Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Silnik nagle zgasł
-
kacwik1
- Świeżak
- Imię: Damian
- Samochód: Nubira/Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Silnik nagle zgasł
Witam. Nie wiem czy komukolwiek zdarzył się taki problem, ale w czasie jazdy silnik zgasł i już nie chciał odpalić. Jadąc z góry delikatnie podciągnąłem hamulec ręczny i wtedy silnik zgasł. Kiedy zatrzymałem się na poboczu to rozrusznik kręcił ale nie odpalał. Kontrolki paliły się nie ostrym światłem, ale takim delikatnie bladym, przy czym po przekręceniu kluczyka, gasły. Żeby było śmieszniej zgasły wszystkie światła i już w ogóle nie mogłem ich odpalić. Radio gra, ale też wariuje kiedy otwiera się drzwi lub przekręca kluczyk. Auto ma założoną instalację gazową, ale nigdy nie było podobnego przypadku. Akumulator jest nowy. Całe szczęście miałem assistance. Bardzo proszę o sugestie, a może ktoś miał podobny przypadek.
-
wieczor
- Stały bywalec
- Imię: Tomasz
- Samochód: nubira 1.8 121km f18
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Silnik nagle zgasł
jak nowy akumulator, to sprawdziłbym klemy, ładowanie, kable od masy, no i na wszelki wypadek akumulator;) jak dla mnie typowy objaw rozładowanego akumulatora poza tym zgaśnięciem silnika.
- bartekm2000
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Samochód: Lacetti 1.4 HB
- Silnik:
- Kontakt:
Czy miałes już kiedyś problem/zwarcie w instalacji spowodowane pękniętym wężykiem spryskiwacza tylnej szyby ?
Jeżeli nie to sprawdź czy Ci nie zalało złącza/kostki tylnej klapy na lewym tylnym słupku.
U mnie na szybko pomogło wyjęcie żarówki z lamki oświetlenia bagaznika [
]
Zaś objawy były podobne z tą różnicą, że silnika nie można było zgasić kluczykiem
Ewentualnie możesz mieć "upaloną" kostkę za zegarami. Jest gdzieś na forum ten temat.
o tu : viewtopic.php?f=58&t=2536&view=unread#unread
Jeżeli nie to sprawdź czy Ci nie zalało złącza/kostki tylnej klapy na lewym tylnym słupku.
U mnie na szybko pomogło wyjęcie żarówki z lamki oświetlenia bagaznika [
Zaś objawy były podobne z tą różnicą, że silnika nie można było zgasić kluczykiem
Ewentualnie możesz mieć "upaloną" kostkę za zegarami. Jest gdzieś na forum ten temat.
o tu : viewtopic.php?f=58&t=2536&view=unread#unread
-
kacwik1
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Auto pojechało do mechanika. Zobaczymy jaka diagnoza. Mam nadzieję, że mechanik będzie potrafił to zdiagnozować. Oczywiście próbowałem z masą, klemami, ale to nie przyniosło żadnego skutku. Jeśli ktoś spotkał się z czymś podobnym to bardzo proszę o podpowiedź. Każda jest mile widziana. Aha wcześniej nie miałem problemów ze spryskiwaczem tylnej szyby. Być może wszystko przede mną.
Ech te Chevrolety z North Korea.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2016, o 20:53 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto bezpodstawne CYTUJ
Powód: usunięto bezpodstawne CYTUJ
- xlord
- Bywalec
- Imię: Łukasz
- Samochód: Rezzo 1.6 Comfort
- Silnik:
- Kontakt:
To nie musi być problem z kontaktami na klemach. To może być zbyt niskie napięcie ładowania (sprawdzić regulator napięcia na alternatorze), czyli po prostu zbyt niskie, aby akumulator się ładował.
Benzyna bez prądu nie pojedzie, a objawy z tymi kontrolkami wskazują na brak napięcia. Światła przygasające przy kręcącym rozruszniku to normalka.
Benzyna bez prądu nie pojedzie, a objawy z tymi kontrolkami wskazują na brak napięcia. Światła przygasające przy kręcącym rozruszniku to normalka.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
A wałek rozrządu się kręci?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Rozrusznik kręci normalnie, czy tak bardziej jak silniczek elektryczny - "bez oporu"?
Lacetti to htb, sedan, czy kombi ?
Lacetti to htb, sedan, czy kombi ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
kacwik1
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Witam. Czekałem na diagnozę mechanika i wyszło, że było brak masy z powodu zardzewiałych przewodów na kostce gdzieś w okolicach alternatora. Naprawa trwała ok. 1 godziny. Mechanik powymieniał jakieś końcówki, zaizolował, podokręcał i tyle. Koszt - 100 zł. Aha rozrusznik kręcił normalnie. Była to jedyna rzecz,która w chwili awarii wydawała się działać normalnie. Reszta nie działała. Pozostał mi problem dotyczący pierwszego odpalenia po nocy. Tak jakby nie dochodziło paliwo, czy coś w tym stylu, ale to tylko moje spostrzeżenie. Wymieniłem czujnik cieczy chłodzącej, zakręciłem gaz i jeździłem na benzynie i nie pomogło. Gazownik wykluczył problem z parownikiem. Kolejne odpalenia bez najmniejszych problemów. Może ktoś doradzi co mogę jeszcze sprawdzić. Za podpowiedzi dotyczące zwarcia dziękuję.
. Mój lacetti to właściwie Nubira kombi 1.8 (121km).
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
No to jak na benzynie jest ten problem, to spróbuj, zanim uruchomisz auto włącz stacyjkę na 3-5 sekund, wyłącz, powtórz ten układ z 4 razy i wtedy uruchom. Jak zapali to albo zawór zwrotny w pompie, albo pompa
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
albo czujnik położenia wałka rozrządu - ale ten to by błąd wyświetlał (choć nie zawsze
).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.