Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
T250 problemów ciąg dalszy - skręcanie, słaba moc
-
geohound
- Świeżak
- Imię: Max
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
T250 problemów ciąg dalszy - skręcanie, słaba moc
Panowie,
Przyznam, że trochę już wysiadam przy tym Aveo (1.2 72km 2008). Na samym początku (4 miesiące temu) z powodu trzęsienia kierownicą przy hamowaniu miałem wymieniane na nowe klocki i tarcze z przodu, potem końcówkę drążka lewą, cylinderki z tyłu i robioną zbieżność. Trochę pomogło, trzęsienie wróciło, ale co gorsza - kierownica chodzi zbyt płynnie, czasem skręcam, a auto bierze dużo większy łuk, niż wynikałoby ze skrętu kierownicy. Czytałem o podsterowności, dopompowałem wczoraj koła (były spore braki) i trochę się to poprawiło, ale czasem auto dalej jedzie większym łukiem...
Do tego po wymianie (własnoręcznej) filtra powietrza na nowy miałem sytuację, że pojechałem zatankować i zaraz po zalaniu auta nie dało się go odpalić. Dopiero lekko spuszczając go z górki ze stacji zapalił i pierwsze kilka razów odpalał tylko na sprzęgle i trochę się dusił (niby migała lampka akumulatora, ale palił na dotyk przy -25 miesiąc temu). Od tego czasu czuć jakby gubił moc przy dochodzeniu do 3tys obrotów. Potrafi jechać jednostajnie przyspieszając, nagle zadyszka i jedzie dalej.
Co może dolegać? Nie mam już siły do niego.
Przyznam, że trochę już wysiadam przy tym Aveo (1.2 72km 2008). Na samym początku (4 miesiące temu) z powodu trzęsienia kierownicą przy hamowaniu miałem wymieniane na nowe klocki i tarcze z przodu, potem końcówkę drążka lewą, cylinderki z tyłu i robioną zbieżność. Trochę pomogło, trzęsienie wróciło, ale co gorsza - kierownica chodzi zbyt płynnie, czasem skręcam, a auto bierze dużo większy łuk, niż wynikałoby ze skrętu kierownicy. Czytałem o podsterowności, dopompowałem wczoraj koła (były spore braki) i trochę się to poprawiło, ale czasem auto dalej jedzie większym łukiem...
Do tego po wymianie (własnoręcznej) filtra powietrza na nowy miałem sytuację, że pojechałem zatankować i zaraz po zalaniu auta nie dało się go odpalić. Dopiero lekko spuszczając go z górki ze stacji zapalił i pierwsze kilka razów odpalał tylko na sprzęgle i trochę się dusił (niby migała lampka akumulatora, ale palił na dotyk przy -25 miesiąc temu). Od tego czasu czuć jakby gubił moc przy dochodzeniu do 3tys obrotów. Potrafi jechać jednostajnie przyspieszając, nagle zadyszka i jedzie dalej.
Co może dolegać? Nie mam już siły do niego.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: T250 problemów ciąg dalszy - skręcanie, słaba moc
Podpiąć pod kompa i sprawdzić czy generuje błędy.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
LPG masz?geohound pisze:Nie mam już siły do niego.
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
Te auto przy sprawnym zawieszeniu i układzie kierowniczym prowadzi się zdecydowanie sztywno, siła wspomagania jest niewielka. U mnie gdy kierownica zaczęła lekko chodzić i mieć lekkie luzy winowajcą było zawieszenie - tuleje wahacza, zwłaszcza tylne tuleje przednich wahaczy szybko padają.
Znasz jakąś historię serwisową tego auta?
Znasz jakąś historię serwisową tego auta?
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Przy zapalaniu nie wciskasz sprzęgła?geohound pisze:
Dopiero lekko spuszczając go z górki ze stacji zapalił i pierwsze kilka razów odpalał tylko na sprzęgle i trochę się dusił
Co do kontrolki z aku, spróbuj zdjąć pasek z alternatora i zapalić samochód.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
1. Gazu nie mam, fabryczny samochód wyłącznie z alarmem (który też jest do regulacji, bo jak tylko ciut wilgotniej to wyje jak powalony albo pika 7 razy i nie zamyka/otwiera) i czujkami cofania
2. Historii serwisowej jako tako nie znam, samochód używany przez starsze małżeństwo, wszystko robione i badane na bieżąco, raz mieli przytarty przedni błotnik, ale wymieniony na nówkę, pod maską wszystkie płyny z karteczkami kiedy wymieniane itp.
3. W 90% przypadków odpalam na wciśniętym sprzęgle, wtedy na stacji to był pierwszy i jedyny raz, że nie dało się w ogóle odpalić i nawet przestawał kręcić po 2 obrocie. To ustało po 4-5 odpaleniu i teraz już chodzi jak dawniej.
Najbardziej mnie jednak męczy ta pływająca kierownica, bo na ciaśniejszym łuku (np parking) mogę mieć problem jak wyjadę dalej, niż powinienem.
2. Historii serwisowej jako tako nie znam, samochód używany przez starsze małżeństwo, wszystko robione i badane na bieżąco, raz mieli przytarty przedni błotnik, ale wymieniony na nówkę, pod maską wszystkie płyny z karteczkami kiedy wymieniane itp.
3. W 90% przypadków odpalam na wciśniętym sprzęgle, wtedy na stacji to był pierwszy i jedyny raz, że nie dało się w ogóle odpalić i nawet przestawał kręcić po 2 obrocie. To ustało po 4-5 odpaleniu i teraz już chodzi jak dawniej.
Najbardziej mnie jednak męczy ta pływająca kierownica, bo na ciaśniejszym łuku (np parking) mogę mieć problem jak wyjadę dalej, niż powinienem.
-
Janusz666
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Troszkę dziwne, bo T250 to bardzo proste auto. Moje przez pierwsze 9 lat i 100 kkm. było praktycznie nie dotykane przez mechanika, przez kolejne 2 lata miałem kilka napraw w tym część z powodu LPG, których łączny koszt nie przekroczył 1000 zł.
Tak jak napisał Benny86, tuleje potrafią się wyrobić. Nawet diagnosta na badaniu technicznym zwrócił mi uwagę na konieczność wymiany tulei, więc wstawiając auto do niedrogiego serwisu mówisz tylko o objawach i powinni tanio naprawić. Mój po przekroczeniu 100 km/h już troszkę myszkuje, a powyżej 120 czuję się niezbyt pewnie, wydaje mi się, że kiedyś było lepiej.
Co do spadku mocy to mogę być świece lub przewody wysokiego napięcia, ale tu bym się zdał na diagnostę. Naprawiam auto w niedrogim serwisie i sobie ze wszystkim radzą, ale z tego co czytałem na forum to w Katowicach jest ASO MMCars który daje duże zniżki na hasło CTP.
Tak jak napisał Benny86, tuleje potrafią się wyrobić. Nawet diagnosta na badaniu technicznym zwrócił mi uwagę na konieczność wymiany tulei, więc wstawiając auto do niedrogiego serwisu mówisz tylko o objawach i powinni tanio naprawić. Mój po przekroczeniu 100 km/h już troszkę myszkuje, a powyżej 120 czuję się niezbyt pewnie, wydaje mi się, że kiedyś było lepiej.
Co do spadku mocy to mogę być świece lub przewody wysokiego napięcia, ale tu bym się zdał na diagnostę. Naprawiam auto w niedrogim serwisie i sobie ze wszystkim radzą, ale z tego co czytałem na forum to w Katowicach jest ASO MMCars który daje duże zniżki na hasło CTP.
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
Efekt "pływania" przy wyższych (jak na ten samochód oczywiście) prędkościach u mnie ustąpił po wymianie elementów tylnej belki -chyba też tuleje, nie pamiętam. Generalnie drażni mnie niska trwałość zawieszenia, ale ceny części są naprawdę OK np. tuleja wahacza za 29 zł.
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
No dziś póki co zdechł mi totalnie akumulator. Wczoraj jechałem bez problemu, podjechałem pod dom, dziś rano wsiadam, odpalam a tu tylko pisk i nawet rozrusznik nie zaskoczył. Na stacyjce ON światła się nie świeciły, potem mi dyskotekę zrobiły słupki w drzwiach i w końcu sąsiad pomógł na kablach odpalić.
Jak tylko znajdę czas, to oddaję do serwisu, bo bajeczne rzeczy się dzieją. Moim zdaniem alarm żre mi prąd albo coś z nim jest nie tak, bo często pika 8 razy i nie da się auta zamknąć/otworzyć. No i nie wiem dodatkowo gdzie mam przycisk "reset" do alarmu...
A auto właśnie w MMCars kupowałem, ale w zabrzu.
Jak tylko znajdę czas, to oddaję do serwisu, bo bajeczne rzeczy się dzieją. Moim zdaniem alarm żre mi prąd albo coś z nim jest nie tak, bo często pika 8 razy i nie da się auta zamknąć/otworzyć. No i nie wiem dodatkowo gdzie mam przycisk "reset" do alarmu...
A auto właśnie w MMCars kupowałem, ale w zabrzu.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
ups...
kiedy?
kiedy?
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Kontakt:
no to reklamacja na wady ukryte.
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Tak teraz mnie strzeliło - nie świeci mi prawy stop i prawe pozycyjne z przodu, czy możliwe, że z tego powodu żarło mi prąd z akumulatora?
Wczoraj i dziś palił od ręki na pierwszym przekręceniu, mimo że nie ładowałem akumulatora inaczej, niż 15km trasy.
Wczoraj i dziś palił od ręki na pierwszym przekręceniu, mimo że nie ładowałem akumulatora inaczej, niż 15km trasy.
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Nie mogę zedytować, ale jeszcze trafiłem przypadkiem na termin "ślizgające sprzęgło" - czy jeśli chcę wrzucić wyższy bieg i mam np 3k obroty, puszczam gaz, wdeptuję w podłogę sprzęgło i mi obroty skaczą +500, to mam zadatki na ślizgające się sprzęgło i może to powodować słabą moc po wrzuceniu biegu?
- etac
- Prezes

- Kontakt:
jak wciśniesz sprzęgło, a obroty rosną, to nie jest efekt ślizgającego się sprzęgła, a normalna reakcja przepustnicy na brak obciążenia silnika
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Kurde, jestem takim ćwokiem w tych tematach, że aż wstyd mi tu pytać, ale wiem, po prostu wiem, że mój wóz coś boli.
No nic, na razie milknę, następny raz napiszę, jak będę już po gruntownym przeglądzie.
No nic, na razie milknę, następny raz napiszę, jak będę już po gruntownym przeglądzie.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
pytaj, po to są fora. Jeden wie więcej, drugi wie mniej.
Może padnie kiedyś pytanie z Twojej branży, a wtedy Ty będziesz błyszczał.
Może padnie kiedyś pytanie z Twojej branży, a wtedy Ty będziesz błyszczał.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
pytaj, po to są fora. Jeden wie więcej, drugi wie mniej.
Może padnie kiedyś pytanie z Twojej branży, a wtedy Ty będziesz błyszczał. Nie każdy jest Alfa i Omega, ja też czasem pytam mądrzejszych jak czegoś nie wiem.
Może padnie kiedyś pytanie z Twojej branży, a wtedy Ty będziesz błyszczał. Nie każdy jest Alfa i Omega, ja też czasem pytam mądrzejszych jak czegoś nie wiem.
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Jestem po telefonie z innego warsztatu - z tyłu mam jedną tuleję kompletnie wyrwaną, drugą na końcówce. Dziwią się, że ktoś mi 2 miechy temu robił zbieżność przy tulejach w takim stanie.
Za wymianę + zbieżność policzyli mi 500zł...
A co do bicia kierownicy to albo ustanie po powyższej operacji albo do reklamowania klocki i tarcze.
Za wymianę + zbieżność policzyli mi 500zł...
A co do bicia kierownicy to albo ustanie po powyższej operacji albo do reklamowania klocki i tarcze.
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
EDIT: Oczywiście chodziło o tuleje z przodu. Byłem po auto, które stało jeszcze na podnośnikach, mechanik wziął klucz/rurę i dotknął podwozia - wszystko chodziło na boki.
W piątek oddaję to do zrobienia.
W piątek oddaję to do zrobienia.
-
geohound
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
No i jestem po mechaniku i przejażdżce - auto skręca, zbiera się i prowadzi o niebo lepiej. Podczas prac okazało się, że mam tak zapieczone elementy, że mechanik musiał ciąć przednie tuleje, więc mam wymienione wszystkie od razu. Jedyny minus jest taki, że teraz na poprawnym zawieszeniu i geometrii hamulce trzęsą jak popieprzone, no ale było do przewidzenia.