Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
wnętrze wolno się nagrzewa
-
shumi2
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Cruze 1.4T
- Silnik:
- Kontakt:
wnętrze wolno się nagrzewa
Witam
Gdy spadły temperatury zauważyłem że wnętrze auta bardzo wolno się nagrzewa. Musze jechac z 15-20 minut by zaczęło robic się ciepło w środku, .
To samo z parowaniem szyb, ostatnio z 4 minuty musiałem czekać przy max nawiewie i klimie by jako tako dało się jechać (w ogóle to klima chyba poniżej 5 stopni i tak się nie załącza).
Wydaje mi się że przy benzynie nie jest to normalne zjawisko, tym bardziej że niskich temperatur tak naprawde jeszcze nie było (w Gdańsku to max -3 nad ranem).
Wcześniej w fordzie zanim wyskrobałem szyby to miałem już ciepło w środku, a tu nic.
Ktoś miał podobny przypadek, bo raczej standard to nie jest...
silnik 1.4 T benzyna
Gdy spadły temperatury zauważyłem że wnętrze auta bardzo wolno się nagrzewa. Musze jechac z 15-20 minut by zaczęło robic się ciepło w środku, .
To samo z parowaniem szyb, ostatnio z 4 minuty musiałem czekać przy max nawiewie i klimie by jako tako dało się jechać (w ogóle to klima chyba poniżej 5 stopni i tak się nie załącza).
Wydaje mi się że przy benzynie nie jest to normalne zjawisko, tym bardziej że niskich temperatur tak naprawde jeszcze nie było (w Gdańsku to max -3 nad ranem).
Wcześniej w fordzie zanim wyskrobałem szyby to miałem już ciepło w środku, a tu nic.
Ktoś miał podobny przypadek, bo raczej standard to nie jest...
silnik 1.4 T benzyna
-
sobotaa
- Bywalec
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze 1.4T SW LT
- Silnik:
- Kontakt:
Re: wnętrze wolno się nagrzewa
U mnie robi się ciepło leci po około 4 minutach z nawiewów. Ciężko to porównać bo w sumie nie patrzy się na zegarek. Pytanie jak z temperaturą silnika na wskaźnikach myślę że 15-20 minut to powinno osiągnąć nominalną temperaturę na wskaźniku.
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Odpal samochód i zostaw włączony, wyłącz ogrzewanie i nawiewy. Silnik po 10 min powinien osiągnąć temp roboczą (połowa skali lub 1-2 kreski przed połową). Jeżeli tak nie będzie to termostat do wymiany.
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
W okolicach zera stopni potrzebuje zrobic jakies 5-6km by zlapac pelna temperature. Cieplo robi sie dosc szybko mysle ze po okolo 5min jest juz zadana temperatura. Jak wylaczysz ogrzewanie wnetrza silnik duzo szybciej lapie pelna temperature. Klima w chlody nie dziala, wiec czasem potrafi cos zaparowac. W Dieslach jest chyba dodatkowa elektryczna nagrzewnica. Mysle ze u nas w 1,4t przy tym wielkim akumulatorze tez by sie sprawdzila. Ciekawe ile zachodu z wlaczeniem tego w benzynce...
-
Piotr3k1987
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze 1.6 LS LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Kiedyś podobnie miałem z moim starym autem ale to był diesel, ale nie ważne. Pomimo osiągnięcia temperatury roboczej z nawiewu leciało chłodne powietrze i dosyć słabo. Po wymianie filtra kabinowego wszystko wróciło do normy i po przejechaniu po tym zabiegu raptownie kilku km z nawiewu zaczynało lecieć ciepłe powietrze.
-
shumi2
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Cruze 1.4T
- Silnik:
- Kontakt:
Oprócz ogrzewania też jest dramat z odparowaniem. O ile przednia i tylna odparuje to boczne tylne praktycznie nie ma szans przy wilgotnej pogodzie. Dziś jak zaczeły się roztopy to 40 min jazdy i ciągle tylne boczne zaparowane, bez znaczenia czy wentylator na biegu 1 czy 5. Trochę lepiej robiło się jak przestawiłęm nawiew na twarz, ale wtedy uwaga, zaczynała parowac przednia. Dramat z tym parowaniem, chyba trzeba użyć pianki do golenia ;D
Dodam że filtr kabinowy wymieniłem 1 msc temu u mechanika, potem sam sprawdzałem jak go zamontował, nie był mokry więc chyba wszystko z nim ok
Dodatkowo zdziwiłem się że pod maską jest taki gumowy "kondon" z podszybia z którego leci woda. Wg mnie średni pomysł by woda z podszybia leciała pod maskę i kapała tam na części. Poza tym idealne miejsce do zbierania się liści i innego syfu z maski, które dość cięzko stamtąd usunąć
Ps. Płyn chłodniczy mam, auto nagrzewa się do jednej kreski poniżej połowy
Dodam że filtr kabinowy wymieniłem 1 msc temu u mechanika, potem sam sprawdzałem jak go zamontował, nie był mokry więc chyba wszystko z nim ok
Dodatkowo zdziwiłem się że pod maską jest taki gumowy "kondon" z podszybia z którego leci woda. Wg mnie średni pomysł by woda z podszybia leciała pod maskę i kapała tam na części. Poza tym idealne miejsce do zbierania się liści i innego syfu z maski, które dość cięzko stamtąd usunąć
Ps. Płyn chłodniczy mam, auto nagrzewa się do jednej kreski poniżej połowy
-
sobotaa
- Bywalec
- Samochód: Cruze 1.4T SW LT
- Silnik:
- Kontakt:
Kolego wygląda to na awarię mieszalnika przeczytaj temat poniżej:
viewtopic.php?f=28&t=2201&p=68086&hilit=klapy#p68086
Jeśli chodzi o nawiew na szybę przednią to jest włącza się ukryta klimatyzacja dlatego tak dobrze sobie radzi nawiew z odparowaniem wilgoci. Po przestawieniu nawiewy na twarz nie ma już klimatyzacji i wtedy może szyba parować. U mnie też jest problem przy wilgotnej pogodzie z odparowaniem tylnych szyb bocznych szczególnie na krótkich trasach.
viewtopic.php?f=28&t=2201&p=68086&hilit=klapy#p68086
Jeśli chodzi o nawiew na szybę przednią to jest włącza się ukryta klimatyzacja dlatego tak dobrze sobie radzi nawiew z odparowaniem wilgoci. Po przestawieniu nawiewy na twarz nie ma już klimatyzacji i wtedy może szyba parować. U mnie też jest problem przy wilgotnej pogodzie z odparowaniem tylnych szyb bocznych szczególnie na krótkich trasach.
- pablo1
- Profesjonalista
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
Zobacz czy może coś z klapka od obiegu zamkniętego się nie stało. Jeśli masz filtr zmieniony i suchy to innej przyczyny nie powinno być. No chyba ze klime masz do czyszczenia, to też jest opcja jakaś.
pablo1
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Jak pada deszcz i nie chce mieć tajfunu w samochodzie to tylko klimatyzacja, nawiew na szybę lub tryb AUTO i wbrew opinii że klimatyzacja nie włącza się poniżej 3oC to jednak się włącza ponieważ nIemalże od razu szyby są czyste. Może pracuje mniej wydajnie lub krócej ale pracuje na pewno.
-
Slawkob
- Świeżak
- Imię: Sławomir
- Samochód: Cruze 2.0
- Silnik:
- Kontakt:
A u mnie parowanie przeszło po ......... wymianie chłodnicy. Okzało się że dziwnym trafem mam 'rozsadzoną" chłodnicę, był mały przeciek.
i pewnie parowało pod maską i dostawało się do wnętrza. Nie wiem czy to dobre wytłumaczenie ale teraz jak ręką odjął - chwila i para z szyb zchodzi
Powrzucam zdjęcia i opisze co z nią było niebawem, bo normalnie szczękę z ziemi zbierałem jak chłodnice zobaczyłem.
i pewnie parowało pod maską i dostawało się do wnętrza. Nie wiem czy to dobre wytłumaczenie ale teraz jak ręką odjął - chwila i para z szyb zchodzi
Powrzucam zdjęcia i opisze co z nią było niebawem, bo normalnie szczękę z ziemi zbierałem jak chłodnice zobaczyłem.
Jak coś działa to nie tykaj - bo jak ruszysz to na pewno .....
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Przedmowcy mają rację wyglada to na 80% awarię mieszalnika, jak masz szczęście w życiu to termostat może jak u kolegi chłodnica...po pierwsze sprawdź czy masz płyn chłodniczy w zbiorniczku pod maską...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Z tymi chłodnicami jest coś nie tak, ja tez wymieniałem chłodnice z powodu rozszczelnienia po uderzeniu czymś. Jeśli auto zostanie u mnie, to myślę o założeniu jakieś dodatkowej siatki ochronnej.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe