Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Jakie opony zimowe
-
z13
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Lacetti 1.6+LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Jakie opony zimowe
Witam,
Jeżdźę obecnie na oponach wielosezonowych Vredstein 195/55 r15 Quatrac 3. Wczoraj nie mogłem od dziewczyny spod domu wyjechać ( był śnieg) tyłem pod górkę z posesji, autko mieliło prawie w miejscu, dopiero nawróciłem i przodem ledwo się wyczołgał.
Na co dzień jeźdząc po mieście jest w miare ok. ale jak auto widzi śnieg to nawet na prostej drodze lekko mieli. a niby opony wielosezonwe, jest śnieżynka na nich.
jakie warto nabyć opony zimowe?
http://www.oponeo.pl/dane-opony/barum-p ... #105043856
http://www.oponeo.pl/dane-opony/bfgoodr ... #123545453
http://www.oponeo.pl/dane-opony/firesto ... #115409362
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian- ... #125107214
Jeżdźę obecnie na oponach wielosezonowych Vredstein 195/55 r15 Quatrac 3. Wczoraj nie mogłem od dziewczyny spod domu wyjechać ( był śnieg) tyłem pod górkę z posesji, autko mieliło prawie w miejscu, dopiero nawróciłem i przodem ledwo się wyczołgał.
Na co dzień jeźdząc po mieście jest w miare ok. ale jak auto widzi śnieg to nawet na prostej drodze lekko mieli. a niby opony wielosezonwe, jest śnieżynka na nich.
jakie warto nabyć opony zimowe?
http://www.oponeo.pl/dane-opony/barum-p ... #105043856
http://www.oponeo.pl/dane-opony/firesto ... #115409362
- KoM
- Profesjonalista
- Imię: Rafał
- Samochód: Cruze 2.0 VCDI
- Silnik:
- Kontakt:
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Jakie opony zimowe
Jeździłem poprzednie 4 lata na pierwszej odsłonie tych (tylko w rozmiarze 185-65-r14):
W moim subiektywnym odczuciu - były ok. Nie mam im nic do zarzucenia.
Teraz jeżdżę na:
Tylko w rozmiarze 185-60-r15. Ten rozmiar ma odpowiednio klasy C i A. Głośność 68dB (tu nawet na moje kiepskie ucho słychać, że opona jest cichutka). Ze swojej strony polecam ten rozmiar do zimówek. Jest też chyba odpowiednio tańszy. Ja płaciłem nieco ponad 850zł już z dostawą.
Obie oponki jak dla mnie były ok. Na lodzie nie trzyma żadna. W moim odczuciu w śniegu lepiej radzi sobie Nokian.
Co do Nokianów, ostrzegano mnie, że zużywają się bardzo szybko (że zdarzały się przypadki, że po sezonie na śmietnik ;] ). Ja zakładałem w październiku przejeździłem już ponad 10tyś i nie zauważyłem, żeby się jakoś ponadzwyczajnie zużywały.
Z kolei jeśli chodzi o BFG, to mam wrażenie, że są to bardzo żywotne opony, jeśli chodzi o bieżnik. Ostatnio wywaliłem 2 sztuki już 8 letnie, które wciąż miały około ~6mm bieżnika, a wcale mało nie jeżdżę. Z kolei na letnich, sam zjeździłem ponad 70tyś km do momentu wyrzucenia, a kupiłem opony, które już jeden sezon miały za sobą (ok. 7mm miały wtedy).
W moim subiektywnym odczuciu - były ok. Nie mam im nic do zarzucenia.
Teraz jeżdżę na:
Tylko w rozmiarze 185-60-r15. Ten rozmiar ma odpowiednio klasy C i A. Głośność 68dB (tu nawet na moje kiepskie ucho słychać, że opona jest cichutka). Ze swojej strony polecam ten rozmiar do zimówek. Jest też chyba odpowiednio tańszy. Ja płaciłem nieco ponad 850zł już z dostawą.
Obie oponki jak dla mnie były ok. Na lodzie nie trzyma żadna. W moim odczuciu w śniegu lepiej radzi sobie Nokian.
Co do Nokianów, ostrzegano mnie, że zużywają się bardzo szybko (że zdarzały się przypadki, że po sezonie na śmietnik ;] ). Ja zakładałem w październiku przejeździłem już ponad 10tyś i nie zauważyłem, żeby się jakoś ponadzwyczajnie zużywały.
Z kolei jeśli chodzi o BFG, to mam wrażenie, że są to bardzo żywotne opony, jeśli chodzi o bieżnik. Ostatnio wywaliłem 2 sztuki już 8 letnie, które wciąż miały około ~6mm bieżnika, a wcale mało nie jeżdżę. Z kolei na letnich, sam zjeździłem ponad 70tyś km do momentu wyrzucenia, a kupiłem opony, które już jeden sezon miały za sobą (ok. 7mm miały wtedy).
- karpior
- Profesjonalista
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Również użytkuję nokiany wr d4 185/60r15, ale gdybym miał znów kupować to raczej wziąłbym droższe 195/55r15 - wolę jazdę na niższym profilu kosztem pogorszenia komfortu na nierównych drogach
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
kupiłbym takie same nokiany tylko w innym rozmiarze
póki co sprawują się elegancko, są cichutkie
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem w Lacetti Nokiany i Barumy. 185/60
Nokiany jeździły jak po szynach czy to w brei czy po śniegu. Barumy ciut gorzej, ale też nieźle.
Niestety obie gumy po 4 latach stwardniały i mimo wysokiego bieżnika, kiepsko sobie radziły w górach - co trochę trzeba było zakładać łańcuchy.
Nokiany jeździły jak po szynach czy to w brei czy po śniegu. Barumy ciut gorzej, ale też nieźle.
Niestety obie gumy po 4 latach stwardniały i mimo wysokiego bieżnika, kiepsko sobie radziły w górach - co trochę trzeba było zakładać łańcuchy.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Karpior no jak ja mam na stalówkach teraz 195/55 R15 to chyba na tą felgę wejdą tylko taki rozmiar??
bynajmnoej wg kofiguratora na oponeo
no właśnie myślę czy kupować zimówki w styczniu teraz, czy dopiero na następną zimę,a teraz pomęczyć na tych Vredstein wielosezonowych..
bynajmnoej wg kofiguratora na oponeo
no właśnie myślę czy kupować zimówki w styczniu teraz, czy dopiero na następną zimę,a teraz pomęczyć na tych Vredstein wielosezonowych..
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Na każdą felgę można z reguły założyć kilka rozmiarów opon - byle obwód koła się zgadzał. Na lato mam 195/55r15, a na zimę kupiłem 185/60/r15. Mam 2 komplety alufelg o jednakowej szerokości, a na zimę dobrałem takie bo były dużo tańsze, a w zimie z reguły tak szybko nie jeżdżę.
Ale z racji wyższej opony w stosunku do szerokości, teraz gdybym kupował zimówki to wybrałbym rozmiar 195/55/r15 pomimo dużej różnicy w cenie (na 4szt).
Ale z racji wyższej opony w stosunku do szerokości, teraz gdybym kupował zimówki to wybrałbym rozmiar 195/55/r15 pomimo dużej różnicy w cenie (na 4szt).
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ja z kolei w ogóle nie zauważam tej różnicy 0,5cm na wysokości, więc wybrałem profil 60. Zimą mogę mieć węższe (zresztą i tak miałem bo na 14" miałem 185), a w końcu to i tak felga stalowa, więc bez różnicy, piękniej i tak nie będzie 
Co ciekawe, mimo, iż Nokian WR D4 na 195x55xr15 jest droższy, ma nieco gorsze parametry: Etykieta UE: C,B 69dB
vs Etykieta UE: C, A 68dB dla 185x60xr15.
Z tym, że na oponeo akurat wyszły mi 2 różne indexy prędkości.
Co ciekawe, mimo, iż Nokian WR D4 na 195x55xr15 jest droższy, ma nieco gorsze parametry: Etykieta UE: C,B 69dB
vs Etykieta UE: C, A 68dB dla 185x60xr15.
Z tym, że na oponeo akurat wyszły mi 2 różne indexy prędkości.
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Szersza opona o takim samym bieżniku zawsze będzie głośniejsza
ja czuje dużą różnicę w prowadzeniu - zwłaszcza szybkie zakręty.
Nie chodzi o samą wysokość lecz o stosunek szerokość-wysokość, bo 185 jest też 1cm węższa
Nie chodzi o samą wysokość lecz o stosunek szerokość-wysokość, bo 185 jest też 1cm węższa
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Fakt, są też odpowiednio węższe (jestem tego świadomy), różnicy w prowadzeniu nie odczuwam... Wcześniej miałem Fiata Bravo (I osłonę), więc dla mnie Lacetti na czym by nie jeździło, w zakrętach to jak ponton na sztormie
, no chyba, że to już kwestia amorów. Te z kolei w testach pokazują, że mają ponad 80% sprawności, to szkoda wymieniać.
Poza głośnością, wygląda, że są gorsze na mokrym, a wydawałoby się, że szersza opona, to 'więcej' opony jest na asfalcie, więc powinno być lepiej.
Poza głośnością, wygląda, że są gorsze na mokrym, a wydawałoby się, że szersza opona, to 'więcej' opony jest na asfalcie, więc powinno być lepiej.
-
dessal
- Wymiatacz
- Samochód: Lacetti 2.0TCDI
- Silnik:
- Kontakt:
Ja założyłem Klebera Krisalp HP 3 w rozmiarze 185/65/R15 i specjalnie taki profil, bo lepiej wybiera nierówne drogi, jest cichy w porównaniu z HP2 i lepiej się trzyma drogi, i przede wszystkim nie mam tego "wysokiego inaczej" profilu 55 w 195, który już mnie do zgrzytania zębami doprowadzał, nie cierpię "leżeć" na glebie, i każdą dziurę w plombach czuć; wskazanie licznika 2-3km różnicy, więc bez problemu
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
VIN KL1NF35UJ7K644339
-
West
- Bywalec
- Imię: Marcel
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Na śnieg bardzo dobrymi oponami są Dębice Frigo 2. Bardzo dużo testów te oponki przeszły i ogólnie każdy je poleca. Ja też śmigałem na tych oponach tylko w poprzednim aucie i byłem mega zadowolony.
Na lodzie każde auto z nawet najdroższymi oponami będzie tańczyło tak samo jak auto z najtańszymi oponami ;P
A teraz taka ciekawostka
Zobaczcie jaki bieżnik ma Dębica i jaki bieżnik mają Barumy Polarisy 3
Od 2015 albo od 2016r są to te same opony produkowane w tej samej fabryce tylko o innych markach.
Na lodzie każde auto z nawet najdroższymi oponami będzie tańczyło tak samo jak auto z najtańszymi oponami ;P
A teraz taka ciekawostka
- huri_khan
- Fachman
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Frigo są dobre tylko na śniegu. Na mokrym to już tragedia. A polecają je ludzie ponieważ są tanie i dużo ludzi je kupuje. Szkoda tylko, że nie mają porownania z czymś drozszym
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
- KoM
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Jest dokładnie tak jak huri mówi. Miałem je i nigdy więcej
Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
-
West
- Bywalec
- Imię: Marcel
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Tak jak napisałem. Na śnieg bdb oponami są Frigo II a na mokrym każde auto tańczy.
W Reni miałem nowe Micheliny Alpiny założone, potem Frigo założyłem. Dla mnie auto zachowywalo się tak samo na alpinach i frigo z tym , że zakup frigo tak nie bolał jak zakup alpin.
Często na komis przyjeżdżają nam auta z oponami w bagażniku... często na 3-4 letnich markowcach guma jest tak twarda , że aż do wyrzucenia.... a czasem zdarzają się chińczyki z gumą zimową wmiarę miękką po 5 latach. Marka i cena nie wyznaczają już teraz standardów. Warto przeglądnąć testy różnych opon z różnych półek.
W Reni miałem nowe Micheliny Alpiny założone, potem Frigo założyłem. Dla mnie auto zachowywalo się tak samo na alpinach i frigo z tym , że zakup frigo tak nie bolał jak zakup alpin.
Często na komis przyjeżdżają nam auta z oponami w bagażniku... często na 3-4 letnich markowcach guma jest tak twarda , że aż do wyrzucenia.... a czasem zdarzają się chińczyki z gumą zimową wmiarę miękką po 5 latach. Marka i cena nie wyznaczają już teraz standardów. Warto przeglądnąć testy różnych opon z różnych półek.
- huri_khan
- Fachman
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Właśnie że na mokrym nie każde auto tańczy. Natomiast na Frigo czy Dayton (letnie) na mokrym zachowują się jak na lodzie.
- KoM
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem Michelin Alpin A3 i na mokrym jeździły dobrze
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
A ja mam Nokian WRD4 i też nie narzekam na mokrym. Notabene te rzekomo mają klasę A na mokrym.
A Dębicę Frigo (I prawdopodobnie) miałem na poprzednim samochodzie. Do Nokianów bym nie przyrównywał, ale nie pamiętam żeby był znów dramat (pytanie, czy tu jeszcze nie wchodzą w grę inne parametry, zarówno samochodu jak i konkretnej opony, jak i niemierzalna miara subiektywnej oceny użytkownika
).
A Dębicę Frigo (I prawdopodobnie) miałem na poprzednim samochodzie. Do Nokianów bym nie przyrównywał, ale nie pamiętam żeby był znów dramat (pytanie, czy tu jeszcze nie wchodzą w grę inne parametry, zarówno samochodu jak i konkretnej opony, jak i niemierzalna miara subiektywnej oceny użytkownika
-
wieczor
- Stały bywalec
- Imię: Tomasz
- Samochód: nubira 1.8 121km f18
- Silnik:
- Kontakt:
ja mam poniemieckie, na których sie dotoczyłem do polski: Semperit MASTER - GRIP 185/65/14 całkiem znośne opony szczególnie na śniegu i błocie pośniegowym
-
zbyg
- Aktywny
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Lacetti SX1,6 SE1,4
- Silnik:
- Kontakt:
Nexeny, nie pamiętaj jakie, ale z indeksem na śliskiej B, rozmiar 185/65/14 - specjalnie dokupiłem felgi. Jeździ sie gorzej niż 15 z profilem 55, ale gdy kupowałem za 2 15, można było kupić 4 14.
-
SlashBooty
- Świeżak
- Imię: Szymon
- Samochód: Brak
- Silnik:
- Kontakt:
Ja troszkę odkopie ten temat. Zauważyłem na swoich zimowych oponach niedawno jakieś oznaczenie. Pierwszy raz to widzę, zdjęcie opony jest tutaj. Ktoś wie może co to oznacza?
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Brawo, ale nic tam nie widać 
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
keray
- Świeżak
- Imię: Jarek
- Samochód: daew lacetti 1.8 CDX
- Silnik:
- Kontakt:
A ja mam na przodzie Dębice a na tyle Nokian i dla mnie te Nokiany nie są warte połowy swojej ceny a kosztowały ponad 400 za sztukę w rozmiarze 195 65 15