Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Szarpanie i brak mocy przy zimnym silniku cruze 1.8 lpg
-
Rafał
- Świeżak
- Imię: RAFAŁ
- Samochód: CRUZE
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Szarpanie i brak mocy przy zimnym silniku cruze 1.8 lpg
Witam mam podobny problem z szarpaniem tylko mi sie to pojawia raz na jakiś czas na benzynie i na lpg byłem u gazownika nic nie znalazł mechanik tez nie tylko mi szarpnie kilka razy i przestaje i jedzie sie normalnie. Na gazie zrobiłem może 1500 miałem wymienione gniazda na utwardzane i nowe zawory i niewiem gdzie mam jechac z tym samochodem by pomogli tym bardziej ze objawy nie pojawiaja sie systematycznie przy kazdym ruszaniu.
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
W takich sytuacjach podlaczylbym ELM na BT w torque otworzyl kilka wykresów i szukał zależności, zmian w przebiegach, robilem tak jak mi ciepalo autem przez cewke. Zobaczysz np czy nie ma sytuacji ze np. czujnik wcisniecia pedalu gazu nie odpuszcza go.
Mechanicy maja slabe pojęcie co zrobić w ASO też i musisz dużo rzeczy sam wykluczyc chyba że chcesz wymienić pól auta nim trafia przypadkiem na przyczynę.
Mechanicy maja slabe pojęcie co zrobić w ASO też i musisz dużo rzeczy sam wykluczyc chyba że chcesz wymienić pól auta nim trafia przypadkiem na przyczynę.
-
Rafał
- Świeżak
- Imię: RAFAŁ
- Samochód: CRUZE
- Silnik:
- Kontakt:
A ile miałeś przejechane na cewce ja mam ponad 90 tyś myślałem że to wina świec wymieniłem i nic f
-
Diego23
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LPG LS+
- Silnik:
- Kontakt:
Szarpanie na zimnym silniku to częsty temat dla Cruza i były takie tematy. Moim skromnym zdaniem:
1. Cruz ma beznadziejny sterownik - jednym szarpie innym nie, trzecim jak silnik zimny
2. Często szarpanie może być spowodowane zużyciem cewki na LPG (możesz pożyczyć od kogoś używkę - założyć i sprawdzić czy będzie różnica)
3. Zużyte świece, niewymieniony filtr powietrza, słabej jakości paliwo-jeśli wszystko jest wymienione to zatankuj na dobrej stacji i sprawdź czy będzie różnica
4. Przepływomierz - przy wymianie filtra przedmuchaj delikatnie przepływkę tylko żeby nie naleciało pod filtr
5. Poduszka silnika - czasami szarpanie w starszych samochodach powoduje zużyta poduszka silnika z reguły przy przyspieszaniu i na nierównościach-nie wiem czy ktoś w Cruzie miał taki problem
6. Słynna głowica i wymiany za miliony $$$. Na znanym serwisie tester głowicy kosztuje 15 zł + przesyłka - dowiesz się od ręki czy głowica czy nie
7. Sprzęgło - szarpanie przy ruszaniu może byc spowodowane zużytym sprzegłem ,ale przy małych przebiegach mało prawdopodobne
8. Katalizator - ja musiałem wymienić bo się stopił. Auto się dusiło i nie miało mocy-szarpało
Lać i jeździć-wymieniać olej, świece i regulacje lpg. Jak się coś zepsuje to napraw. Nie ma aut które się nie psują,ale jak dbasz tak masz
1. Cruz ma beznadziejny sterownik - jednym szarpie innym nie, trzecim jak silnik zimny
2. Często szarpanie może być spowodowane zużyciem cewki na LPG (możesz pożyczyć od kogoś używkę - założyć i sprawdzić czy będzie różnica)
3. Zużyte świece, niewymieniony filtr powietrza, słabej jakości paliwo-jeśli wszystko jest wymienione to zatankuj na dobrej stacji i sprawdź czy będzie różnica
4. Przepływomierz - przy wymianie filtra przedmuchaj delikatnie przepływkę tylko żeby nie naleciało pod filtr
5. Poduszka silnika - czasami szarpanie w starszych samochodach powoduje zużyta poduszka silnika z reguły przy przyspieszaniu i na nierównościach-nie wiem czy ktoś w Cruzie miał taki problem
6. Słynna głowica i wymiany za miliony $$$. Na znanym serwisie tester głowicy kosztuje 15 zł + przesyłka - dowiesz się od ręki czy głowica czy nie
7. Sprzęgło - szarpanie przy ruszaniu może byc spowodowane zużytym sprzegłem ,ale przy małych przebiegach mało prawdopodobne
8. Katalizator - ja musiałem wymienić bo się stopił. Auto się dusiło i nie miało mocy-szarpało
Lać i jeździć-wymieniać olej, świece i regulacje lpg. Jak się coś zepsuje to napraw. Nie ma aut które się nie psują,ale jak dbasz tak masz
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Silnik 1,8 posiada czujnik podciśnienia MAP a nie przepływomierz MAF.
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt: