Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Sygnalizacja wypalania DPF
- Kosiu67
- Bywalec
- Imię: Norbert
- Samochód: Lexus ES Hybrid
- Silnik: 2,5L - OMOTENASHI
- Inny samochód: Była Captiva 2,2 D LT+ AWD
- Kontakt:
Re: Sygnalizacja wypalania DPF
Nie tylko GM korzysta z podłączania dodatkowego obciążęnia podczas wypalania DPF, w citroenie, peugeocie czy nawet w renaultcie jest to norma.
- Kosiu67
- Bywalec
- Kontakt:
Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie wypalania DPF.
Czy podczas wypalania DPF jest wstrzykiwana dodatkowa ilość paliwa, czy tylko zmieniony zostaje kąt wtrysku.
Jeżeli jest wtryskiwana dodatkowa ilość ON to jakiej to wielkości (np. 5%, 10% ). Czy ma ktoś wiedzę w tej materii?
Co nie których mogą zdziwić moje pytanie, ale mimo wieloletniego używania aut z silnikiem Diesel'a, filtry cząsteczek stałych są dla mnie nowością (jeżeli chodzi o użytkowanie).
Czy podczas wypalania DPF jest wstrzykiwana dodatkowa ilość paliwa, czy tylko zmieniony zostaje kąt wtrysku.
Jeżeli jest wtryskiwana dodatkowa ilość ON to jakiej to wielkości (np. 5%, 10% ). Czy ma ktoś wiedzę w tej materii?
Co nie których mogą zdziwić moje pytanie, ale mimo wieloletniego używania aut z silnikiem Diesel'a, filtry cząsteczek stałych są dla mnie nowością (jeżeli chodzi o użytkowanie).
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
W fazie tuz przed otwarciem zaworów wydechowym jest wtryskiwana dodatkowa dawka paliwa, która ma za zadanie zapalić się na filtrze. Stad jesli nie ma prawidłowego wypalania, paliwo ląduje w oleju silnikowym.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Kosiu67
- Bywalec
- Kontakt:
Z tego wynika, że nie dokończone wypalenie DPF, może doprowadzić do poważnych uszkodzeń silnika tj. Zatarcie pierścieni, uszkodzenie głowicy, uszkodzenie panewek i korbowodu, o uszkodzeniu wtryskiwaczy nie wspomnę.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
jedno nie, ale kilka może już wpłynąć na trwałość silnika
- Kosiu67
- Bywalec
- Kontakt:
Tak tylko, jeśli ktoś jezdzi po mieście to wypalanie filtra staje się problemem. Dodatkowo mechanik mi powiedział (nie wiem ile jest w tym prawdy), że w chevroletach nie jest sygnalizowane uszkodzenie zaworu EGR (gdy jest to jedyna usterka). Dopiero komputer sygnalizuje dwie usterki w momencie uszkodzenia DPF. Natomiast uszkodzony EGR powoduje błąd wypalania spalin, tzn. że komputer ciągle chce go wypalać.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Nie bardzo mi sie chce wierzyć w taki uklad.
Na pewno źle działający EGR ma wpływ na poziom sadzy w spalinach.
Na pewno źle działający EGR ma wpływ na poziom sadzy w spalinach.
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Imię: Przemek
- Samochód: Captiva 2.0D MT 2006
- Silnik: 2.0, diesel, 150KM
- Kontakt:
Zatkaj egr'a na chwilę i zobaczysz co się stanie
Jazda po mieście nie jest problemem w przypadku wypalania sie dpf'a w Cevrolecie. Przynajmniej nie w 2.0. Instrukcja nawet mówi, że przerwać wypalania nie możesz dopiero kiedy zapali się kontrolka...
Jak miałem zapchany filtr, który wypalał się co 200-100 a nawet 50 km, to potrafiło być tak, że wsiadłem do auta i nawet się nie zdążył nagrzać, po 500m jazdy zaczynał się wypalać, czy stał potem, czy jechał ze stałą, zmienną prędkością nic nie miało znaczenia. Temat męczyłem dość długo, jeździłem ze 2-3 m-ce non stop z aplikacją DPF info. % zapełnienia filtra jest zmienny i zależy od aktualnego obciążenia silnika np. 30% za minutę 20%, za następną minutę 42% itp. Po regeneracji (nowy filtr) dpf wypala mi się co 1200km, chyba, że wcześniej w jakimś momencie (dowolnym) % zapełnienia przekroczy 89% (jakoś tak) wtedy zaczyna się wypalać momentalnie, bez względu na przejechany dystans. Jak miałem zapchany, to owszem wypalał się do 0%, ale następne wskazanie za minutę pokazywało od razu 60-70%. Studiowałem wszystkie możliwe fora i doczytałem się gdzieś na jakimś australijskim chyba, że w przypadku Captivy nie ma, jak w niektórych autach, zjawiska, że filtr dopala się w trasie, bo dpf jest za daleko i nigdy tam nie ma takiej temperatury, co by się zgadzało z moimi doświadczeniami, że praktycznie bez względu, czy sama trasa, czy tylko miasto, to wypala się po przejechaniu danego dystansu. Ale to informacja niepotwierdzona.
Jak parkujesz, to nie gasisz od razu tylko słuchasz czy chodzą wentylatory chłodnicy (ciężko przegapić, bo chodzą na max) i obroty podchodzą pod 1000. Tak przynajmniej się objawia to w 2.0. Wtedy czekasz albo jedziesz w kółko, aż wszystko wróci do normy i już
Jazda po mieście nie jest problemem w przypadku wypalania sie dpf'a w Cevrolecie. Przynajmniej nie w 2.0. Instrukcja nawet mówi, że przerwać wypalania nie możesz dopiero kiedy zapali się kontrolka...
Jak miałem zapchany filtr, który wypalał się co 200-100 a nawet 50 km, to potrafiło być tak, że wsiadłem do auta i nawet się nie zdążył nagrzać, po 500m jazdy zaczynał się wypalać, czy stał potem, czy jechał ze stałą, zmienną prędkością nic nie miało znaczenia. Temat męczyłem dość długo, jeździłem ze 2-3 m-ce non stop z aplikacją DPF info. % zapełnienia filtra jest zmienny i zależy od aktualnego obciążenia silnika np. 30% za minutę 20%, za następną minutę 42% itp. Po regeneracji (nowy filtr) dpf wypala mi się co 1200km, chyba, że wcześniej w jakimś momencie (dowolnym) % zapełnienia przekroczy 89% (jakoś tak) wtedy zaczyna się wypalać momentalnie, bez względu na przejechany dystans. Jak miałem zapchany, to owszem wypalał się do 0%, ale następne wskazanie za minutę pokazywało od razu 60-70%. Studiowałem wszystkie możliwe fora i doczytałem się gdzieś na jakimś australijskim chyba, że w przypadku Captivy nie ma, jak w niektórych autach, zjawiska, że filtr dopala się w trasie, bo dpf jest za daleko i nigdy tam nie ma takiej temperatury, co by się zgadzało z moimi doświadczeniami, że praktycznie bez względu, czy sama trasa, czy tylko miasto, to wypala się po przejechaniu danego dystansu. Ale to informacja niepotwierdzona.
Jak parkujesz, to nie gasisz od razu tylko słuchasz czy chodzą wentylatory chłodnicy (ciężko przegapić, bo chodzą na max) i obroty podchodzą pod 1000. Tak przynajmniej się objawia to w 2.0. Wtedy czekasz albo jedziesz w kółko, aż wszystko wróci do normy i już
- Kosiu67
- Bywalec
- Kontakt:
Problem jest w tym, że u mnie wentylatory włączają się po 10-15s od wyłączenia silnika. Co do oczekiwania na schłodzenie się turbo przed wyłączeniem silnika to robię to zawsze. Captiva nie jest moim pierwszym turbo dieselem, więc mam to już w nawyku.
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Kontakt:
Jeżeli obroty nie są podwyższone, to nie dpf. Poszukaj na starym forum, ktoś pisał, że przyczyną chodzących ciągle wentylatorów był czujnik klimatyzacji. Ktoś tu miał chyba podobny problem, bo mam wrażenie, że już o tym pisałem
- Kosiu67
- Bywalec
- Kontakt:
Być może masz rację, niemniej nadstan oleju to już nie wina klimatyzacji.
- Kosiu67
- Bywalec
- Kontakt:
Ciekawe czy ktoś pozbył się tego wynalazku (DPF)?
I jakie są tego efekty. U mnie przyczyną jest najprawdopodobniej użytkowanie przez ostatni miesiąc auta w mieście, po 90 tys. przebiegu to trochę za mało na zapchanie DPF'a.
I jakie są tego efekty. U mnie przyczyną jest najprawdopodobniej użytkowanie przez ostatni miesiąc auta w mieście, po 90 tys. przebiegu to trochę za mało na zapchanie DPF'a.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Mase osób się tego pozbyło 
- Kosiu67
- Bywalec
- Kontakt:
też tak podejrzewałem, ale mnie interesują ich doświadczenia po pozbyciu się tego ustroistwa. Tzn. problemy z komputerem, zużycie paliwa, wzrost lub spadek przyspieszenia itd. generalnie różnice przed i po.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Korzyści:
- praca silnika bardziej stała - przejechane ponad 20kkm
- równomierne przyspieszanie
- zmniejszenie efektu turbo dziury
- spadek zużycia paliwa (u mnie to ponad 0,5l)
Minusy:
- cholera wie co ten kraj wymyśli, ale koszt urządzenia do cząsteczek stałych nie ma przenośnych, wiec jak są sprawne wtryski to efekt niewidoczny dla specjalisty
Minusy:
- cholera wie co ten kraj wymyśli, ale koszt urządzenia do cząsteczek stałych nie ma przenośnych, wiec jak są sprawne wtryski to efekt niewidoczny dla specjalisty
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Kontakt:
Sprawdź na starym forum jest masa pisaniny na ten temat. Nie bardzo wiem do czego właściwie zmierzasz, bo najpierw piszesz o instalacji kontrolki wypalającego się filtra, potem o egr, a teraz, że masz paliwo w oleju?Kosiu67 pisze:też tak podejrzewałem, ale mnie interesują ich doświadczenia po pozbyciu się tego ustroistwa. Tzn. problemy z komputerem, zużycie paliwa, wzrost lub spadek przyspieszenia itd. generalnie różnice przed i po.
Rozumiem, że masz problemy z częstym (prawdopodobnie) wypalaniem się filtra, tak? Podepnij auto pod komputer i pojeździj trochę, zobacz co ile km się wypala i czy nie ma błędów. Mi się bardzo szybko zapalała kontrolka jakości oleju. Jest taka w 2.2?
Jak szukałem rozwiązania mojego problemu, to się praktycznie z tym nie spotkałem, bo w większości przypadków auto wchodzi w tryb awaryjny i zwyczajnie odmawia posłuszeństwa, potem trafiłem na podobne przypadki (chociaż rzadko) bardzo częstego wypalania się filtra - wynikało to ze zmniejszenia się jego powierzchni czynnej. Ja swój dałem do regeneracji - koszt 800zł i jeżdżę już ponad rok. Jak bym nie jeździł, to wypala się po 1200km, raz w tym czasie wypalił się po 800km, zwalam na paliwo.
Będę kontrowersyjny, ale doszedłem do tego po własnych półrocznych doświadczeniach z walką dpf, wymienianiu czujników ciśnienia itd. wertowaniu internetu, doświadczeniach moich znajomych, którzy mają diesle i powiem tak: Problemy z dpf'em niezmiernie rzadko wynikają z winy filtra
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Kontakt:
Nie zaślepiałeś przy okazji egr'a albo wymieniałeś mapę?etac pisze:Korzyści:
Minusy:
- etac
- Prezes

- Kontakt:
zmodyfikowany jest soft
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Kontakt:
To warto o tym wspomnieć, bo samo fizyczne usunięcie filtra, to tego wszystkiego nie spowoduje 
-
Brzoza
- Aktywny
- Imię: Maciek
- Samochód: CAPTIVA 2.0 2010
- Silnik:
- Kontakt:
Captiva 2010 lusterka też grzejąKosiu67 pisze: 30 sty 2017, o 21:49To pozostaje mi tylko opcja z tylną szybą.etac pisze:Podobno sterownik jest tak inteligentny ze włącza szybę, ale nie włącza lusterek, stad nie ma sensu podłączać się pod lusterka.
-
magda621
- Świeżak
- Imię: Magda
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Witam,
Mam problem.W trakcie jazdy ciągle rosną mi obroty i silnik mi dymi. Mechanik powiedział mi , że to może być filtr DPF wypalanie, jednocześnie mnie zmartwił, że będę musiała go wymienić na nowy, a może istnieje możliwość regeneracja dpf? jak myślicie?
Mam problem.W trakcie jazdy ciągle rosną mi obroty i silnik mi dymi. Mechanik powiedział mi , że to może być filtr DPF wypalanie, jednocześnie mnie zmartwił, że będę musiała go wymienić na nowy, a może istnieje możliwość regeneracja dpf? jak myślicie?
- Kosiu67
- Bywalec
- Kontakt:
Kolega robił regenerację DPF w firmie we Wrocławiu koszt około 750 PLN, Jest zadowolony zniknęły problemy z ciągłym wypalaniem, ponadto dają 2 lata gwarancji. tel 533 227 227. Inny polecał też drugą firmę we Wrocławiu tel 668 264 461. Spróbuj może coś poradzą.