Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Dmuchawa Aveo T300

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Stampante
Świeżak
Imię: Krzysztof
Samochód: Aveo T300 Sedan 1,2
Silnik:
Kontakt:

Re: Dmuchawa Aveo T300

Post autor: Stampante »

Właśnie zamówiłem do Cruze. Wygląda identycznie jak ten z książki serwisowej. Umówiłem się ze sprzedającym, że jak nie będzie pasował to mogę oddać na własny koszt. 15 zł za kuriera to nic w porównaniu 1200 ASO.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Daj znać, jak będzie pasował, bo to może być cenna informacja
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Stampante
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

W porządku. Jeżeli nie będzie pasował mam jeszcze opcję z Orlando, ale wyglądają niemal identycznie.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Nie raz coś wygląda identycznie i nie pasuje, przerabiałem to już nie raz w życiu ;) Mam nadzieję, że jednak podpasuje, bo chyba robić do każdego auta coś innego, zamiast jednej sztuki to przerost formy nad treścią :D
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Stampante
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Zgadzam się z Tobą. Niby dużo elementów pasuje też z Corsy, ale tam budowa modułu wentylacji jest rozwiązana całkiem inaczej. Jestem dobrej myśli.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Tu masz numer oryginału do wstawienia po wycięciu - 95472959
Stampante
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Czy nr tej części jest 100% pewny?. W ASO kosztuje 1200 zł. Natomiast w sklepach zagranicznych wychodzi połowa czyli 600 zł.
Dmuchawa w moim aucie jest już sprawna. Rzeczywiście wymiana rezystora wystarczyła. Jak na razie tymczasowo udało mi się zamontować wyciętą, wyczyszczoną dmuchawę na 3 metalowych płaskownikach kupionych w sklepie budowlanym. Pasuje idealnie, jednak pracuje trochę głośno, albo po prostu ją teraz słyszę, bo zwracam uwagę na to czy działa.

PS. Znalazłem jeszcze Adapter do montażu wyciętej dmuchawy, czy mógłby ktoś sprawdazić ile to kosztuje w ASO? podejrzewam, że w sklepach tego nie znajdę. Nr części: 95472960
Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Tak, jestem pewien, numer zawiera:
- silnik dmuchawy
- elementy montażowe potrzebne po wycięciu starego.
Stampante
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dzięki, A co z nr pierścienia montażowego? Można go dostać w ASO? Sam pierścień wystarczy
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Stampante
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Na schemacie jest to nr 15
Stampante
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Już wszystko wiadomo :) Pierścień montażowy dmuchawy kosztuje 70zł w ASO. Oczywiście stosuje się go tylko przy wycięciu oryginalnej i próbie zamontowania jej z powrotem. Można również zainwestować 1200 zł w zamiennik dmuchawy. Niestety ten z Cruze nie podszedł.
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Widzę że nie tak łatwo wyjąć silnik dmuchawy. Zaczyna u mnie ćwierkać po paru minutach. Myślicie, że wyciąć przesmarować gdzieś tam trzpień i zamontować na tym dokupionym z aso uchwycie? Czy lepiej nie ruszać. Efekt akustyczny powiedzmy, że jest na razie pomijalny..
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

A ja już nie wiem, czy mam problem z dmuchawą czy z żoną ...
Zdecydowanie twierdzi, że słyszy z dmuchawy pisk o bardzo wysokiej częstotliwości i bardzo ją to drażni podczas jazdy, natomiast ja tego nie słyszę.
Co polecacie? Wymienić dmuchawę czy żonę ?????

Stampante: ponieważ czeka mnie regeneracja i ponowny montaż dmuchawy, czy mógłbyś opisać i ew. załączyć jakieś fotki Twojego sposobu montażu na płaskowniki ?
Z góry dziękuję.
Stampante
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Sorry że odkopuję...

Tu masz dmuchawe. jest lepiej skontruowana, trochę głośniejsza, ale działa.https://autoczescizielonki.pl/partscata ... 00349.aspx

Wymieniłem i mam spokój.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

Dobrze że odkopujesz, bo jeszcze nie rozwiązałem problemu. Nie jest on na tyle dokuczliwy, abym musiał pilnie to załatwić. Nie widzę niestety ceny tego wentylatora od Mokki ... nie za bardzo mam ochotę inwestować - raczej na razie chcę się nastawić na regenerację oryginalnego. W sumie kiedy już będzie wycięty i zamontowany w sposób demontowalny, to nie powinno sprawiać problemu nawet okresowe przesmarowanie go, pod warunkiem, że ma to sens.
czarny128
Świeżak
Imię: Grzegorz
Samochód: Aveo 1,2 LTE
Silnik: 1.2 86km
Kontakt:

Post autor: czarny128 »

Cześć!!! Temat odkopuję ponieważ miałem ostatnio duży problem z wentylatorem. Chciałbym podzielić się swoimi doświadczeniami ze skutecznej naprawy problemu i na pewno skróci to czas na szukanie rozwiązań innym. Model to AVEO T300 LT 1,2 86KM, problem: 1. brak czwartej pozycji sterowania, 2. zacierający się wentylator. Po czterech latach użytkowania pojawiły się te problemy, wentylator nasmarowałem, wyczyściłem płynem do czyszczenia komutatorów, pomogło ale czas miną i padł w końcu. Dzięki wam udało mi się wymienić wentylator na taki OEM 95472959 najlepiej na ALIEXPRES (i tak wszystko jest od nich) oraz rezystor dmuchawy OEM 94560526. Wszystko zmontowałem, sprawdziłem wstępnie, no to rozruch i pierwsze zdziwienie 😲 pozycje przełącznika z prędkościami nie zgadzają się więc wszystko zwaliłem że to chiny itp. Po dłuższej pracy na czwartym biegu, co dziwne, cud wszystko działa jak należy! Wyjazd z garażu trasa na miasto 30 min. wentylator padł, cisza, załamanie rąk i do domu powrót. Po powrocie sprawdzanie połączeń na kostkach itp. cała procedura wentylator na krótko każdy obieg sprawny, więc diagnoza znowu rezystor, zamówiłem od razu dwa więc wymiana, teraz wszystko zagrało od razu perfekcyjnie, do czasu!!! przy montażu osłony pod schowkiem, poruszyłem wiązką razem z wtyczką rezystora i jakieś dziwne przeskoki prędkości na przełączniku poz.2 a wentylator 3 lub 4 lub 2. Diagnoza: luźna kostka, konektory zaśniedziałe lub luźne, przystąpiłem do czyszczenia i poprawy docisku, test: działa jest ok 👌 wyjazd z garażu trasa 45 minut i znowu zgon wentylatora. Test jak poprzednio i znowu rezystor na celowniku. Ale zaraz, sprawdzę rezystor czy ma przerwę w obwodzie, oryginalny jak umarł to miał przerwę a nowy?? Oba rezystory pełny przepływ i opory odpowiednie, podpinam powtórnie (za każdym razem od przyjazdu do rozebrania było jakieś 2-3 godzin postoju bolida) działa!!! Pełna irytacja, ból głowy, powtórny test, tyle że bez wyjeżdżania w trasę, odpalam załączam wentylator i tak jak zawsze ustawiam bieg nr.2. mija 30 minut i wszystko ok 5 amper pobiera działa jak bajeczka, lecz nie dało mi to spokoju, przeanalizowałem włączanie klimy w dniach kiedy jeździłem a było wtedy 30st.C. i często chodził na 4 pozycji, wiec dałem na czwarty bieg wentylator (pobierał przed rezystorem 17 amper a przy silniku 16,5 ampera) kable tak się zagrzały razem z rezystorem że po prostu chciały się stopić, spalić!!!! Diagnoza: luz na kostce na tyle duży że przy większym poborze energii elektrycznej wydziela się wysoka temperatura. Kostki oryginalnej nie znajdziecie, nie szukajcie, więc przeróbka pozostała, zrobiłem nową podpiąłem sprawdziłem miernikiem wszystko ok 👌 włączam wentylator bieg 4, znowu to samo tyle że na nowej kostce już przytopiło połączenia. Posiedziałem, pomyślałem, przenalizowałem różne rozwiązania i postanowiłem wprowadzić inny rezystor z opla corsy D OEM 77364061 podpiąłem na nowej kostce wg schematu. Pierwsze uruchomienie i wszystko działa jak należy od razu, kable OK, pobór prądu identyczny jak powyżej, sprzęt działa wyśmienicie, żadnych problemów. Sposób przymocowania mam taki jaki mam, najważniejsze że rezystor wchodzi do otworu chłodzącego i jest na bieżąco chłodzony, nie grzeje się ponad normę, a ewentualnie naprawa tego urządzenia sprowadza się do wymiany termistora koszt 6zł. Dziękuję wszystkim za przeczytanie postu i jak komuś pomogę tą moją historią to się bardzo cieszę. Jeżeli będziesz miał pytania to pisz na PRV.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Elektryka Elektronika”