Hej,
Czy ktoś z Was stosuje? Będę musiał tak, czy siak wytargać licznik, by poprawić luty. Przy okazji zastanawiam sie, by wymienić to oświetlenie, ale zastanawiam się, jak z żywotnością ledów/żaróweczek ledowych w przypadku ściemniacza oświetlenia deski? Może ktoś się wypowiedzieć kto używa i się takie rozwiązanie sprawdza - tzn. czy potem nie trzeba wymieniać ledów co miesiąc np?
Jak pytałem sprzedawcę, to ten stwierdził, że takie rozwiązanie mocno skraca żywotność ledów, a mnie zależy szczególnie na tym, bym nie musiał znów wymieniać żarówek (bo raz już wymieniałem i teraz znów jedna do wymiany). Druga rzecz, to mniejszy pobór prądu.
Dodatkowo, jakiej mocy używacie, ja preferuje jak jest tylko bardzo delikatnie podświetlone. Dla licznika takie podświetlenie jest ok, choć denerwuje mnie, że wtedy z kolei wszystkie przyciski na konsoli środkowej są ledwo widoczne...
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Diody w podświetleniu licznika
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
-
dessal
- Wymiatacz
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 2.0TCDI
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Diody w podświetleniu licznika
Jak nie przekroczysz 20mA na wejściu diody to nie powinna długo zdechnąć, rzekłbym, że przeżyje użytkowanie pojazdu, ja się zabieram do wymiany na diody już dłuższy czas i wciąż nie mam chęci żeby się z tym bawić, licznik już ledwo świeci, jak skończy się całkowicie to wtedy chyba będę zmuszony działać; możesz dodatkowy "regulator" podświetlenia licznika dać osobno w szereg zasilania
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
VIN KL1NF35UJ7K644339
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: Diody w podświetleniu licznika
Powiem tak, zależy jakie diody chcesz zastosować, obecnie dobre diody, nie chińszczyzna najtańsza spokojnie osiąga od 20 tyś. do 100 tyś godzin. Licząc, że w roku godzin jest 8760 i trzeba wziąć pod uwagę, że to musiałoby świecić non stop, to najmarniej starczą na 2 lata, a biorąc pod uwagę, że w aucie spędzisz max. 2 godziny dziennie to starczą na 27 lat 
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...