viewtopic.php?f=64&t=3362
W związku z pytaniami na PW, krótko opiszę moje przemyślenia na temat wymiany przednich fabrycznych reflektorów.
Na Aliexpress i Ebay jest obecnie mnóstwo niefabrycznych reflektorów. Mimo, że zakup, wysyłka i cło wyjdą znacznie taniej niż wypasionych oryginałów koreańskich i tak będzie drogo. Na ominięcie cła raczej nie ma co liczyć ze względu na wielkość przesyłki. Nic też nie mogę powiedzieć na temat ich jakości, trwałości czy jasności świecenia, ale jeśli nie kupisz zbyt przekombinowanych podróbek to raczej nie powinni się czepiać na przeglądzie, niemniej w dodatkowe naklejki "homologacyjne" lepiej zainwestować.
Ciekawostka: moje reflektory ( koreańskie oryginały GM ) mimo, że nie mają ustawiania regulacji wysokości świecenia ( tak jak wszystkie reflektory amerykańskie ) mają homologację UE. Tak więc myślę, że fakt braku poziomowania reflektorów z kabiny nie powinien być problemem na przeglądzie. Jeśli zależy wam tylko na polepszeniu jasności świecenia reflektorów to dużo tańszą i lepszą opcją są zamienniki LED-owe żarówek H4 - polecam. Po drugie gdyby ktoś się czepiał ( np. Policja, diagności ) to w ciągu 3 minut da się zamontować normalne żarówki w miejsce lewych LEDów. Tyle, że kupując LED-y szukajcie takich co świecą lekko żółtawo bo aż tak nie zwracają na siebie uwagi - oprócz sporego snopu światła