Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

wnętrze wolno się nagrzewa

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
shumi2
Świeżak
Imię: Michał
Samochód: Cruze 1.4T
Silnik:
Kontakt:

wnętrze wolno się nagrzewa

Post autor: shumi2 »

Witam
Gdy spadły temperatury zauważyłem że wnętrze auta bardzo wolno się nagrzewa. Musze jechac z 15-20 minut by zaczęło robic się ciepło w środku, .
To samo z parowaniem szyb, ostatnio z 4 minuty musiałem czekać przy max nawiewie i klimie by jako tako dało się jechać (w ogóle to klima chyba poniżej 5 stopni i tak się nie załącza).
Wydaje mi się że przy benzynie nie jest to normalne zjawisko, tym bardziej że niskich temperatur tak naprawde jeszcze nie było (w Gdańsku to max -3 nad ranem).
Wcześniej w fordzie zanim wyskrobałem szyby to miałem już ciepło w środku, a tu nic.
Ktoś miał podobny przypadek, bo raczej standard to nie jest...
silnik 1.4 T benzyna
sobotaa
Bywalec
Imię: Paweł
Samochód: Cruze 1.4T SW LT
Silnik:
Kontakt:

Re: wnętrze wolno się nagrzewa

Post autor: sobotaa »

U mnie robi się ciepło leci po około 4 minutach z nawiewów. Ciężko to porównać bo w sumie nie patrzy się na zegarek. Pytanie jak z temperaturą silnika na wskaźnikach myślę że 15-20 minut to powinno osiągnąć nominalną temperaturę na wskaźniku.
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

Odpal samochód i zostaw włączony, wyłącz ogrzewanie i nawiewy. Silnik po 10 min powinien osiągnąć temp roboczą (połowa skali lub 1-2 kreski przed połową). Jeżeli tak nie będzie to termostat do wymiany.
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

a płyn chłodniczy jest?
pawelwaw84
Wymiatacz
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

W okolicach zera stopni potrzebuje zrobic jakies 5-6km by zlapac pelna temperature. Cieplo robi sie dosc szybko mysle ze po okolo 5min jest juz zadana temperatura. Jak wylaczysz ogrzewanie wnetrza silnik duzo szybciej lapie pelna temperature. Klima w chlody nie dziala, wiec czasem potrafi cos zaparowac. W Dieslach jest chyba dodatkowa elektryczna nagrzewnica. Mysle ze u nas w 1,4t przy tym wielkim akumulatorze tez by sie sprawdzila. Ciekawe ile zachodu z wlaczeniem tego w benzynce...
Piotr3k1987
Bywalec
Imię: Piotr
Samochód: Cruze 1.6 LS LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Piotr3k1987 »

Kiedyś podobnie miałem z moim starym autem ale to był diesel, ale nie ważne. Pomimo osiągnięcia temperatury roboczej z nawiewu leciało chłodne powietrze i dosyć słabo. Po wymianie filtra kabinowego wszystko wróciło do normy i po przejechaniu po tym zabiegu raptownie kilku km z nawiewu zaczynało lecieć ciepłe powietrze.
shumi2
Świeżak
Imię: Michał
Samochód: Cruze 1.4T
Silnik:
Kontakt:

Post autor: shumi2 »

Oprócz ogrzewania też jest dramat z odparowaniem. O ile przednia i tylna odparuje to boczne tylne praktycznie nie ma szans przy wilgotnej pogodzie. Dziś jak zaczeły się roztopy to 40 min jazdy i ciągle tylne boczne zaparowane, bez znaczenia czy wentylator na biegu 1 czy 5. Trochę lepiej robiło się jak przestawiłęm nawiew na twarz, ale wtedy uwaga, zaczynała parowac przednia. Dramat z tym parowaniem, chyba trzeba użyć pianki do golenia ;D
Dodam że filtr kabinowy wymieniłem 1 msc temu u mechanika, potem sam sprawdzałem jak go zamontował, nie był mokry więc chyba wszystko z nim ok
Dodatkowo zdziwiłem się że pod maską jest taki gumowy "kondon" z podszybia z którego leci woda. Wg mnie średni pomysł by woda z podszybia leciała pod maskę i kapała tam na części. Poza tym idealne miejsce do zbierania się liści i innego syfu z maski, które dość cięzko stamtąd usunąć
Ps. Płyn chłodniczy mam, auto nagrzewa się do jednej kreski poniżej połowy
sobotaa
Bywalec
Samochód: Cruze 1.4T SW LT
Silnik:
Kontakt:

Post autor: sobotaa »

Kolego wygląda to na awarię mieszalnika przeczytaj temat poniżej:
viewtopic.php?f=28&t=2201&p=68086&hilit=klapy#p68086

Jeśli chodzi o nawiew na szybę przednią to jest włącza się ukryta klimatyzacja dlatego tak dobrze sobie radzi nawiew z odparowaniem wilgoci. Po przestawieniu nawiewy na twarz nie ma już klimatyzacji i wtedy może szyba parować. U mnie też jest problem przy wilgotnej pogodzie z odparowaniem tylnych szyb bocznych szczególnie na krótkich trasach.
Awatar użytkownika
pablo1
Profesjonalista
Samochód: cruze LT
Silnik: 1.6 124 km benzyna
LPG: BRC SQ24
Kontakt:

Post autor: pablo1 »

Zobacz czy może coś z klapka od obiegu zamkniętego się nie stało. Jeśli masz filtr zmieniony i suchy to innej przyczyny nie powinno być. No chyba ze klime masz do czyszczenia, to też jest opcja jakaś.
pablo1
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Jak pada deszcz i nie chce mieć tajfunu w samochodzie to tylko klimatyzacja, nawiew na szybę lub tryb AUTO i wbrew opinii że klimatyzacja nie włącza się poniżej 3oC to jednak się włącza ponieważ nIemalże od razu szyby są czyste. Może pracuje mniej wydajnie lub krócej ale pracuje na pewno.
Slawkob
Świeżak
Imię: Sławomir
Samochód: Cruze 2.0
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Slawkob »

A u mnie parowanie przeszło po ......... wymianie chłodnicy. Okzało się że dziwnym trafem mam 'rozsadzoną" chłodnicę, był mały przeciek.
i pewnie parowało pod maską i dostawało się do wnętrza. Nie wiem czy to dobre wytłumaczenie ale teraz jak ręką odjął - chwila i para z szyb zchodzi
Powrzucam zdjęcia i opisze co z nią było niebawem, bo normalnie szczękę z ziemi zbierałem jak chłodnice zobaczyłem.
Jak coś działa to nie tykaj - bo jak ruszysz to na pewno .....
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

Nie ubywało płynu ? Czy nie zaglądałeś?
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Post autor: endriu333 »

Przedmowcy mają rację wyglada to na 80% awarię mieszalnika, jak masz szczęście w życiu to termostat może jak u kolegi chłodnica...po pierwsze sprawdź czy masz płyn chłodniczy w zbiorniczku pod maską...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Z tymi chłodnicami jest coś nie tak, ja tez wymieniałem chłodnice z powodu rozszczelnienia po uderzeniu czymś. Jeśli auto zostanie u mnie, to myślę o założeniu jakieś dodatkowej siatki ochronnej.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”