Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Nubira 1.8 F18D3 - ciężki rozruch
-
iskat1973
- Stały bywalec
- Imię: Jacek
- Samochód: Nubira vel Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Nubira 1.8 F18D3 - ciężki rozruch
Na razie jest w miare ok..przeczyścilem krokowca,odkrecilem map sensor i go przedmuchalem i....cos mi odbiło i wyciągnąłem tej czujnik temperatury powietrza w rurze miedzy skrzynką filtra powietrza a przepustnicą. Ponad godzine.sie szarpałem z tym goownem by ponownie wbić go w tą gumową rurę.... Nie jest idealnie ale.sie polepszyło.....
Przy wyjmowaniu map.sensora to ciezko wychodzil i ta gumowa harmonijka zostala w otworze a sensor wyszedł.... jest troche zwichrowana i moze jest nieszczelnosc ???? Aczkolwiek dokrecilem na maxa....
Przy wyjmowaniu map.sensora to ciezko wychodzil i ta gumowa harmonijka zostala w otworze a sensor wyszedł.... jest troche zwichrowana i moze jest nieszczelnosc ???? Aczkolwiek dokrecilem na maxa....
KL1NF35BJ6K260134
-
strowger
- Bywalec
- Imię: Robert
- Samochód: Nubira
- Silnik: F18D3
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
No ja pomysłów już nie mam, u mnie wystarczył nowy krokowiec i od tego czasu wszystko jest w porządku. Choć przecież objawy usterki na niego specjalnie nie wskazywały. U Ciebie może być kilka elementów naraz. Kto wie. Taki urok motoryzacji:)
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
iskat1973
- Stały bywalec
- Imię: Jacek
- Samochód: Nubira vel Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Ok.... Podsumowując:
- za wysokie i czesto niespadające obroty powyzej 2000 na biegu jałowym ( wolnych obrotach ) -uszkodzony silniczek krokowy...????
-za gasnięcie na.wolnych obrotach co jakiś czas - uszkodzony map sensor ????- tym bardziej ze jak juz dopadnie silnik ten objaw to wypinam kostke z czujnika i wszystko wraca do normy...
Moglbym jeszcze raz prosic o nr tych elementów silnik F18D3 bo chcialbym zamówic u chińczyka i poczekam moze przez miesiąc nic się nie stanie....
- za wysokie i czesto niespadające obroty powyzej 2000 na biegu jałowym ( wolnych obrotach ) -uszkodzony silniczek krokowy...????
-za gasnięcie na.wolnych obrotach co jakiś czas - uszkodzony map sensor ????- tym bardziej ze jak juz dopadnie silnik ten objaw to wypinam kostke z czujnika i wszystko wraca do normy...
Moglbym jeszcze raz prosic o nr tych elementów silnik F18D3 bo chcialbym zamówic u chińczyka i poczekam moze przez miesiąc nic się nie stanie....
KL1NF35BJ6K260134
-
Vanorton
- Świeżak
- Imię: Dżingo
- Samochód: Lacetti 1.6 SX Kombi
- Silnik:
- Kontakt:
Dopiero teraz przeczytałem tego posta i po symptomach od razu zabrałbym się za krokowca. Miałem tak w nubirze. Problemy z odpaleniem, a potem obroty na luzie 2-3 tys/min. Mogłem jeździć bez użycia gazu 
W takim przypadku w nubirze wymieniało się od razu krokowca plus czujnik położenia przepustnicy.
Dodatkowo po wymianie tych elementów silnik nieco lepiej chodził ale pozostały problemy z rozruchem.
Wypięcie wtyczki z krokowca likwidowało problem. Musiałem go tylko wymienić bo sprzedawca pomylił krokowca z innym silnikiem w daewoo (była tam chyba inna długość trzpienia, który się wysuwał podczas pracy).
W takim przypadku w nubirze wymieniało się od razu krokowca plus czujnik położenia przepustnicy.
Dodatkowo po wymianie tych elementów silnik nieco lepiej chodził ale pozostały problemy z rozruchem.
Wypięcie wtyczki z krokowca likwidowało problem. Musiałem go tylko wymienić bo sprzedawca pomylił krokowca z innym silnikiem w daewoo (była tam chyba inna długość trzpienia, który się wysuwał podczas pracy).
-
CHEAVY
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: LACETTI F18D3
- Silnik:
- Kontakt:
Witajcie i mnie dopadł ciężki rozruch jak jest zimny f18d3 , gdy ciepły pali jak wściekły.Jestem ciekawy jaki był finał tej historii i jakie jest lekarstwo. Pozdrawiam i proszę o pomoc
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
Przecież pisałem dwa posty wyżej - krokowiec okazał się winnym:).
-
CHEAVY
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Krokowiec podmieniony na sprawny nic nie pomógł wymienione również czujnik wału korbowego , świece , cewka może ktoś pomoże. Bo już
i
o co kaman.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
A może coś z klapami w dolocie ? LPG jest ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
CHEAVY
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Klapki standardowo odpięta wtyczka, jest LPG próba z odpięciem wtrysków oraz przewodu podciśnienia reduktor-koletor ssący przeprowadzona, brak również zapachu gazu z kolektora ssącego (zdjęta obudowa przepustnicy nos w kolektor brak zapachu gazu, kolektor dla pewności przedmuchałem powietrzem skręciłem wszystko i dalej kręci nie odpala
)
Uprzedzając pytania przed odpaleniem słychać jak załącza się pompa paliwa, robiłem również próbę odpalenia po 5 i 10 podciągnięć paliwa pompą (zapłon 5sekund odczekać powrót i tak w kółko), nie dało to rezultatu. Gdy już załapie każde następne odpalanie od tzw półobrotu (pali jak szalony tyklo te pierwsze poranne po nocy to
)
Pomocy
Uprzedzając pytania przed odpaleniem słychać jak załącza się pompa paliwa, robiłem również próbę odpalenia po 5 i 10 podciągnięć paliwa pompą (zapłon 5sekund odczekać powrót i tak w kółko), nie dało to rezultatu. Gdy już załapie każde następne odpalanie od tzw półobrotu (pali jak szalony tyklo te pierwsze poranne po nocy to
Pomocy
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Iskra jest ? Bo może czujnik położenia wału tak dziwnie padł ? Zazwyczaj pada w taki sposób że na ciepło nie pali..
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
CHEAVY
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Błędów żadnych nie ma ?
Iskra jest?
Iskra jest?
-
CHEAVY
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Błędów nie ma (Chevrolet Explorer i Torqe nic nie pokazuje oraz brak check na desce), jak sprawdzić iskrę w tym modelu bez przewodów? Dzięki za zainteresowanie.
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
Kiedyś podobne cuda miałem w Poloneza z wielopunktowym wtryskiem. Winnym okazał się regulator ciśnienia na listwie wtryskowej.
-
CHEAVY
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
A gdzie tutaj w tym silniku f18d3 jest ten regulator? Na listwie nic nie widzę takiego.
-
CHEAVY
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dla potomnych bo bardzo często temat się urywa. Panowie i Panie problem u mnie rozwiązany winna była pompa paliwa zaczęła głośno chodzić a następnego dnia padła całkiem. Po wymianie autko pali od strzała
jakby ktoś potrzebował mam nowy czujnik położenia wału raz założony do F18D3 kupiony u Potaka.