Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Witam , mam pytanko/prośbę o podanie przez Was średniego spalania LPG jeżeli oczywiście takową instalację posiadacie...
Kieruję się tylko i wyłącznie ciekawością ,chciałbym porównać wyniki ..
U mnie - silnik 1.6 ,instalacja BRC sekwencja - średnie spalanie : 10,20 L/100km
Sedan ,1,6 i jak bym nie liczył to wychodzi 10,5-11 ponieważ mam ciężką nogę ,próbowalem jazdy eco wtedy na kompie pokazało mi się 9,1na trasie300km ale dałem spokój taka jazda to zero przyjemności z naszymi silnikami na lepsze osiągi w spalaniu nie ma co liczyć ale jak patrzę na ceny on i różne perturbacje związane z eksploatacją to nawet spalanie 4l/ 100 nie skusi mnie na dizla.Instalacja stag 4 reduktor tomasetto alaska wtryski AC ll zmieniane rok temu reszta z 2011.
Lacetti HB T18SED. Dojazd do miasta i po mieście (Wrocław), mniej więcej pół na pół można rzec --> 11,5-12.
W trasie, głównie S8 lub A4, odpowiednio 12,5 do ok. 14.
Przy (w miarę) spokojnej jeździe po normalnych drogach (rzadko się ostatnio zdarza) ok. 10-10,5.
LR Omegas na redku LR LI02 + Wtrysk Barracuda. Przelot ponad 3 stówki.
u mnie 1.6 brc seq kombi - średnia z całej "kariery" - a prowadzę dziennik w excelu (na lpg 90 tyś. przejechane) i wychodzi że średnio 9,95l/100 +1,33l/100 Pb. Ale jakbym miał tak wydzielić sezonowość to latem pewnie bliżej 11, a zimą 8 (benzyny więcej).
Na zbiorniku 55 dm^3 ( zatankować mogę 42,5 dm^3 LPG ) robię przy normalnej jeździe 375 km.
Ale jeśli mam ciężki but to ze zbiornika szybko ubywa u mogę niekiedy zrobic nawet 320 km.
Nie jest źle, przy takim silniku.
Chociaż w porównaniu z poprzednim autem jakie miałem
Opal Astra G 1,6 101KM i zbiorniku 55 dm^3 miałem zasięg 500km.
to dawało mi 8,5 dm^3 na 100 km.
Ale za to Nubi zbiera się lepiej ze skrzyżowań,
ma także spory zapas mocy kiedy jest to potrzebne.
1,8 F18D3 kombi. Instalacja Vialle. Po zliczeniu ok 1300km (3 tankowania) średnie spalanie to 10,2l/100km. Tydzień temu wymieniłem wadliwy czujnik na kolektorze dolotowym - powinno być ciut mniej
Instalacja Stag 300 Premium wtryskiwacze Valtek v34 ciśnienie 1.25Bar odchyłka w całym przedziale obciązeń max 5%
Zbiornik 42l- wchodzi od pustego ok. 32l
Spalanie
100% miasto 15 l
100% autostrada predkosc 100-110 7.9l
100% autostrada predkosc 140-160 12-13l
20%miasto 80trasa predkośc miasto do 55km/h trasa do 85km/h 9l
hmmm ciężko powiedzieć mówię według komputerka który mam przed kierownicą ale do końca nie jestem pewny czy wyświetla on spalanie na 100 benzyny czy gazu ( jeszcze nie rozpracowałem wszystkich wskaźników które zmieniam manetką kierunkowskazu )raczej nie mam ciężkiej nogi ( zazwyczaj zmieniam biegi kiedy pojawia mi się strzałka sugerująca zmianę biegów czyli miedzy 1.7 -2.2 tyś obrotów. Cykl mieszany czyli dojazd to pracy z terenów okołomiejskich ala obwodnice i częściowo miasto ( nie korki )...albo coś komputer przekłamuje zbiornik starcza mi na jakieś 330 - 340 km
A widzisz to już wszystko jasne Dziękuje za informacje hmmmm to wychodzi jakieś 11 litrów gazu to chyba i tak nie jest źle...a swoją drogą jak jeździć by było jak najbardziej eko ?