Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
filtr oleju - jaki
-
uriel
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Samochód: Cruze fl 1.8, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
filtr oleju - jaki
Czy ktoś stosuje filtr oleju z zaworem czy nie wiem jak to nazwać ale takie jak w tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=mN2QmSu3hBs i pytanie skoro teoretycznie ten olej jest zatrzymywany czyli nie spływa do miski to na bagnecie będzie go brakować? dobrze rozumiem?
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Re: filtr oleju - jaki
Ja na takim jeżdżę od 2 wymian tj. 30kkm- produkuje go filtron czy działa.jakoś "magicznie" według mnie nie- może jest trochę lepiej ale nie biegunowo lepiej....
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
uriel
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
oki dzięki za odp. wiem że temat wyboru oleju silnikowego był wałkowany ale kupujecie jaki? 5W30 GM? Motul? Castrol? Mobil? samochód do tej pory był tylko w ASO serwisowany więc GM zalewali ale tyle się naczytałem że ach strach lać hehe znowu we wcześniejszym aucie używałem tanich jak również castrol i motula i też różnic w pracy silnika jakoś nie było słychać tyle że wcześniej zawsze dieslem jeździłem może dlatego hehe
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
Ja tez mam filtrona, wcześniej knecht, od momentu zastosowania filtrona brak dźwięku kzfr przy uruchomieniu silnika , nawet po kilkudniowym postoju.
Choć sitka elektrozaworow tez mam zdjęte, tak że nie wiem do końca czy to zasługa filtra czy braku Sitek.
Choć sitka elektrozaworow tez mam zdjęte, tak że nie wiem do końca czy to zasługa filtra czy braku Sitek.
pablo1
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
A u mnie słychać klekot coraz częściej - czyli ani sitka, ani zaworki w filtrze, ani płukanki, ani Motul... nic nie pomaga - kzfr zużywają się i tyle. U jednych szybciej, a u innych wolniej. Nie ma co kombinować - takie jest moje doświadczenie.
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Ja na porannym dizlowaniu przejechałem chyba 60kkm i zauważyłem, że jak jest świeży olej to nie słychać a z upływem głosy powracają.
Póki nie pojawia się błąd to temat olewam.
Póki nie pojawia się błąd to temat olewam.
-
uriel
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
A ktoś zmieniał już kzfr jaki to jest mniej więcej całościowy koszt? w dodatku zauważyłem ostatnio że obroty mi delikatnie falują o 100\200 góra dół... i na gazie i na benzynie na ciepłym jak i zimnym silniku w dodatku jeszcze jak postoi trochę to zaraz po uruchomieniu silnika gaśnie dopiero za 3-4 razem jest ok więc czeka mnie chyba zlecenie przeczyszczenia przepustnicy, krokowego i zerknięcia na pompę paliwa...
- Krisson
- Stały bywalec
- Imię: Kris
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Same koła 1100 zł. Robocizna to też pare stówek. Zależy od warsztatu
Cruze LT+ Premium 1.8 LPG 2011r. Sedan
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Coś w tym może być, bo olej ma już ponad pół roku i 10 tys. przebiegu, a przedtem(od maja do zimy) kzfr nie klekotały. Zobaczymy, czy ucichnie po wymianie w maju.huri_khan pisze:... zauważyłem, że jak jest świeży olej to nie słychać a z upływem głosy powracają.
- endriu333
- Profesjonalista
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Ja leje "niszowy" na tym forum olej Millersa 5w30... Co do kół to robocizna pokrywa się z wymianą rozrządu generalnie-może stowka więcej... Z tym kombinowaniem masz rację ale jak w tej samej cenie mam z zaworkiem i bez to biorę z zaworkiem 
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Wymieniał, przeszukaj forum. Co do falowania obrotów poczytaj tematy o KL7, luzie zaworowym i skontroluj go żeby za chwilę nie zmieniać głowicy. Problemy z paleniem to zapewne wina nieszczelności w reduktorze i schodzenia gazu do kolektora, też było dużo na forum.uriel pisze:A ktoś zmieniał już kzfr jaki to jest mniej więcej całościowy koszt? w dodatku zauważyłem ostatnio że obroty mi delikatnie falują o 100\200 góra dół... i na gazie i na benzynie na ciepłym jak i zimnym silniku w dodatku jeszcze jak postoi trochę to zaraz po uruchomieniu silnika gaśnie dopiero za 3-4 razem jest ok więc czeka mnie chyba zlecenie przeczyszczenia przepustnicy, krokowego i zerknięcia na pompę paliwa...
-
uriel
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki panowie za info a Twoje uwagi "wszim" przekażę mechanikowi aby sprawdził