Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Nie działająca klimatyzacja Lacetii/Nubira
-
VECCHIO1980
- Świeżak
- Imię: Emil
- Samochód: NUBIRA
- Silnik:
- Kontakt:
Nie działająca klimatyzacja Lacetii/Nubira
mam Nubire - rocznik 2006. W zeszłym roku do końca sezonu "ciepłego" z kilma było wszystko ok. teraz włączam i generalnie nie chłodzi :
- kontorlka AC pali się
- nie ma skoku na obrotach przy włączeniu
- nie ma dzwieku załączającego się elektormanesu (?)
- w zeszłym roku na koniec sezonu sprawdzenie ciśnienia - było ok
Nie wiem czy to kwestia temperatury otoczenia, ale wczoroaj było 9 stopni na plusie i zero reakcji... Jak dwa lata temu kupowałem samochód tez była podobna temperarua i klima odpaliła od razu.
Czy są jakies typowe niedomagania tego układu w lacettim pasujące do tych obajwów
Silnik 1,6 benzyna
Klima manualna
- kontorlka AC pali się
- nie ma skoku na obrotach przy włączeniu
- nie ma dzwieku załączającego się elektormanesu (?)
- w zeszłym roku na koniec sezonu sprawdzenie ciśnienia - było ok
Nie wiem czy to kwestia temperatury otoczenia, ale wczoroaj było 9 stopni na plusie i zero reakcji... Jak dwa lata temu kupowałem samochód tez była podobna temperarua i klima odpaliła od razu.
Czy są jakies typowe niedomagania tego układu w lacettim pasujące do tych obajwów
Silnik 1,6 benzyna
Klima manualna
- Kraviec
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Re: Nie działająca klimatyzacja Lacetii/Nubira
Musisz sprawdzić ciśnienie, przez zimę mogła się zrobić nieszczelność w chłodnicy klimatyzacji.
-
wieczor
- Stały bywalec
- Imię: Tomasz
- Samochód: nubira 1.8 121km f18
- Silnik:
- Kontakt:
miałem coś podobnego tzn. nawet sprężarka się nie uruchamiała winny okazał się urwany kabelek równiutko przy samej kostce(na spodzie silnika w okolicach chłodnicy). Niestety nie pamiętam od czego był, ale polutowałem i klima działa:)
- robik
- Zasłużony dla forum
- Imię: Robert
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
Sprawdź to co mówi Wieczor i dodatkowo czy nie masz "zimnych" lutów przy przycisku. Miałem identycznie po wciśnięciu przycisku A/C kontrolka się zapalała i ...nic. Rozebrałem panel "przelutowałem" ponownie połączenia i działa

Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Problemów może być kilka:
-zimne luty na panelu, zdarza się czasem, że kontrolka świeci a klima nie rusza (czasem pomaga, szybkie, i energiczne przełączenie prędkości wentylatora z 0 na 4, kilka razy)
-wyciek = brak czynnika, i czujnik nie uruchamia sprężarki
Jeśli potrafisz sam naprawić panel to zacząłbym od tego, bo usterka ta na 100 lacetti spotyka 110
-zimne luty na panelu, zdarza się czasem, że kontrolka świeci a klima nie rusza (czasem pomaga, szybkie, i energiczne przełączenie prędkości wentylatora z 0 na 4, kilka razy)
-wyciek = brak czynnika, i czujnik nie uruchamia sprężarki
Jeśli potrafisz sam naprawić panel to zacząłbym od tego, bo usterka ta na 100 lacetti spotyka 110
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
wieczor
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
coś faktycznie z tymi panelami klimy jest nie tak, dzisiaj np przestał mi się podświetlać, potraktowałem zimne luty pięścią od strony schowka i świeci:) może to na kostce nie łączy, albo po prostu zimno + wilgoć?
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
"Zimne luty" polegają na pęknięciu punktu lutowniczego i stworzeniu mikroszczeliny, przez to szczelinę nie ciągłości obwodu więc sygnał nie ma jak zostać przekazany. Gdy ruszymy płytką, elementy się wzajemnie przesuną i połączenie zostaje zwarte.. do czasu 
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
wieczor
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
trzeba nazwać rzeczy po imieniu dla jasności "zimny lut" to jest przerwa w obwodzie;p
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Bo zimny lut znany jest potocznie w elektronice, ktoś nie obeznany nie będzie wiedział czego szukać i może szukać zaśniedziałych styków, lub bóg wie co jeszcze 
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
stoneface
- Aktywny
- Samochód: Nubira 1.6
- Silnik: 1,6 109KM
- LPG: Stag 200 GoFast listwa ACW02
- Kontakt:
Odnośnie panelu klimy to jakie tam żarówki wchodzą do podswietlenia? Wymieniał ktoś?
-
dessal
- Wymiatacz
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 2.0TCDI
- Silnik:
- Kontakt:
klimatronik czy sterowanie manualne?
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
VIN KL1NF35UJ7K644339
-
szmar
- Bywalec
- Imię: Mariusz
- Samochód: inny
- Silnik: T18SED
- Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
- Kontakt:
viewtopic.php?f=58&t=4010&p=75641#p75641stoneface pisze:Odnośnie panelu klimy to jakie tam żarówki wchodzą do podswietlenia? Wymieniał ktoś?
- orzech
- Stały bywalec
- Imię: Marcin
- Samochód: Lacetti 1.6 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Pamiętajmy też, że klima nie odpali jak na zewnątrz poniżej 3 stopni (z tego co pamiętam). Dobrze sprawdzić jak będzie z 10 stopni albo wjechać do jakiegoś garażu.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Z tym odpalaniem klimy przy -10, to nie wiem jak jest, ale u mnie chyba działa, bo jak wytłumaczyć szybkie odparowanie szyb w wewnątrz ? Jak nie nacisnę przycisku klimy to bardziej parują, jak tylko przycisk załączony to szyby szybko odparowują
chyba, że climatronik nie pozwala, bo ja mam manuala.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
dessal
- Wymiatacz
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 2.0TCDI
- Silnik:
- Kontakt:
klimatronik pozwala, a nawet po odpaleniu z automatu załącza klimę zimą w celu osuszenia wnętrza
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
VIN KL1NF35UJ7K644339
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Manual nawet przy -15 ruszył 
- orzech
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Trochę źle się wyraziłem. Klimatyzacja będzie działać ale nie załączy się sprężarka. Więc jak najbardziej osuszy nam powietrze ale nie była by w stanie go ochłodzić (co zima jest raczej zbędne). Jest jakieś zabezpieczenie przed oblodzeniem sprężarki czy coś takiego. W żadnym aucie jakie miałem nie załączała się poniżej 3-5 stopni.
Generalnie zalecane jest włączanie klimy i zimą choć raz w tygodniu na 10 minut - smaruje się układ, itp.
Generalnie zalecane jest włączanie klimy i zimą choć raz w tygodniu na 10 minut - smaruje się układ, itp.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
A jak działa klimatyzacja, bez sprężarki? 
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
orzech, ale ja właśnie mówię o włączeniu sprężarki, nie samej diody 
- cookiemonster
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Lacetti 92U
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem to samo. Kontrolka ok , ale brak działania. Diagnoza wykazała uszkodzone sprzęgło ( elektromagnes ). Cała robota miała wyjść 550PLN , ale przy odbiorze okazało się że było do tego za mało czynnika i jakiś mały wyciek. Do całkowitej zapłaty wyszło 450
- Jeden przyjmował , drugi liczył za robotę. Dobrze , że na moją korzyść.
-
gwardia
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Osuszenie powietrza następuje w związku z załączeniem klimatyzacji-sprężarki (zakładam sprawny układ chłodniczy). Nie będzie osuszania jeżeli powietrze nie będzie schładzane. Osuszanie to efekt wykraplania się pary wodnej w związku z różnymi temperaturami powietrza na wejściu i wyjściu z parownika (chłodnicy klimatyzacji).orzech pisze:Trochę źle się wyraziłem. Klimatyzacja będzie działać ale nie załączy się sprężarka. Więc jak najbardziej osuszy nam powietrze ale nie była by w stanie go ochłodzić (co zima jest raczej zbędne). Jest jakieś zabezpieczenie przed oblodzeniem sprężarki czy coś takiego. W żadnym aucie jakie miałem nie załączała się poniżej 3-5 stopni.
- Ezekiel
- Aktywny
- Samochód: Lacetti 1,6
- Silnik:
- Kontakt:
Mam inny problem z klimą, ogólnie po zakupie auta okazało się że klima nie działa tzn. nie chłodzi, przycisk sie świeci ale nie chłodzi, pojechałem do jednego fachmena, który podpiął maszyne do klimatyzacji i wyszło że jest pusta, stwierdził że to wyciek i jest nieszczelna, warsztat był podejżany więc nie zostawiłem auta i stwierdziłem że poczekam z rozwiązaniem problemu teraz po zimie pojechałem do innego fachmena od klimy który sprawdził ją na szczelność jakimś barwnikim który napuszcza i widzi gdzie cieknie, wyszło mu że klima jest szczelna więc napełnił, odgrzybił i zrobił wszystko co trzeba. Klima od 2 dni chłodzi jak trzeba.
Problem jest następujący, gdy wyłączam klime robi sie spory hałas, nie mam tego nagranego ale jest to głośny metaliczny dźwięk, dzieje się to od czasu do czasu, ale gdy po dłuższej jeździe wyłączę kime to prawie zawsze to słychać, gdy załączę klime dźwięk cichnie.
Ktoś jest w stanie rozwikłać tę zagadkę?
Problem jest następujący, gdy wyłączam klime robi sie spory hałas, nie mam tego nagranego ale jest to głośny metaliczny dźwięk, dzieje się to od czasu do czasu, ale gdy po dłuższej jeździe wyłączę kime to prawie zawsze to słychać, gdy załączę klime dźwięk cichnie.
Lepiej 5 minut później niż 30 lat za wcześnie.
- orzech
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
No to nie wiem. U mnie się nie załącza sprężarka jak jest ok 5 st. i miałem tak w każdym aucie jakim miałem/jechałem. Natomiast jak mam zaparowane okna to jak najbardziej, gdy załączę klimę (elektromagnes w sprężarce nie startuje) i szyby natychmiast odparowują. Ktoś mi to wytłumaczy?Sebastian pisze:orzech, ale ja właśnie mówię o włączeniu sprężarki, nie samej diody
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Skąd dochodzi ten dźwięk ?Ezekiel pisze:Mam inny problem z klimą, ogólnie po zakupie auta okazało się że klima nie działa tzn. nie chłodzi, przycisk sie świeci ale nie chłodzi, pojechałem do jednego fachmena, który podpiął maszyne do klimatyzacji i wyszło że jest pusta, stwierdził że to wyciek i jest nieszczelna, warsztat był podejżany więc nie zostawiłem auta i stwierdziłem że poczekam z rozwiązaniem problemu teraz po zimie pojechałem do innego fachmena od klimy który sprawdził ją na szczelność jakimś barwnikim który napuszcza i widzi gdzie cieknie, wyszło mu że klima jest szczelna więc napełnił, odgrzybił i zrobił wszystko co trzeba. Klima od 2 dni chłodzi jak trzeba.
- Ezekiel
- Aktywny
- Samochód: Lacetti 1,6
- Silnik:
- Kontakt:
Postaram się sprawdzić na dniach i napiszę.
Lepiej 5 minut później niż 30 lat za wcześnie.