Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Szarpanie, check i kontrola trakcji
-
lobito
- Aktywny
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze LTZ 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Szarpanie, check i kontrola trakcji
Tylko czemu tam piszą że pasuje do opla i do cruze? W oplu inaczej są piny.. Ja kupowałem z Alle i też dobra cena była 
-
senyan
- Aktywny
- Imię: Tomasz
- Samochód: Cruze 1.6 LS
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawa już załatwiona. W aso znaleźli zamiennik i w ciągu 4 godzin naprawili i pojazd był do odbioru. Cena:700 zł. Prawdopodobnie związany był z tą awarią cewki także wyskakujący mi wcześniej check związany z ubogą mieszanką. W aso też stwierdzili, że wymiana sondy pewnie nie była potrzebna. Jak na razie, przez około 300km nic mi nie wyskoczyło.
Starą cewkę zabrałem ze sobą, więc jeśli ktoś chce ją to niech da sygnał.
Starą cewkę zabrałem ze sobą, więc jeśli ktoś chce ją to niech da sygnał.
-
Janusz666
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Może nie mam racji, ale w przyszłości proponuje znaleźć jakąś pewna stacje paliw. Najważniejsze, że auto sprawne.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
No nie masz racji. Na usterkę cewki nie ma wpływu jakość paliwa.
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Przyjmuję, co nie zmieni faktu, że Orlenu unikam jak ognia. 6 razy Check po 6 tankowaniach dwoma samochodami i ani razu na innych stacjach przez 11 lat to na pewno nie jest przypadek. Jedyne usprawiedliwienie to fakt, że Orleny są często w miejscowościach turystycznych i na obwodnicach miast, tam jest najwięcej jednorazowych klientów co nie wrócą na stację.
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Mam pod nosem stacje Orlen i przez wiele lat na niej tankuję i LPG i benzynę. Do dnia dzisiejszego zero problemów.
-
Jakubek1108
- Bywalec
- Imię: Marcin
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Pracuje na orlenie mało tego żaden znajomy nigdy nie narzekał na jakoś paliwa.. Zawsze można poprosić o specyfikację paliwa.....
Lacetti hb 1.4 b+g
Lacetti hb 1.4 b+g
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Moje przypadki to w latach 2006-2009 Orleny z Ostródy, Nowego Dworu Gd., dwa razy na Mierzei Wiślanej, oraz grudzień 2016 Orlen na wylocie z Suwałk. Skutkiem był check ale bez trybu awaryjnego i bez żadnych napraw.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Grzebałem wczoraj w Pandzie szwagierki i rzeczywiście, w instrukcji jest napisane, że check może się zaświecić na skutek złej jakości paliwa. Może stąd kolega ma takie skojarzenia. Sprostujcie, jeśli się mylę, ale w CRUZE taka sytuacja nie jest możliwa.
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
To mnie zaskoczyłeś, byłem pewien, że w każdym samochodzie i to nie tylko przy złej, a nawet że check może zapalić się przy zbyt dobrym paliwie.
Po tankowaniu w Suwałkach miałem błędy P0014 i P0172. Przynajmniej ten drugi (za bogata mieszanka( może (nie musi) być wina paliwo. Od tego czasu LPG tankowałem już kilka razy na sprawdzonej stacji. Błędy skasowałem w poprzedni poniedziałek i na razie się nie powtarzają. Benzynę będę musiał wyjeździć jeszcze ze 2-3 miesiące. Jeżeli przyczyną checka jest usterka auta lub zła regulacja LPG to błąd powinien wyskoczyć dość szybko po skasowaniu? Ja w każdym razie obserwuję, dzięki podpowiedzi Regulusa kontroluję za grosze kupionym ELM327 i na pewno nie pojadę do serwisu jak błąd nie będzie się powtarzał.
P0014 też może być od paliwa? Tłumaczenie błedu udało mi sie znależć takie:
P0014 - Generic
Rodzaj Układ napędowy - paliwo i Air Metering - ISO / SAE Controlled
Opis
"B" wałka rozrządu - Timing Over-Advanced lub wydajności systemu
Lokalizacja bank 1
Uwagi
"B" wałka rozrządu musi być albo "spalin", "prawo" lub "tył" wałek rozrządu. W lewo / w prawo i przód / tył są ustalane tak, jakby patrząc od miejsca siedzenia kierowcy. Bank 1 zawiera numer jeden cylinder, bank 2 jest przeciwieństwem bankowego.
Po tankowaniu w Suwałkach miałem błędy P0014 i P0172. Przynajmniej ten drugi (za bogata mieszanka( może (nie musi) być wina paliwo. Od tego czasu LPG tankowałem już kilka razy na sprawdzonej stacji. Błędy skasowałem w poprzedni poniedziałek i na razie się nie powtarzają. Benzynę będę musiał wyjeździć jeszcze ze 2-3 miesiące. Jeżeli przyczyną checka jest usterka auta lub zła regulacja LPG to błąd powinien wyskoczyć dość szybko po skasowaniu? Ja w każdym razie obserwuję, dzięki podpowiedzi Regulusa kontroluję za grosze kupionym ELM327 i na pewno nie pojadę do serwisu jak błąd nie będzie się powtarzał.
P0014 też może być od paliwa? Tłumaczenie błedu udało mi sie znależć takie:
P0014 - Generic
Rodzaj Układ napędowy - paliwo i Air Metering - ISO / SAE Controlled
Opis
"B" wałka rozrządu - Timing Over-Advanced lub wydajności systemu
Lokalizacja bank 1
Uwagi
"B" wałka rozrządu musi być albo "spalin", "prawo" lub "tył" wałek rozrządu. W lewo / w prawo i przód / tył są ustalane tak, jakby patrząc od miejsca siedzenia kierowcy. Bank 1 zawiera numer jeden cylinder, bank 2 jest przeciwieństwem bankowego.
- Krisson
- Stały bywalec
- Imię: Kris
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
P0014 to prawdopodobnie KZFR więc nie chcę Cię straszyć ale to oznacza spore koszty....
Cruze LT+ Premium 1.8 LPG 2011r. Sedan
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Moim zdaniem masz nie precyzyjnie dostrojoną instalację LPG, czyli skład mieszanki w każdym zakresie obrotów silnika i jego obciążenia. Właśnie to już kiedyś przerabiałem po wyjechaniu z salonu nowym samochodem z zainstalowaną przez nich instalacją BRC 24.11. Check pojawiał się rzadko, tylko 3 razy (błąd sondy 2). Po pierwszym cheku byłem w ASO do regulacji BRC. Następnym, gdy check się znowu pojawił zadzwoniłem do Tarnowa by skonsultować ten błąd. Ponieważ stało mi się to gdzieś w trasie daleko od Tarnowa polecono mi abym przejechał na benzynie, co najmniej z 50 km.
Faktycznie po przejechaniu 30 km check sam się skasował. Po trzecim checku udałem się do Tarnowa do strojenia silnika na hamowni. Okazało się, że silnik w pewnym przedziale obrotowym przy pełnym obciążeniu miał zbyt uboga mieszankę na LPG. Było to 3 lata temu. Od tego czasu jak ręką odjął a poza tym silnik zyskał na dynamice. Wcześniej też myślałem, że to zależy, od jakości gazu, bo check pokazywał się nie regularnie. Czasami przejechałem długie trasy i check się nie pojawiał. Czytam od dawna różne fora i zawsze, ale to zawsze w sytuacjach, kiedy pojawia się check winę zwala się na kiepską jakość gazu, a prawda jest zupełnie inna
Faktycznie po przejechaniu 30 km check sam się skasował. Po trzecim checku udałem się do Tarnowa do strojenia silnika na hamowni. Okazało się, że silnik w pewnym przedziale obrotowym przy pełnym obciążeniu miał zbyt uboga mieszankę na LPG. Było to 3 lata temu. Od tego czasu jak ręką odjął a poza tym silnik zyskał na dynamice. Wcześniej też myślałem, że to zależy, od jakości gazu, bo check pokazywał się nie regularnie. Czasami przejechałem długie trasy i check się nie pojawiał. Czytam od dawna różne fora i zawsze, ale to zawsze w sytuacjach, kiedy pojawia się check winę zwala się na kiepską jakość gazu, a prawda jest zupełnie inna
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Czytasz w mojej duszybarus pisze: Czytam od dawna różne fora i zawsze, ale to zawsze w sytuacjach, kiedy pojawia się check winę zwala się na kiepską jakość gazu, a prawda jest zupełnie inna
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Nie ma łatwych rozwiązań, ale najgłupsze to po 1 niepowtarzającym sie checku wymieniać pół silnka. Może byc paliwo, może regulacja LPG (bedzie sie powtarzał), na dodatek bł
ąd wyskoczył przy bardzo dużej wilgotności powietrza (śnieg i odwilż). Kupując używane auto mam świadomość nieprzewidzianych wydatków i mam to wliczone w koszty (spokojnie kilka tys. nie spowoduje , że zakup będzie mniej udany niż nowego).
Muszę też sprawdzić czy nie zużywa oleju, podobno silniki 1.8 mają tendencję do brania. Jakiś bezpieczny i niezyt drogi olej polecacie na dolewki?
Co do paliwa i usterek, to często nie da sie wykluczyć udziału paliwa w usterce. Sporo lat temu mój brat nabył 8-letniego Focusa z dieslem, po pierwszym tankowaniu silnik prawie zdechł, tryb awaryjny, brak mocy, diagnozy to wielotysięczne naprawy. Trochę sie naśmiałem bo okazało się, że brat nawet nie wiedział, że silnik ma CR. Na szczęście trafił na mądrego gościa, który powiedział mu by nie panikować lać dobre paliwo (te najdroższe) i auto dojdzie do siebie. Trwało to prawie rok i faktycznie auto wróciło do życia i jeździ dobrze już chyba z 7 lat. Oczywiście to diesel, ale z jednej strony nie można lekceważyć problemów, z drugiej pośpiech też nie jest najlepszym doradcą. Ja mam luksusową sytuację bo zawsze jest drugie auto, syna Aveo na parę dni zawsze wystarczy.
ąd wyskoczył przy bardzo dużej wilgotności powietrza (śnieg i odwilż). Kupując używane auto mam świadomość nieprzewidzianych wydatków i mam to wliczone w koszty (spokojnie kilka tys. nie spowoduje , że zakup będzie mniej udany niż nowego).
Muszę też sprawdzić czy nie zużywa oleju, podobno silniki 1.8 mają tendencję do brania. Jakiś bezpieczny i niezyt drogi olej polecacie na dolewki?
Co do paliwa i usterek, to często nie da sie wykluczyć udziału paliwa w usterce. Sporo lat temu mój brat nabył 8-letniego Focusa z dieslem, po pierwszym tankowaniu silnik prawie zdechł, tryb awaryjny, brak mocy, diagnozy to wielotysięczne naprawy. Trochę sie naśmiałem bo okazało się, że brat nawet nie wiedział, że silnik ma CR. Na szczęście trafił na mądrego gościa, który powiedział mu by nie panikować lać dobre paliwo (te najdroższe) i auto dojdzie do siebie. Trwało to prawie rok i faktycznie auto wróciło do życia i jeździ dobrze już chyba z 7 lat. Oczywiście to diesel, ale z jednej strony nie można lekceważyć problemów, z drugiej pośpiech też nie jest najlepszym doradcą. Ja mam luksusową sytuację bo zawsze jest drugie auto, syna Aveo na parę dni zawsze wystarczy.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Orlando LPG automat
- Silnik:
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Z tym się zgadzam. Przy czym nie da się ukryć, że diagnostyka to najtrudniejsze zadanie. Zdecydowanie pomaga łączenie faktów i przypadków dla konkretnie danej jednostki silnikowej a nie przypisywanie zjawisk z całego świata motoryzacji.Janusz666 pisze:Nie ma łatwych rozwiązań, ale najgłupsze to po 1 niepowtarzającym sie checku wymieniać pół silnka.
-
senyan
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
No niestety wykrakałem, check pojawił się dziś, jeszcze na zimnym silniku, zanim przełączył na lpg. Jutro jadę więc szczytać błąd i pewnie do gazownika na regulację.
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Skoro błąd pojawił się zanim się przełączył na gaz to po co do gazownika ?
-
senyan
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Zobaczę co mi jutro w aso po sczytaniu błędu powiedzą, ale w innym temacie na tym forum "świece do lpg", wynika, że przynajmniej błąd w tamtym przypadku był winą regulacji LPG. W moim przypadku błąd rozpoczął swój powracający byt właśnie po regulacji. Wcześniej nie wyskakiwał. Zauważyłem, że check pojawia się gdy jadę na 2-3 biegu, z obrotami poniżej 2,5. Dwa razy pojawił mi się przy dojeździe do skrzyżowania, po zdjęciu nogi z gazu. Natomiast na trasie 200 - 300 km, gdzie jadę ze stałą prędkością, głównie na 4-5 biegu, ani razu mi nie wyskoczył.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Kup sobie na allegro ELM i nie będziesz musiał jeździć do ASO.
Inspekcja w ASO pewnie 150 zł, koszt urządzenia i dobrej apki na telefon pewnie razem z 70 zł
Inspekcja w ASO pewnie 150 zł, koszt urządzenia i dobrej apki na telefon pewnie razem z 70 zł
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Zastosuj sie do powyższej rady. Ja tak zrobiłem i jestem super zadowolony. Dobre urządzenie to niecałe 50 zł (są tańsze, ja na razie dostałem od kolegi co nie używa) i kilkanaście zł za aplikacje torque pro.
Rozumiem, że ASO pokryło koszty nie potrzebnie wymienionej sondy i cewki? W końcu biorą takie pieniądze za naprawy to chociaż daja gwarancję i pokrywają koszty błędnych napraw?
Rozumiem, że ASO pokryło koszty nie potrzebnie wymienionej sondy i cewki? W końcu biorą takie pieniądze za naprawy to chociaż daja gwarancję i pokrywają koszty błędnych napraw?
-
lobito
- Aktywny
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze LTZ 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
-
senyan
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Nie, raz tylko zapłaciłem 100 zł za diagnostykę. Potem kilka razy sprawdzałem za darmo i przeprogramowanie sterownika również za darmo. Za wymianę sondy zapłaciłem 350. Wymiana cewki natomiast była konieczna.
-
senyan
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Nowa diagnoza w aso to uszkodzona wiązka. Sonda pracuje ok, więc teraz obwinili połączenie, które musi przerywać i z tego powodu wywala check. Diagnoza w ramach gwarancji z ostatniej wymiany sondy.
W każdym razie teraz z ostrożności wyjeździłem gaz do dna, będę jeździł tylko na pb. Zobaczę czy też mi wyskoczy.
ELM zamówiłem.
W każdym razie teraz z ostrożności wyjeździłem gaz do dna, będę jeździł tylko na pb. Zobaczę czy też mi wyskoczy.
ELM zamówiłem.
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Nie zakładam oddzielnego tematu bo problem chyba niewielki, o ile istnieje w ogóle. Może jednak ktoś podpowie. Opisałem wcześniek, że po zakupie pojawił mi się check Dzięki podpowiedziom mam ELM327, skasowałem błędy (P0014 i P0172) i przez prawie dwa tygodnie było OK. Przypomniałem sobie jednak, że po zakupie auta troszkę używałem klimy, ot żeby sprawdzić czy nie ma zapachów. Nie miałem klimy w Aveo, a czytałem by używać ją też zimą. Dzisiaj pomyślałem, że check mógł się włączyć przy klimie. Przy rozgrzanym już silniku włączyłem klimę i po kilkudziesięciu sekundach mam checka. Stawiam na ciśnienie w układzie klimy?
Planuję po zimie zrobić solidny przegląd klimy, a do tego czasu nie będę jej używał. Odczytam i skasuję błędy, jeżeli nie będą się pojawiać przy wyłączonej klimie to temat odłożę w czasie i dopiero po przeglądzie klimy zobaczę czy warto temat ruszać. Może nie powinienem jednak używać klimy przy ujemnych temperaturach i instalacji LPG?
Planuję po zimie zrobić solidny przegląd klimy, a do tego czasu nie będę jej używał. Odczytam i skasuję błędy, jeżeli nie będą się pojawiać przy wyłączonej klimie to temat odłożę w czasie i dopiero po przeglądzie klimy zobaczę czy warto temat ruszać. Może nie powinienem jednak używać klimy przy ujemnych temperaturach i instalacji LPG?