Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Bierze olej

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Melek69
Świeżak
Imię: Janusz
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Bierze olej

Post autor: Melek69 »

Witam. Od jakiegoś czasu muszę dolewać olej około 100 ml na 1000km. Przebieg 126000, LPG motor 1,6 113 KM. Jak do tej pory nigdy nie musiałem dolewać oleju między wymianą. Olej używam- dawniej GM, ostatnio Castrol 5w30. Ciśnienie było sprawdzane i jet ok. Może to uszczelniacze zaworów?? Ktoś miał coś podobnego.
zed
Bywalec
Imię: Zenon
Samochód: Aveo
Silnik:
Kontakt:

Re: Bierze olej

Post autor: zed »

zmień olej na inny- kiedyś miałem podobny problem- castrol wypłukuje silnik i dlatego spala olej.
miniek15
Bywalec
Imię: Michal
Samochód: Cruze LT+ Premium
Silnik:
Kontakt:

Post autor: miniek15 »

Potwierdzam
CASTROL jak najdalej !!!
Z własnego doświadczenia.
Zalej Motul Specyfic 5w30 albo GM Dexos2 i zobaczysz co się będzie działo.
Ja tak właśnie bym postąpił na twoim miejscu.
Zobaczymy co na to inni forumowicze.
zed
Bywalec
Imię: Zenon
Samochód: Aveo
Silnik:
Kontakt:

Post autor: zed »

nie najdalej ale jak widać castrol jest "czysciochem" wypłukuje osady w silniku :tak: mam samochód od początku użytkowany na castrolu i mi nic nie bierze (pomimo 200tys km na liczniku)- co raczej świadczy o jakości oleju. Pop. samochód użytkowałem na selenii (fiat- wymógł gwaranta i po przejściu na castrola zaczął żreć olej jak szalony- po 110tys km musiałem dolewać ok 1l/2000km. teraz nic nie muszę dolewać do swego oleju :Y
flebuss
Wymiatacz
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

Aveo od początku było zalewane GM Dexos2 (czerwony) z tym olejem wychodziło od dealera i w okresie gwarancji taki olej był obowiązkowo stosowany - tak więc coś tu się nie zgadza - chyba że od momentu gdy wszedłeś w jego posiadanie zalałeś go Castrolem -specyfikacji 5W30 u Castrola jest kilka, dedykowanych do kilku grup silników - żaden z powyższych użytkowników nie wspomina który z tych olejów stosuje - a przecież jest tu również olej ze specyfikacją Dexos2
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Ja tam nie wiem co ASO leje do aveo, ale do lacetti zawsze lali mi castrola, nigdy GM :)
Pewnie na castrolu mieli lepszą przebitkę cenową, aniżeli na GM...
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
flebuss
Wymiatacz
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

Z firmą GM różnie bywało w kwestii zastosowań olejów - być może do modeli sprzed T250/255 stosowano inne oleje
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Sebastian pisze:Ja tam nie wiem co ASO leje do aveo, ale do lacetti zawsze lali mi castrola, nigdy GM :)
Pewnie na castrolu mieli lepszą przebitkę cenową, aniżeli na GM...
to nie chodziło o przebitkę, ale o cele sprzedażowe. W tamtych czasach producenci olejowi wyposażali prawie polowe serwisu, a ten miał jeden cel - sprzedawać olej jednej marki
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
magnus99

Post autor: magnus99 »

060916_1646_Bierzeolej1.jpg
060916_1646_Bierzeolej1.jpg (75.79 KiB) Przejrzano 3587 razy
Melek69
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dzięki Magnus99 za cenną wskazówkę. Mądrego zawsze warto posłuchać. Tak na poważnie to .... wrócę do GM gdzie interwał wymiany był 10000km czyli co 2-3 miesiące i nic nie musiałem dolewać. Pozdrawiam
magnus99

Post autor: magnus99 »

Powiem w te tony jak Ministra Bińkowska "takie mamy samochody" nie pamiętam w jakim modelu skody producent przewidywał tak duże zużycie oleju od wymiany do wymiany że hipotetycznie co 15 tyś/km wystarczyło by wymienić filtr i wymianę oleju mamy z głowy.
Miałem kiedyś dwa porządne samochody lałem do każdego z nich mobil 0w40 TD w jednym z nich pojemność miski olejowej była 3.8 l, przebieg 400 tyś km nigdy do żadnego z nich pomiędzy wymianami co 15 tyś/km nie musiałem dolewać oleum.
bibi
Świeżak
Imię: Piotr
Samochód: Cruze 1.6 113KM +LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bibi »

Według instrukcji obsługi Cruze może zużywać 0,6l oleju na 1000km. Więc twoje dolewki to jeszcze nic strasznego. Natomiast jeżeli do tej pory nie brał to trzeba się tym zająć. Być może to faktycznie wina wypłukania nagaru.
Melek69
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dzięki wszystkim za udzielone rady, odpowiedzi. Auto u mechaniora, także zobaczę co on powiem. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”