Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Za duży stan oleju

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
janusl
Świeżak
Imię: Janusz
Samochód: Epica
Silnik:
Kontakt:

Za duży stan oleju

Post autor: janusl »

Witam
Jestem od niedawna posiadaczem Epici 2,0 w automacie po kupnie wymieniłem olej filtry jak i rozrząd a teraz zauważyłem że przybywa mi oleju czy ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną tego stanu rzeczy czasami mocniej dymi i czuć jakby nie spalał ropy.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Za duży stan oleju

Post autor: etac »

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
RedneckAutoserwis
Aktywny
Imię: Igor
Silnik: x
Kontakt:

Post autor: RedneckAutoserwis »

janusl pisze:Witam
Jestem od niedawna posiadaczem Epici 2,0 w automacie po kupnie wymieniłem olej filtry jak i rozrząd a teraz zauważyłem że przybywa mi oleju czy ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną tego stanu rzeczy czasami mocniej dymi i czuć jakby nie spalał ropy.
Powiedz jeszcze taką rzecz- jeździsz głównie na krótkich odcinkach w mieście? Jeśli tak to jest to normalne, że np. nie dochodzi do pełnego wypalania dpfu i paliwo rozrzedza olej
janusl
Świeżak
Imię: Janusz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: janusl »

Przeważnie na krótkich trasach
lukaszbozyk
Aktywny
Imię: Łukasz
Samochód: Epica 2.0 D
Silnik:
Kontakt:

Post autor: lukaszbozyk »

Sprawdź wtryski - próba przelewowa. Ja już chciałem dpf wycinać bo mi przybywało i wypalał się 2 razy dziennie nie wspomnę o oleju a jeżdżę głownie po mieście. Po zrobieniu wtrysków jak ręką odjął wypala się w cyklu miejskim co 400 - 500 km na trasach dochodzi do 1000 km między wypaleniami. Miąłem 2 wtryski do regulacji i 2 do roboty koszt 600 zł bo wtryski bosch.
Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Imię: Konrad
Samochód: Captiva LT+
Silnik: 2.2D, VCDi, 184KM, diesel
Inny samochód: Renault Scenic II | Chevrolet Trax 1.4T
Kontakt:

Post autor: KonradMaster »

Ja ze swojej strony polecam pozbycie się chwasta. Minął już prawie rok odkąd wyciąłem DPF'a i nie zauważyłem żadnej, dosłownie żadnej wady dla takiego rozwiązania, za wyjątkiem puszczenia czarnego dymku przy wyższych obrotach. Nie martwię się już przybywaniem oleju w silniku oraz zbędnym nabijaniem kilometrów podczas rzekomego wypalania filtra cząstek stałych.
Dla mnie ta cała procedura działania tego śmiesznego filtra wygląda tak (przepraszam za wyrażenia):
  • Zbieranie gówna (sadzy) na mieście;
  • Następnie wysranie się (wydalenie substancji) gdzieś poza miastem, przy okazji nabijając niepotrzebnie kilometry i zwiększając spalanie średnio o 2l/100km;
  • Jeśli wypalanie nie zakończy się sukcesem (np. zostanie przerwane zgaszeniem silnika), wtedy olej napędowy pięknie spływa do miski olejowej i miesza się z olejem silnikowym (chyba nie muszę pisać, że nie jest to idealne połączenie).
Dodatkowo test spalin zrobiony w grudniu zeszłego roku na stacji diagnostycznej dał wynik 0,28 m-1. Co jest dużo poniżej obowiązującej w Polsce normy i auto bez problemu przeszło badanie techniczne. Dodam tylko, że test został wykonany na moje życzenie, bo z tego co diagnosta mówił to normalnie nie robią takich testów... Dlatego, że trzeba kręcić wysoko silnik, jest dużo hałasu i dymu, ludzie się bulwersują, że zbędnie obciąża im się silnik, więc tego nie robią. Niestety nie zrobiłem testu przed wycięciem DPF-a, ale z chęcią się dowiem jaki wynik powinien być i o ile ten DPF (i czy w ogóle) robi różnicę, więc ktoś mógłby się pochwalić takim wynikiem, o ile to testował.
Już nie wspomnę, że podczas wycięcia, zwiększyłem dodatkowo moc i moment obrotowy silnika, dzięki czemu można powiedzieć, że upiekłem dwie pieczenie na jednym ogniu. Polecam przejrzeć moje wpisy na starym forum.
Od 2022.11: Chevi Captiva 2.2D 184KM 400NM 2011r. -> 235KM 520NM
2015.12-2022.11: Chevi Epica 2.0D 150KM 320NM 2007r. -> 180KM 370NM
2008.10-2016.03: Daewoo Nubira II 2.0D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Mechanika”