odpalane i niedogrzewane. Stąd potem woda się bierze. U mnie było to samo. Autko stało w Niemczech. Potem w jednym i w drugim centrum logistycznym a na koniec u mnie przez jakiś czas i wtedy dymiło. Zarejestrowałem, przejechałem się trochę i wypaliło wszystko co było w wydechu. Problem wrócił jak rozbiłem fure i stała miesiąc. Potem też lekko dymiło na początku.

Mechanik jak zakładał mi w poprzednim aucie nowy wydech to zrobił wiertarką małą dziurkę na spodzie wydechu - żeby woda się nie zbierała.
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Woda zawsze bedzie tym bardziej na gazie , a z Tą dziurką to dobre xd sobie w głowie powinien zrobic xd
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”