Ja akurat wymieniam co 30tyś i taki okres uznałem za optymalny

. Kumpel, u którego kupuję polecał mi ostatnio Denso TT po 9zł/szt. Ja upierałem się zawsze przy NGK. Dowiedziałem się, że z jego doświadczenia mechanicy jak do LPG, to tylko Denso. Przesiadłem się więc z NGK. Jakiejś znaczącej różnicy w pracy silnika, osiągach czy czymś innym nie zauważyłem. Aczkolwiek w cenie już tak, choć to i tak nie majątek (ale na 8pak wystarczy).
Co do częstszej wymiany to moim zdaniem chodzi o ich 'wydatek' (sprawność). Zakładam, że świeca się zużywa i przestaje trzymać nominalne parametry iskry. Krążą informacje (nie wiem, na ile prawdziwe, bo też w warunkach laboratoryjnych nie potwierdzałem

), że LPG wymaga lepszych parametrów iskry do prawidłowego spalenia mieszanki niż benzyna. Czyli zakładam, że świece zużywają się tak samo, ale przy założeniu spadku wydatku o (tu zgaduję) połowę nie są już wystarczające do poprawnego (całkowitego) spalenia mieszanki z LPG, podczas gdy są wciąż wystarczające dla benzyny. Nie wnikam też, czy proces spalania mieszanki z LPG wpływa na sprawność świecy bardziej niż mieszanki z PB9X.
Oczywiście nie mam pojęcia, o ile spada taki wydatek podczas np. 15tyś km, czy to jest 10%, czy 30%

. Podobnie nie wiem, jak to wygląda po 30 tyś. Tak mi jakoś zostało, że wymieniam mniej więcej raz na rok, czyli po 30tyś.
Co do konieczności okresowych wymian, tak samo można by podejść do wymiany filtrów np., skoro jeszcze nie jest zabity na amen i paliwo/powietrze przez niego przepływa, to po co wymieniać?