Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

EGR - 1.4

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Imię: Mateusz
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

EGR - 1.4

Post autor: Quaint »

Witam,

Obserwuję to forum już od roku, znalazłem tu już wiele trafnych porad... ale do rzeczy.

Mam problem z zaworem EGR. Właściwie to podejrzewam, że EGR jest tylko efektem innego problemu.
Standardowo, jak u wielu z Was błąd P1403, niedomknięty EGR. Raz na miesiąc-dwa czyszczę zawór, jednak problem stale powraca. Nowy zawór to koszt ok 500zł i już dawno bym go wymienił gdyby nie wątpliwości, że to nie do końca tutaj leży problem. Zacinanie się zaworu wydaje mi się tylko objawem innej choroby... Wymienilem już EGR na inną używkę, częstotliwość błedu/czyszczenia ta sama. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że nowy EGR też zapcha się w krótkim czasie. Ten cały nadmierny nagar, który się osadza blokując zawór wg mnie ma jakąs przyczynę.
Teraz pytanie do Was, jakies doświadczenia, pomysły?

Kilka faktow:
- Lacetti 2005 1,4 16V
- objawy to gasnący silnik na biegu jałowym, falowanie obrotów, błąd P1403
- przepustnica wyczyszczona, zrobiona adaptacja (również sprawdzona przepustnica z innego auta), ten trop można wyeliminować
- spalanie średnie ok 10l/100, 60% miasto. Teraz w zimie nawet 11-13l
- w ciągu ostatniego roku silnik spalił ok 1l oleju więc jest to w normie i wyklucza olej jako przyczynę nagaru...
- sondy lambda sprawdzone przeze mnie wizualnie (wykresy), zakresy w normie, czas reakcji też wydaje się prawidłowy.
- Bez instalacji LPG, tankowany PB95.

ps. Znam możliwość zaślepienia zaworu, wiem, że to rozwiąże problem niedomykania grzybka. Nie mogę znaleźć w internecie gotowych elementow więc pewnie prędzej czy później narysuję ten element w AutoCadzie i zamówię jakąś nierdzewkę... ale to nie do końca rozwiąże moje wątpliwości...

Pozdrawiam,
Mateusz ;)
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: EGR - 1.4

Post autor: XaRaDaS »

A więc tak, ja co prawda mam 1.6, ale EGR zaślepiłem z 2 lata temu i nie mam problemów żadnych. Natomiast zastanawia mnie gasnący silniki i falowanie obrotów, ja tego przed zaślepieniem nie miałem, może dlatego, że jak mi check wyskoczył to szybko po diagnozie zaślepiłem. Pytanie jeszcze, błąd był kasowany ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

XaRaDaS pisze:A więc tak, ja co prawda mam 1.6, ale EGR zaślepiłem z 2 lata temu i nie mam problemów żadnych. Natomiast zastanawia mnie gasnący silniki i falowanie obrotów, ja tego przed zaślepieniem nie miałem, może dlatego, że jak mi check wyskoczył to szybko po diagnozie zaślepiłem. Pytanie jeszcze, błąd był kasowany ?
Tak, po każdym czyszczeniu kiedy objawy ustają kasuję błąd. W 1.6 występuje ten sam zawór co u mnie w 1.4.
Korzystałeś z gotowej zaślepki? Jest to jeszcze gdzieś dostepne? Myślałem o skorzystaniu z usług np. http://eblaszki.pl
kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

To jest taki EGR (rzekomo F14D3)?

https://www.proxyparts.com/upload/parts ... arge/1.jpg

Do tego EGRa (wydaje mi się, że taki sam mam w T18SED) kupowałem zaślepkę od astry.
http://allegro.pl/9-zaslepka-egr-opel-a ... 38272.html
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Kupowałem gotowca za jakieś 8 zł. może niedługo zerknę jak to wygląda po tym czasie, ale zaślepka porządna była, blacha tak na oko 3-4 mm. i w sumie wygląda jak Goll@b pokazał na allegro
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

GoLL@B pisze:To jest taki EGR (rzekomo F14D3)?

https://www.proxyparts.com/upload/parts ... arge/1.jpg

Do tego EGRa (wydaje mi się, że taki sam mam w T18SED) kupowałem zaślepkę od astry.
http://allegro.pl/9-zaslepka-egr-opel-a ... 38272.html
Mój EGR wygląda tak:
Załączniki
44d542c3486587c175b48df44bd0.jpg
44d542c3486587c175b48df44bd0.jpg (294.77 KiB) Przejrzano 7291 razy
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Kurcze, faktycznie jakiś inny jest. W sumie to Ruskie nawet wycinali z puszek po piwie sobie.
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

XaRaDaS pisze:Kurcze, faktycznie jakiś inny jest. W sumie to Ruskie nawet wycinali z puszek po piwie sobie.
Z puszek to i ja wycinałem, żeby sprawdzić jak zachowa się po zaślepieniu. Nie zamierzam jednak jeździć z tym dłużej bo spaliny mogą osiągać nawet 700st w zaworze, aluminium topi się przy 650, a nie wiadomo jakie eko dodatki są stosowane w produkcji puszek więc finalnie stopi się szybciej. Nie chcę mieć aluminium w dolocie :)
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Podałem tak bo widziałem ;) ale na pewno lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie odpowiedniej blachy. Najlepiej się spytać ile chcą w tej firmie co wcześniej podałeś. Chociaż teraz zerknąłem na to co podał GoLL@B http://allegro.pl/536-zaslepka-egr-daew ... 91119.html i ta chyba idealnie podejdzie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

XaRaDaS pisze:Podałem tak bo widziałem ;) ale na pewno lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie odpowiedniej blachy. Najlepiej się spytać ile chcą w tej firmie co wcześniej podałeś. Chociaż teraz zerknąłem na to co podał GoLL@B http://allegro.pl/536-zaslepka-egr-daew ... 91119.html i ta chyba idealnie podejdzie.

Obrazek
Zamówiłem tańszy http://allegro.pl/36-zaslepka-egr-lanos ... 48503.html

Co dalej nie rozwiązuje wątpliwości, opisanych w pierwszym poście :)
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Może sprawdź odczyty przedniej sondy lambda, czy przy różnych prędkościach obrotowych się dokonuje szybkich zmian z mieszanki bogatej na ubogą. Jeżeli dobrze działa to trzeba dalej szukać, jeżeli nie ma szybkich zmian, to trzeba zerknąć czy nie ma tam jakiegoś syfu i pytanie jak została uszczelniona ?Dalej to lecimy już z wałkiem przepustnicy czy się nie zakleszcza i czy linka przepustnicy się nie zacina. Dodatkowo trzeba sprawdzić napięcie na TP (czujnik położenia przepustnicy) przy zamkniętej przepustnicy, zakres powinien być 0,4-0,8 V. Jak jest ok, to trzeba sprawdzić odczyty czujnika temperatury cieczy chłodzącej silnika (ECT). Gdy silnik jest zimny, porównaj wskazania ECT z temperaturą otoczenia. Różnica powinna wynosić 3°C. Jeżeli przekracza to sprawdź, czy w obwodzie czujnika ECT lub w samym czujniku jest wysoka rezystancja. Jak nie przekracza to trzeba sprawdzać czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym (MAP). Ale to najlepiej na początek to co podałem posprawdzać. Jak nic nie wskaże to dalej będziemy szukać problemu. Pkt. w TIS w sumie jest 28 ;)
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Pamiętaj, by założyć nowe uszczelki. W tej aukcji, którą podał Ci Andrzej były one od razu.

Konstrukcja mojej zaślepki pozwalała na zastosowanie jednej uszczelki (brak obu otworów).

Nie mniej jednak ja wyczyściłem zawór EGR porządnie i działa - nie używam zaślepek.
Awatar użytkownika
orzech
Stały bywalec
Imię: Marcin
Samochód: Lacetti 1.6 + LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: orzech »

Tak z ciekawości. Jakie macie przebiegi, że zaślepiacie EGR?
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

GoLL@B pisze:
Pamiętaj, by założyć nowe uszczelki. W tej aukcji, którą podał Ci Andrzej były one od razu.

Konstrukcja mojej zaślepki pozwalała na zastosowanie jednej uszczelki (brak obu otworów).

Nie mniej jednak ja wyczyściłem zawór EGR porządnie i działa - nie używam zaślepek.
Uszczelki mam, przy czyszczeniu EGRa co miesiąc, zaopatrzyłem się w ich większa ilość ;)

Tak z ciekawości. Jakie macie przebiegi, że zaślepiacie EGR?
ok. 180k (prawdziwy)
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

orzech pisze:Tak z ciekawości. Jakie macie przebiegi, że zaślepiacie EGR?
Ja zaślepiałem przy około 80k.
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

A Ja mam ponad 305k i niezaślepiony, na razie prowadzę :Y
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Witam Wszystkich Forumowiczów Wlasniedołączyłem do waszej ekipy bo już od dawna śledzę te stronę.

Wracając do tematu jestem ciekaw jak się rozwinie "Quaint" jeżeli zamontujesz zaślepkę to napisz co i jak Ponieważ mam ten sam problem niby zaslepiałem swoj egr ale w ten sposób ze oba otwory są zaslepione ale gdzies na forum opla czytałem ze jeden musi być odsłonięty że niby jakiś czujnik wtedy nie wariuje i poprawnie zczytuje pomiar spalin i check sie nie zaświeci.
U mnie samochód działa prawidłowo pierwszymi oznakami było to że gdy odpalałem silnik z rana i próbowałem już ruszać z minimalnym dotykaniem pedału gazu to silnik sie dławił i przygasał na ciepłym niebylo tego problemu ,po pewnym czasie juz zawitał check który pomimo zaslepienia obu otworów zapala się ( kasuję go za każdym razem aby nie denerwował no ale to nie jest rozwiązanie problemu !! ) ale przynajmiej samochód się niedławi na zimnym. Dlatego tez czekam na odpowiedz jak zmieni sie sytuacja u "Quaint" po wstawieniu prawidlowej zaślepki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

lukaslacetti wytnij otwór i sprawdź sobie wtedy, nawet wiertarką i podszlifować krawędzie, żeby nie było zadziorów.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Z tego co pamiętam to zaślepka musi mieć otwór w miejscu pracującego grzybka, bo inaczej komputer nie widzi ruchu i wywala blad
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Jeździłem kilka tygodni z prowizoryczną zaślepką (wycięta na byle jak z blachy, bez otworów), jak testowałem sprawność EGR. Nic mi nie wyskoczyło. Ale jak zauważyliśmy tutaj, są różne modele EGR. U mnie wyglądało na to, że grzybek poruszał się do góry, a nie w dół, przez co brak dziury w zaślepce najprawdopodobniej mu nie przeszkadzał.
lukaslacetti
Profesjonalista
Kontakt:

Bede musial sprawdzic na dniach mozliwe ze niewyciety otwor blokuje ruch i z tad rowniez zapala soe check , chyba ze juz potencjometr jest uszkodzony i nic nie pomoze tylko wymiana w potaku jest za 550 .
Awatar użytkownika
orzech
Stały bywalec
Imię: Marcin
Samochód: Lacetti 1.6 + LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: orzech »

GoLL@B pisze:A Ja mam ponad 305k i niezaślepiony, na razie prowadzę :Y
Siet, ja mam tylko 207 kkm - przegrałem :/
A tak serio to widzę, że przebieg nie ma znaczenia.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Przebieg aż takiego znaczenia nie ma, to jest tak jak z DPF, na krótkie trasy się szybciej zapcha, chociaż mi się zapalił check i po skasowaniu przez tydzień nic się nie działo, ale wolałem już zaślepić. Możliwe, że do dzisiaj bym jeździł.
lukaslacetti
Profesjonalista
Kontakt:

U mnie czy podkladka z otworem czy bez wywala check z bledem p1403, czyli bez wymiany się nie obejdzie, mozliwe ze elektronicznie egr jest uszkodzony.
Mam pytanko czy jezeli kupie nowy czy zaslepienie nie wpłynie negatywnie na katalizator ?.
Dodam iz mam instalacje lpg ktora ustawiłem wbogaconą 10% wzgledem benzyny aby wyeliminować ryzyko wypalenia zaworów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”