Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Awaria Wariatora zmiennych faz rozrządu

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kolda
Stały bywalec
Imię: Arek
Samochód: Cruze 1.6 SW
Silnik:
Kontakt:

Re: Awaria Wariatora zmiennych faz rozrządu

Post autor: Kolda »

Klekotanie na ciepłym - stawiał bym na .. może coś w silniku panewki , sprzęgło klimy, jakaś poluzowana obejma :) tak jak napisali koledzy klapa w górę i nasłuch :)
co do oleju podzielam opinię kolegów - poziom ponad 3/4 stanu i filtr filtrona koniecznie z dziobkiem nie manna i nie knechta, olej nie castrol.
Stosuję Mobila 5 w 30 z beczki sprawdzonego i żadnych odgłosów ani ubytków, a wymieniam średnio co 6-9 tys.
Awatar użytkownika
pablo1
Profesjonalista
Imię: Paweł
Samochód: cruze LT
Silnik: 1.6 124 km benzyna
LPG: BRC SQ24
Kontakt:

Post autor: pablo1 »

Ja też będę miał olej do wymiany w niedługim czasie i myślę o oleju millers, ewentualnie jeszcze amsoil
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/ ... c3-5w30-5l
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/ ... -asl-3784l
pablo1
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Post autor: endriu333 »

ja wymieniam Millersa co 15 kkm i przy każdej wymianie przy tym przebiegu daleko mu do "czarnego" koloru więc może warto o nim pomyśleć. Co do wytrzymałości rozrządu 150kkm to według mnie wytrzyma tyle bez problemu ( pierwszy montaż) o ile ktoś wie, że to oczywiście autentyczny przebieg. Ja obecnie mam 138kkm i jeszcze 12 kkm planuję przejeździć do wymiany rozrządu.
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Nie macie pompy na rozrządzie i stąd takie dostępne przebiegi. A jak z latami nie przekraczają?
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
pablo1
Profesjonalista
Kontakt:

W cruzie wymiana rozrządu po 10 latach od nowości albo 150 tysięcy kilometrów, tak mówi instrukcja obsługi. Ja i tak pewnie ze względu na regulację luzów w przyszłości będę musiał rozrząd wcześniej zrobić, bo bez sensu składać na tym samym i za chwilę znowu rozbierać.
pablo1
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Kontakt:

no ja powoli dobijam do 6 lat ....więc mnie łapie przebieg :) za to pasek osprzętu ma wymianę przy 90kkm a śmiga u mnie do teraz i jak go oglądam jest w super stanie więce bez problemu wymienię go właśnie razem z rozrządem - ja osobiście pompy wody nie będę ruszał chyba, że będzie się "pociła"...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Post autor: C77 »

Tylko wymieniajcie na taki który ma nabitą datę produkcji, np. Conti
nie jakąś magazynową staroć która padnie po kilku tysiącach.
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2
Awatar użytkownika
irvingmorg
Bywalec
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze 1.8 Epica 2.0
Silnik:
Kontakt:

Post autor: irvingmorg »

U mnie pojawił się błąd silnika. Podjechałem do ASO gdzie po podłączeniu do komputera zaczytało błąd sporadyczny P0011 - problem z elektrozaworem od strony ssącej. Skasowali błąd i zaproponowali wymianę zaworu (400 koszt samego zaworu). Stwierdziłem że jak to błąd sporadyczny to poczekam aż pojawi się ponownie, gdyż silnik uruchamiał się i pracował normalnie. Za usunięcie błędu zapłaciłem 140 zł. Po przejechaniu jakiś 1000-1300 km błąd pojawił się ponownie. Tym razem sam postanowiłem sprawdzić co to za błąd. Okazało się ze był dwa P0011 i P0016. Skasowałem błędy (całkowity koszt to 55 zł ELM + oprogramowania na smartfona). Na drugi dzień błąd się pojawił ponownie ale oprócz tego doszedł odgłos charakterystycznego stukotu z okolić KZFR od strony ssącej. Postanowiłem zdemontować zawór i zobaczyć w jakim jest stanie, oto co ukazało się mym oczom:
paproch1.jpg
paproch1.jpg (501.47 KiB) Przejrzano 5545 razy
skala1.jpg
skala1.jpg (465.82 KiB) Przejrzano 5545 razy
Jakiś metalowy paproch :ocochodzi: , sitka już dawno temu zdjęte ale może to był błąd?
Po usunięciu tego paproch stukot ucichł i mam nadziej że błąd zaworu już się nie pojawi, martwi mnie jednak ten metalowy paproch bo skąd się tam znalazł :nerwy
Mam teraz przejechane 85k km sitka zdjęte przy 30k km, olej od nowości motul 8100 x-clean 5W40; WTF?
Spotkał się ktoś z was z taką sytuacją?
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Kontakt:

no te wiórki są bardzo niepokojące - sitka sam usuwałeś, czy taki kupiłeś? ja bym zdjął czapkę (pokrywę zaworów) i zobaczył co tam się dzieje.....i obejrzał filtr oleju pod względem jakiś opiłków....
Awatar użytkownika
pablo1
Profesjonalista
Kontakt:

Jeśli chodzi o sitka to i tak są dwa a nie trzy ,czyli z sitkami było by tak samo bo nie wierzę że na którymś z dwóch Sitek by to sobie grzecznie leżało i nie wpadło by do otworu gdzie nie ma sitka. Jak kolega wyżej napisał . Wyciąg filtr oleju i zobacz co jest grane. Filtr powinien takie coś zatrzymać, olej biegnie na koła z filtra oleju. Może jest uszkodzony.
pablo1
Awatar użytkownika
irvingmorg
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Sitka sam zdejmowałem (jeszcze je gdzieś mam bo nie uległy uszkodzeniu przy demontażu). Samochód mam od nowości, wszystko robione w ASO, poza wymianą filtra powietrza i kabinowego i świec (to robię sam - wymieniam częściej niż zaleca producent). Silnik nie był rozbierany, nawet pokrywa zaworów.
Będę miał jutro trochę czasu to sprawdzę filtr oleju.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

TO sprawdź przy okazji luzy zaworowe. Jeśli w pewnym miejscu kupuje to do takiego auta nie ma mowy o jakimś leżaku.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
irvingmorg
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Sprawdziłem filtr oleju. Wkład jest w stanie dobrym, jest cały, nie pogięty, nie poskręcany, w kielichu jest czysto niema żadnych śladów opiłków czy czegoś innego.
Na razie nie mam możliwości sprawdzenia luzów zaworowych, nie mam dostępu do garażu a aura jest niesprzyjająca, ale zamówiłem już uszczelkę po pokrywę zaworów żeby była w razie czego.
miniek15
Bywalec
Imię: Michal
Samochód: Cruze LT+ Premium
Silnik:
Kontakt:

Post autor: miniek15 »

Uszczelka jest wielorazowego użytku więc nie ma konieczności wymiany na nową za każdym razem.
Awatar użytkownika
irvingmorg
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

za każdym razem nie, ale mam już 85k km i teraz planuję częściej sprawdzać luzy na zaworach więc może się jakaś awaria uszczelki niechcący przytrafić :D, przynajmniej będzie na zapas
Awatar użytkownika
pablo1
Profesjonalista
Kontakt:

Kolego Łukaszu
Na chłodniczce oleju jest taki kaloryfer , są tam takie żeberka (zwał jak zwał) może ten metalowy paproch to było coś z tej chłodniczki ? Przypominał mi się Twój problem jak zobaczyłem właśnie to :
Załączniki
20170119_104747_resized.jpg
20170119_104747_resized.jpg (172.73 KiB) Przejrzano 5422 razy
20170119_104809_resized.jpg
20170119_104809_resized.jpg (220.68 KiB) Przejrzano 5422 razy
pablo1
Awatar użytkownika
irvingmorg
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Paweł, całkiem możliwe, mam nadzieję że to była jednorazowa sytuacja, ale będę to sprawdzał.
Problem polega na tym że błąd powrócił po przejechaniu jakiś 400 km. Zauważyłem że błąd pojawia się podczas uruchamiania silnika, przy czym silnik był już zawsze rozgrzany (ostatnio błąd zapalił się jak uruchamiałem samochód po tankowaniu, wczoraj po krótkiej wizycie w sklepie) nigdy podczas jazdy, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Kod błędu z elm P0016 (Crankshaft Position Camshaft Position Correlation (Bank 1 Sensor A), pytanie czy faktycznie może to być problem z zaworem elektromagnetycznym?
Jeżeli tak, to plan jest taki; zamienić czujniki (zawory) miejscami (podobno są takie same) i zobaczyć co się stanie. Pytanie czy jeżeli to jest błąd generowany przez źle pracujący czujnik to wygenerowany przez niego błąd w nowym miejscu będzie miał ten sam kod czy inny?
Jeżeli inny to sprawa prosta jeżeli taki sam to w jaki sprawdzić czy czujnik działa prawidłowo?
PiotrekCruze
Świeżak
Imię: Piotrek
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: PiotrekCruze »

Panowie nie dawno wymieniałem rozrząd w 1.8 LPG . Teraz obecnie mam problem bo po zapaleniu auta jest głośne klekotanie i nie cichnie samochód stracił też na mocy " to czuć '' . Byłem i podłączyłem pod kompa a tu błąd P0011 i P0016 co jest nie tak ????? co wymienić
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Najpierw zdjąć sitka z regulatorów i nalać oleju na maksa.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

PiotrekCruze pisze:Panowie nie dawno wymieniałem rozrząd w 1.8 LPG . Teraz obecnie mam problem bo po zapaleniu auta jest głośne klekotanie i nie cichnie samochód stracił też na mocy " to czuć '' . Byłem i podłączyłem pod kompa a tu błąd P0011 i P0016 co jest nie tak ????? co wymienić
Sprawdzić czy znaki rozrządu się pokrywają, bo te stukanie może być spowodowane przedstawieniem rozrządu.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
irvingmorg
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Dzisiaj zdemontowałem dwa zawory elektromagnetyczne faz rozrządu aby sprawdzić czy działają i zamienić je miejscami.
Poniżej filmiki ze sprawdzenie pracy solenoid, 1 podpięte pod zasilanie 9-12 V max 1A, 2 podpięte bezpośredni pod AKU w samochodzie.
Obydwa zawory działają prawidłowo wg mnie.

Przy okazji zauważyłem dziwny osad na zbiorniczku płynu chłodzącego, zdjęcia i komentarz zamieściłem w tym wątku: viewtopic.php?f=28&t=3269&p=72699#p72699
Będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie co z tym fantem robić dalej :?
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus »

PiotrekCruze pisze:Panowie nie dawno wymieniałem rozrząd w 1.8 LPG . Teraz obecnie mam problem bo po zapaleniu auta jest głośne klekotanie i nie cichnie samochód stracił też na mocy " to czuć '' . Byłem i podłączyłem pod kompa a tu błąd P0011 i P0016 co jest nie tak ????? co wymienić
A zaraz po wymianie rozrządu było wszystko w porządku :ocochodzi:, po uruchomieniu silnika nie było słychać żadnych stuków :zastanawiasie:.
Awatar użytkownika
Krisson
Stały bywalec
Imię: Kris
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Krisson »

irvingmorg po zmianie miejsc błąd powinien być inny.
PiotrekCruze jak i irvingmorg miałem podobne objawy. Usuwałem sitka, zamieniałem miejsca, zmieniałem olej itp. ale to już było i tak za późno.
Takie zabiegi dobre są jeśli nie mamy żadnych objawów. Typowa profilaktyka.

Niestety ale wg na 99% padły koła. Taka przyjemność kosztuje 1100 zł u Konradoo ( 1100 zł za szt. wołają w ASO :) )+ ew wymiana u mechanika
Cruze LT+ Premium 1.8 LPG 2011r. Sedan
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus »

Irvingmorg! Wielce prawdopodobne, że ten okruszek metalu pochodzi z jednego z kół KZFR, nie wiem czy chodzi o koło ssące czy wydechu, bo dokładnie nie napisałeś, na którym elektrozaworze znajdował się paproch. Jedno z tych kół ci się posypało, czego dowodem jest nie tylko dizlowanie, ale i okruch metalu, który znajdował się na kanałach o przepływie oleju rewersyjnym (sterującym łopatki KZFR) a nie od strony zasilania olejem sterującym. Błąd PO011 był uzasadniony, bo paproch zablokował elektrozawór natomiast błąd PO16 wskazuje na wadliwie działanie jednego z kół KZFR.
beznazwy.png
beznazwy.png (175.63 KiB) Przejrzano 5318 razy
Miejce montażu elektromagnetycznego zaworu 1.jpg
Miejce montażu elektromagnetycznego zaworu 1.jpg (726.47 KiB) Przejrzano 5318 razy
cmp_1.jpg
cmp_1.jpg (114.29 KiB) Przejrzano 5318 razy
Awatar użytkownika
irvingmorg
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Paproch znajdował się w elektrozaworze od strony ssącej. Według twojego schematu faktycznie opiłek mógł znaleźć się tam od strony KZFR. Druga rzecz to że najwcześniej padają ponoć koła od strony ssącej, więc to też za tym przemawia. Kurcze myślałem, że te kółka dłużej wytrzymają.
Pytanie czy uszkodzenie koła KZFR może mieć wpływ na ślady oleju w zbiorniczku płynu chłodzącego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”