Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
[Cruze] Sprawdzenie luzu zaworów w silniku 1.8
-
lobito
- Aktywny
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze LTZ 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: [Cruze] Sprawdzenie luzu zaworów w silniku 1.8
Panowie napiszcie jak fizycznie niweluje się luzy? Co trzeba zrobić? Wyjąć głowice? Ktoś o już robił? Gdzie ASO?
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Luzy niweluje się poprzez szlifowanie szkłanek lub ich wymianę. W ASO raczej wymieniają co tanie nie jest.
Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
Robbo
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Orlando LPG automat
- Silnik:
- Kontakt:
Dla pytający !
Należy się dokształcić
1 Co to jest podparcie zaworów
2. Czym się różni popychacz hydrauliczny od popychacz zwykłego
3. Jakie są rozwiązania układu regulacji zaworów
4. W TIS-E ( dokumentacja serwisowa ) zapoznać się z instrukcją Regulacja luzów zaworowych — 1.6L LDE, LXV, 1.8L 2H0
Należy się dokształcić
1 Co to jest podparcie zaworów
2. Czym się różni popychacz hydrauliczny od popychacz zwykłego
3. Jakie są rozwiązania układu regulacji zaworów
4. W TIS-E ( dokumentacja serwisowa ) zapoznać się z instrukcją Regulacja luzów zaworowych — 1.6L LDE, LXV, 1.8L 2H0
-
lobito
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Ale nikt nie napisał jak to się robi fizycznie. Skąd mam wziąść taką instrukcję?
Chodzi mi o to czy trzeba zdjąć głowice czy np wymienia się szklanki od góry? Tylko jak?
Chodzi mi o to czy trzeba zdjąć głowice czy np wymienia się szklanki od góry? Tylko jak?
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Wg technologi GM w silnikach F18D4 korektę luzów zaworowych dokonywana jest poprzez wymianę popychaczy zaworów (potocznie nazywane szklanki popychaczy) w celu wykonania tej operacji konieczność demontażu wałków . W celu obniżenia kosztów popychacze się szlifuj w części środkowej
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Tą prace lepiej oddać specjalistom. Samemu mozesz sprawdzić jedynie luz na zaworach, a sposób jest opisany w watkulobito pisze:Ale nikt nie napisał jak to się robi fizycznie. Skąd mam wziąść taką instrukcję?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
lobito
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Nie mam zamiaru tego robić pytam na przyszłość.
Teraz zrobię głowicę i zastanawiam się co dalej. Nie mam KL7 więc się zastanawiam na ile starczy remont głowicy? Np po remoncie po 30k sprawdzam i luzy zniwelowane - majster szlifuje szklanki (np). Kontrola za kolejne 30k i znów nie ma luzów w ramkach - majster wymienia szklanki. I tak w kółko?
Teraz zrobię głowicę i zastanawiam się co dalej. Nie mam KL7 więc się zastanawiam na ile starczy remont głowicy? Np po remoncie po 30k sprawdzam i luzy zniwelowane - majster szlifuje szklanki (np). Kontrola za kolejne 30k i znów nie ma luzów w ramkach - majster wymienia szklanki. I tak w kółko?
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Przy okazji remontu możesz zadbać o utwardzenie gniazd i zaworów, ale to dość kosztowne (są wyspecjalizowane warsztaty zajmujące się regeneracją głowic).
Jeżeli instalacja lpg jest dobrze wystrojona, degradacja luzu nie występuje, albo jest bardzo powolna (regulacja raczej co 100 000 niż co 30 000).
Jeżeli instalacja lpg jest dobrze wystrojona, degradacja luzu nie występuje, albo jest bardzo powolna (regulacja raczej co 100 000 niż co 30 000).
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
W kolko może nie bo braknie materiału do szlifowania
-
lobito
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Będę gadał najlepiej by było żeby zrobili gniazda pod gazRegulus pisze:Przy okazji remontu możesz zadbać o utwardzenie gniazd i zaworów, ale to dość kosztowne (są wyspecjalizowane warsztaty zajmujące się regeneracją głowic).
Po remoncie dotrę ładnie silnik zmienię olej i do gazownika na montaż lubryfikatora lub zainwestuję w Tunap i korekcja map gazu.
Regulacja co 100k oby tak było wtedy nie byłoby najgorzej. Z tego co tu czytam to ludzie regulowali po 20k
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tak było w moim przypadku - po 20 kkm od założenia lpg. Ale po poprawie instalacji i regulacji luzu przejechałem 30 kkm bez problemów. Najważniejszy jest dobry gazownik, a lubryfikacja czy Tunap na pewno nie zaszkodzi, chociaż nie ma pewnych doniesień, że pomoże - moim zdaniem, przy zbyt ubogiej mieszance nic nie pomoże.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Jaki ? Przebieg, silnik, instalacja LPG i kiedy montowana.lobito pisze:Nie mam zamiaru tego robić pytam na przyszłość.
Z moich obserwacji silniki z KL7 mają przebiegi przekładając 200 tys. km bez konieczności regulacji
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
lobito ma wersje bez KL7
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Wszak napisał ze bez KL7 !
Nie przekładając a przekroczyły
A pytanie zostało bez odpowiedzi
Nie przekładając a przekroczyły
A pytanie zostało bez odpowiedzi
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Niestety jeżeli się decydujesz na gazowanie silnika, który się do tego słabo nadaje to będzie "w kółko". Rozważaliśmy tutaj możliwość zakupu twardej głowicy ale wynika, że nie ma takiej w ofercie GM. Czy są specjaliści, którzy potrafią głowicę (czyli defecto zawory i gniazda) dodatkowo utwardzić? Nie słyszałem, ale to nie znaczy że nie ma, Regulus coś wiesz na ten temat? Bo wydaje mi się, że bez odpowiedniego materiału można tylko utwardzić powierzchniowo a to słabiej niż utwardzane wskrośnie fabryczne elementy.lobito pisze:Nie mam zamiaru tego robić pytam na przyszłość.
lobito - moje doświadczenia i zaczytane info - najbardziej siada luz w pierwszych tysiącach, potem gniazda się "uklepują" i kasacja luzu zachodzi dużo wolniej. Wynika, że na 100tys przebieg mogą wystarczyć 2 operacje. Jeżeli decydujesz się na gaz do miękkiej głowicy trzeba sobie ten dodatkowy koszt wkalkulować. Na pewno tańsza regulacja niż zaniedbanie i naprawa generalna głowicy.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
W Warszawie jest zakład regeneracji głowic, z którego właścicielem rozmawiałem. Pamiętam że mówił o wymianie gniazd zaworowych i trzonków na utwardzone. Nie pamiętam już kosztu operacji, ale uznałem że za drogo i najpierw spróbuję regulacji, która kosztowała ca.600 zł.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ztcp Bródno. Przy 16-tu zaworach to coś ponad 2 k wychodziło (plus demont/zamont u mechanika).
-
lobito
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Przebieg teraz 93000km, gaz zakładany przy 34000km. Silnik 1.8. Instalacja King - centralka na reszcie się nie znam.Robbo pisze:Jaki ? Przebieg, silnik, instalacja LPG i kiedy montowana.lobito pisze:Nie mam zamiaru tego robić pytam na przyszłość.
Z moich obserwacji silniki z KL7 mają przebiegi przekładając 200 tys. km bez konieczności regulacji
Po remoncie wiadomo odwiedzę gazownika na ustawienie mieszanki itp.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Proponuje sprawdzenie wielkości luzów zaworowych.
Od tego uzależniał bym dalsze działania
Dokonałem korekty wszystkich wydechów przy podobnym przebiegu głowica bez KL7
Od tego uzależniał bym dalsze działania
Dokonałem korekty wszystkich wydechów przy podobnym przebiegu głowica bez KL7
-
lobito
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Tak ale u mnie mam dodatkowe problemy tj. ubywa płynu chłodniczego, auto jest nagrzane a wieje zimne powietrze i nie ma kompresji 
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
To są różne zagadnienia :
1. Ubytek płynu? Wycieki czy spalanie.
2. Nagrzewnica ? Czy sterowanie czy uszkodzenie mechaniczne włamania klapka
3 Kompresja co dała próba olejowa ? Dół czy góra podparte zawory ?
1. Ubytek płynu? Wycieki czy spalanie.
2. Nagrzewnica ? Czy sterowanie czy uszkodzenie mechaniczne włamania klapka
3 Kompresja co dała próba olejowa ? Dół czy góra podparte zawory ?
-
lobito
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
1. Ucieka płyn tzn non stop dolewam dolewam. Już ponad litr w tydzień. Jak postoi to płyn jest poniżej minimum. Jak odkręcę kurek to wraca go trochę.
2. Co do ogrzewania to raz wieje ciepłe powietrze później w czasie jazdy znów zimne i znów ciepłe. Po rozgrzaniu bardzo długo zanim ciepło poleci oj bardzo długo.
3. Nie wiem nie robiłem sam tylko mechanik. Auto szarpie czasem gaśnie. Pokazuje się ikonka kontroli trakcji i check. Później samochodzik z kluczykiem. Błędy P0200, czasem P0400, czasem P0300 i C0155. Zamula zawsze miedzy 3000 a 4000 obrotów. Na niskich potrafi zgasnąć i szarpać. Wymiana cewki i świec nic nie pomogła. Zmniejszenie odstępu elektrod na 0,9 też nic nie pomogło. Zaprowadziłem mechanikowi i gazownikowi w jednym. Stwierdził że silnik nie ma kompresji. Tyle wiem. Oznajmił że jest 8, 9, 9.5 i 10. Tyle wiem nic nie wiem czy przeprowadzał próby olejowe itp.
2. Co do ogrzewania to raz wieje ciepłe powietrze później w czasie jazdy znów zimne i znów ciepłe. Po rozgrzaniu bardzo długo zanim ciepło poleci oj bardzo długo.
3. Nie wiem nie robiłem sam tylko mechanik. Auto szarpie czasem gaśnie. Pokazuje się ikonka kontroli trakcji i check. Później samochodzik z kluczykiem. Błędy P0200, czasem P0400, czasem P0300 i C0155. Zamula zawsze miedzy 3000 a 4000 obrotów. Na niskich potrafi zgasnąć i szarpać. Wymiana cewki i świec nic nie pomogła. Zmniejszenie odstępu elektrod na 0,9 też nic nie pomogło. Zaprowadziłem mechanikowi i gazownikowi w jednym. Stwierdził że silnik nie ma kompresji. Tyle wiem. Oznajmił że jest 8, 9, 9.5 i 10. Tyle wiem nic nie wiem czy przeprowadzał próby olejowe itp.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Wycieki należy sprawdzić urządzeniem do sprawdzania szczelności? Gdzieś ubywa płyn, najpierw diagnostyka potem należy podjąć decyzję naprawy.
Nagrzewnica weryfikacja co działa o co nie. Nie mam doświadczenia w tej kwestii stawiam na słyną klapkę.
Odnośnie silnika to bez próby olejowej oraz sprawdzenia wielkości luzów nie podjął bym decyzji naprawy silnika czy wymiany z demontażu. Eksploatacja pogłębia usterkę.
Nagrzewnica weryfikacja co działa o co nie. Nie mam doświadczenia w tej kwestii stawiam na słyną klapkę.
Odnośnie silnika to bez próby olejowej oraz sprawdzenia wielkości luzów nie podjął bym decyzji naprawy silnika czy wymiany z demontażu. Eksploatacja pogłębia usterkę.