Witam forumowiczów.
Witam wszystkich i proszę o pomoc bo elektrycy i serwis wysiadł. Posiadam od dwóch lat Captivę 2.4 z2007r kupiłem sprowadzoną z niemieckiego salonu jako auto po pokazowe i po pół roku zaczęły się problemy z elektroniką.Na początku przy wysokich temperaturach zaczęła wyłączać się klimatyzacja (na komputerze wyskakuje F zamiast stopni) i do tego palą się kontrolki abs trakcja zjazdowy po diagnostyce u elektryka z klimą nie wiadomo co natomiast kontrolki niby błąd modułu abs po wizycie na serwisie ich diagności stwierdzili że wszystko jest sprawne i nie ma żadnych błędów najlepsze jest to że nie jest to objaw stały i tu mam z tym problem a jakby tego było mało to teraz mam jeszcze brak oświetlenia kabiny świeci tylko przy tylnej klapie bez przodu i środka i brak obramowania zegarów.
Ostatnio znajomy dał mi namiar na elektryka ale ten powiedział że nie podejmie się tego bo za dużo grzebania a na 100%jest to któraś masa.
Jak ktoś by z forumowiczów coś wiedział na wyżej wymieniony temat albo jak to ugryźć to będę wdzięczny za pomoc.(przy palących się kontrolkach abs działa normalnie).
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
problemy z elektroniką
-
marcel1411
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Samochód: Captiva LT 2405 Pb
- Silnik:
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: problemy z elektroniką
Nie ma szans żeby nie było błędów. Dobry sprzęt diagnostyczny w tym przypadku to podstawa. W innym przypadku to szukanie igły w stogu siana.
Po drugie trochę poprawiłem, ale bez przecinków i kropek w niewłaściwych miejscach ciężko się czyta ten słowotok.
Po drugie trochę poprawiłem, ale bez przecinków i kropek w niewłaściwych miejscach ciężko się czyta ten słowotok.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
wojtastar
- Świeżak
- Imię: Войтек
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Re: problemy z elektroniką
Z klimą to może kompresor się przegrzewa i wyłącza, można sprawdzić, czy oba wiatraki się włączają, jak ciśnienie w układzie będzie rosło to właśnie kompresor może się wyłączać. Z klimatyzacją to bardziej do serwisu klimatyzacji, a nie do elektryka. ABS z kolei to może któryś czujnik w kole, było kilka razy na forum. Oświetlenie wewnątrz, oczywiście o ile problemem nie są żarówki
po zlokalizowaniu masy można na "krótko" masę podać i ustalić, w którym miejscu zaczyna się problem. Ja musiałem pokombinować z "+" aby po otwarciu drzwi oświetlenie z przodu się zapalało. Po modyfikacji mam 288 ledów smd zimnych w oświetleniu wewnętrznym