Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Zatarty silnik i co dalej?

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Archie
Świeżak
Imię: Artur
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Zatarty silnik i co dalej?

Post autor: Archie »

C77 pisze:
Archie pisze: Nie znam auta do roku 2010, w którym wymiana samego silnika wymagałaby wymiany / przeprogramowywania ECU. Nie ukrywam, że nie wgryzałem się w Chevroletowe ECU, ale Nissanowe, Hondowe mam rozgryzione :)
Cruze 1.6 2009 :D

Dla mnie wymiana na dokładnie taki sam słaby silnik jaki był podczas gdy za niewielkie lub te same pieniądze
można na lepszy jest po prostu grzechem zaniechania i nigdy nie będzie uzasadniona,
bo należy wykorzystywać na lepsze sytuacje które stawia przed nami los, nawet jeśli wydają się mega pechem ;)
Oj, wchodzimy w kwestie filozoficzno-psychologiczne :-D
Wymiana na większy silnik to większe spalanie, to większe OC, to wymiana instalacji LPG (reduktor i wtryski) na inne, etc, etc, etc ;-) Dla mnie chevy ma być tanim w eksploatacji autem ;-) Ma mieć klimę, szyby w prądzie i koniec :-)

Wyrosłem z pogoni za mocą jak z Nissana Primery P.11 2.0 125KM N/A zrobiłem 2.0 250KM 360NM ;-) Potem musiałem grzecznie jeździć bo 22 punkty na koncie było :-P
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Post autor: C77 »

Nie zawsze wymiana na większy silnik zwiększa spalanie - proszę nie myśleć stereotypowo ;)

Choćby przykład z naszego chevroletowego podwórka: Cruze 1.6 vs Cruze 1.8 :D

Powodzenia z wymianą, będzie dobrze :ok:
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2
wieczor
Stały bywalec
Imię: Tomasz
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Post autor: wieczor »

spalania nie, ale OC tak i zmiana słupka jest tańsza niż zmiana pojemności. W pełni rozumiem właściciela, ja też kupiłem laczka do zwykłego przemieszczania zdając sobie sprawę, że ma 5 biegów jest głośny i nie nadaje się do dynamicznej jazdy po drogach szybkiego ruchu. Każdy ceni sobie w aucie co innego i tyle, ja akurat kupiłem bo tani:)
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Post autor: C77 »

No tak bo akurat do "zwykłego przemieszczania" się akuratnie 1.8 wystarczy :tak:

Ale pisanie tak o 1.4 podczas gdy się ma 1.8 to czysty relatywizm :D

Chyba że przyznasz że gdyby Ciebie spotkała taka przykra przygoda,
to byś się faktycznie zastanawiał nad zmianą silnika z 1.8 na 1.4
chociażby dla niższego OC, bo przecież moc nie jest ważna ;)
poza tym 1.4 mógłby być tańszy od 1.8 :D
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

nie zmieniłbym silnika na inny bo się nie opłaca tego robić. A co do poj. jaką mam to czysty przypadek ze kupiłem 1.8, Kiedyś miałem fiata 1.2 75KM i całkiem fajnie jechał ;)
dessal
Wymiatacz
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti 2.0TCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: dessal »

Akurat OC raczej się nie zmieni, bo w dowodzie wciąż będzie miał 1,4 a w tej chwili silnik jest częścią zamienną i nie wbija się go do dowodu rejestracyjnego, jak na własną prośbę ubezpieczyciela nie poinformuje, że ma 1,8 to mu będą liczyć za 1,4l, zresztą jakby nawet poinformował, to też nie powinni dać zwyżki, ostatnio pytałem ubezpieczyciela, czy po zmianie z 3,0 na 2,0 obniżą mi OC -> odpowiedzieli, że nie, bo w dowodzie jest 3,0l a na argument, że teraz silnika się nie wpisuje, to już nie było odpowiedzi, stwierdzili, że opłaty za 3,0 i koniec
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Jak poszukiwania silnika? Pytałem mojego mechanika - z przełożeniem osprzętu bierze 1 000 zł za wymianę silnika.
Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: Hyundai ix20
Silnik: 1.6 125 KM
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: wojbur »

OC powyżej pewnej pojemności jest chyba w jednej stawce, tylko nie pamiętam czy powyżej 2 czy 2,5 litra - w rodzinie kumpla z pracy mają łącznie 4 chryslery 300m/300c z silnikami od 2,7 do 6.1 litra i wszystkie się łapią na jeden przedział OC.
Archie
Świeżak
Imię: Artur
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Archie »

Regulus pisze:Jak poszukiwania silnika? Pytałem mojego mechanika - z przełożeniem osprzętu bierze 1 000 zł za wymianę silnika.
O, to bardzo dobra wiadomość. Szukam silnika cały czas. Póki co - słabo. Mam na oku angola ;-)

A.
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

z tytmi angolami to fajna sprawa, bo np silnik 1.8 f18d3 kosztuje ok 3tyś a cełe auto 4tyś:). Co do przełożenia silnika to na Podkarpaciu przekładka 500-600zł, ale co zrobić inne zarobki i inne koszty usług...
Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Znam jeden przykład przekładki silnika do Chevroletta - ale mniej popularny model bo Rezzo 1.6 benzyna. Silnik nie do dostania, Jurek szukał nie znalazł, wszyscy sprzedawcy z allegro, komisy, itp nic nie mieli. Ostatecznie na dawcę wzięto silnik z laceti 1.6 który podobno różni się konstrukcyjnie. Masa problemów po przekładce, odwieczne problemy z falującymi obrotami itp. Auto sprzedane na części, właścicielka jeżdzi obecnie Citroenem Xarą Picasso zupełnie bezproblemowo. Na "okazyjnie" kupionym Rezzo 1.6 za 5 000 zł straciła więcej niż na niego wydała...
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Na takie kamikaze nikogo bym nie namawiał i mój mechanik też by się nie podjął. Tylko identyczna jednostka.
Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Był dostępny jeden jedyny silnik w okolicach Glasgow i facet wołał sobie ok 800 funtów szkockich czy jak kto woli szterlingów czy jakoś tak , czyli niespełna 4 kzł plus transport :D Niestety, przy wszelkich swapach mało popularne marki to lipa - albo nie ma co kupić, a jak jest to za znacznie wyższe ceny niż popularna konkurencja...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”