ELM za 70 przesada ( kto taki poleca?) ale za 10zł przegięcie w drugą stronę. Jest sporo taniej chińszczyzny nie nadającej się do niczego, lepiej więc wypośrodkować i zakupić w kwocie pomiędzy tymi skrajnymi wartościami. Do odczytania podstawowych błędów wystarczy Torque free ale do jakiejś lepszej diagnozy warto dać te kilkanaście złociszy, za choćby możliwość logowania sygnałów z rożnych czujników w trakcie jazdy i potem oglądnięcia tego w formie graficznych wykresów.
Janusz666 pisze:Nie zakładam oddzielnego tematu bo problem chyba niewielki, o ile istnieje w ogóle. Może jednak ktoś podpowie. Opisałem wcześniek, że po zakupie pojawił mi się check Dzięki podpowiedziom mam ELM327, skasowałem błędy (P0014 i P0172) i przez prawie dwa tygodnie było OK. Przypomniałem sobie jednak, że po zakupie auta troszkę używałem klimy, ot żeby sprawdzić czy nie ma zapachów. Nie miałem klimy w Aveo, a czytałem by używać ją też zimą. Dzisiaj pomyślałem, że check mógł się włączyć przy klimie. Przy rozgrzanym już silniku włączyłem klimę i po kilkudziesięciu sekundach mam checka. Stawiam na ciśnienie w układzie klimy?
Te błędy nie mają związku z działaniem klimy. Ja nie widzę korelacji.
P0014 - Camshaft Position - Timing - błąd związany z KZFR
P0172 - System Too Rich - za bogata mieszanka może mieć związek z tym pierwszym