Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Gasnący silnik PILNE !

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
akserb
Świeżak
Imię: Marek
Samochód: Orlando
Silnik:
Kontakt:

Gasnący silnik PILNE !

Post autor: akserb »

Witam, mam problem, ponieważ przy odpalaniu silnika w Orlandzie 1,8 z instalacją LPG przy minusowych temperaturach ( zimny silnik) po chwili dusi się i gaśnie. Byłem w serwisie i zrobili mi diagnostyke i stweirdzili błedy P0172/P042/P2096 - zwiazane z regulacją mieszanki paliwa. Co to dokladnie oznacza i co z tym dalej zrobić?

W serwisie gazowym powiedzieli że jest dobrze z instalacją LPG. W serwisie
Chevroleta też mowia ze po instalacji benzyny jest dobrze, a samochod dalej gaśnie po przejechaniu kilkunastu metrow. Jak jest cieply silnik to nie ma problemów.

Prosze o odpowiedz ! :ocochodzi:
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Gasnący silnik PILNE !

Post autor: etac »

Zakręć gaz i pojeździj z 2 dni na Pb. Jak będzie ok, to wtedy wiadomo ze winny jest LPG.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus »

Możesz też zresetować ECM do nastaw fabrycznych poprzez odpięcie akumulatora na kilka godzin :zastanawiasie:
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Czy szybko się przełącza na LPG?
Może też być nieszczelny elektrozawór od LPG i oprócz benzyny dostaje się gaz. Też bym zaczął od odłączenia gazu. Najlepiej wyjeździć do końca i sprawdzić parę dni na benzynie.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Nie musi wyjeżdżać gazu do końca, bo elektrozawory są dwa a dodatkowo jeszcze mamy zawór ręczny przy butli. Wystarczy zakręcić ręczny zawór, jeździć tylko na PB i obserwować jak się zachowuje zimny silnik po odpaleniu. Należy też zwrócić uwagę czy nie za wcześnie przełącza zimny silnik na gaz.
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

W Orlando raczej ciężko dostać się do zaworu ręcznego. Jeżeli jest to pod autkiem.
Co do elektrozaworów, tak są dwa jeden na butli drugi przed parownikiem. Jeżeli ten przed parownikiem nie domknie ( tak jak u mnie) to cały gaz z przewodu może dostać się do kolektora. Oczywiście tutaj muszą być jeszcze nieszczelne wtryski.
Co do szybkiego przełączania: ja mam ustawione na 15 stopni temperatury parownika i - (minus)15 temperatury gazu. Przy temperaturze około 0 stopni przełącza mi się po przejechaniu około 300 metrów. Oczywiście po nocy i samochód nie garażowany.
Nic nie szarpie i nie gaśnie.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

No to masz pojechane na maksa. Ja mam przełączenie przy 53 stopniach (1- 1,5 kilometra).
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

15 stopni temp przełączania ?
Kto to ustawiał ?
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Regulus pisze:No to masz pojechane na maksa. Ja mam przełączenie przy 53 stopniach (1- 1,5 kilometra).
Dla czego tak uważasz? Jakoś nie mam z tym problemów. A gadanie o zdychającym parowniku to jakaś bajka. Mam przejechane prawie 200 000. Bez wymiany wtryskiwaczy czy parownika. A ustawiam sobie sam nic prostszego.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Bunioopl pisze: Co do szybkiego przełączania: ja mam ustawione na 15 stopni temperatury parownika i - (minus)15 temperatury gazu.
:zastanawiasie: Próbowałeś test żeby po przełączeniu na LPG dać mu ostro buta?
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Trochę wolniej przyspiesza , ale różnica raczej nieodczuwalna. Jutro nagram filmik zaraz po rozruchu.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

No tak, zapomniałem, że w Olku butla jest montowana pod podwoziem.
U mnie temperatura przełączania ustawiona jest na 40°C. Nie planuję obniżać tej temperatury ze względu na wtryski benzynowe. Dobrze jak trochę dłużej popracują.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2016, o 22:23 przez barus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Bunioopl pisze:
Regulus pisze:No to masz pojechane na maksa. Ja mam przełączenie przy 53 stopniach (1- 1,5 kilometra).
Dla czego tak uważasz? .
Długo prosiłem o zmniejszenie temperatury przełączania (w NU II też maiłem kilkanaście stopni). Bez skutku. I pierwotny gazownik (druciarz) i Nikoś pozostali nieugięci na moje błagania. Coś w tym musi być ;)
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Orlando to moje drugie autko, w którym grzebię sobie w sekwencji. A oprócz tego u ojca też grzebię w sekwencji.
Problemem w BRC nie jest obniżenie punktu przełączania się na gaz, tylko ustawienie tak aby autko nie szarpało nie gasło i nie wyskakiwały błędy. Mi się jakoś udało.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

W lanosie II-ga generacja mam ustawione temperatury przełączania lato 30°C, a zima 15°C do dzisiaj nie mam z nią żadnego problemu. Raz tylko regenerowałem parownik a przejechane prawie 200 kkm.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Zapytałem o to mocne używanie pedału gazu bo przy niskiej temperaturze może nie wyrobić reduktor i pluć ciekłym gazem, stąd szarpanie. Ale skoro wyrabia, znaczy dobra wymiana cieplna na reduktorze. Bunipol jaki reduktor masz?
RedneckAutoserwis
Aktywny
Imię: Igor
Samochód: Epica
Silnik: x
Kontakt:

Post autor: RedneckAutoserwis »

Za bezpieczne minimum dla trwałości reduktora uważa się temperaturę przełączenia na gaz rzędu 30-35 st
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Odpowiadając na pytanie kolegi wszim. Reduktor w moim orlando to BRC nie wiem jaki więc wstawiam zdjęcia. Jeżeli chodzi o przyspieszanie to dorzucam link do filmiku, jaki dzisiaj nabrałem. Jechałem z kolegą wiec mam nadzieje, że muzyka zgłuszy rozmowę. Dla pewności nie oglądamy przy dzieciach.

https://youtu.be/FpDpfc5OZTw

Odpowiem też dla kolegi RedneckAutoserwis
Jak widać na filmie przebieg raczej spory. Reduktor od nowości, od ponad 25 tyś km na obniżonym punkcie przełączania. Jedyne co zauważyłem to spadek zużycia benzyny.
Załączniki
mms_img1150241790.jpg
mms_img1150241790.jpg (110.17 KiB) Przejrzano 4792 razy
mms_img1560971285.jpg
mms_img1560971285.jpg (116.66 KiB) Przejrzano 4792 razy
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Reduktor GENIUS MB 1200 mbar, czyli taki sam jak ja mam zamontowany w Cruzie.
Znawcy tematu twierdzą, że zbyt wczesne przełączanie silnika na LPG nie szkodzi silnikowi tylko samemu reduktorowi. Szybciej się starzeje membrana, szybciej traci swoją elastyczność i powstają na niej mikropęknięcia, co niewątpliwie z biegiem czasu ma wpływ na jej prawidłowe działanie. Nie wiem jak to wygląda w reduktorze GENIUS po dużym przebiegu i jak to się przekłada na prawidłową stabilizację ciśnienia gazu za reduktorem w zależności od nagłych zmian poboru gazu?
Natomiast wiem, że stan membrany w parowniku drugiej generacji miał istotny wpływ na prawidłową prace tej instalacji. Przy starzejącej się membranie nie dało się prawidłowo wyregulować wolnych obrotów, ale też przy przyspieszeniach silnik zachowywał się nie tak jak powinien.
Gdy rozebrałem reduktor parownika, to membrana ta była zdecydowanie mniej elastyczna w porównaniu z nową oraz posiadła na całej powierzchni mikropęknięcia, chociaż była jeszcze szczelna. Po wymianie membrany na nową i potem regulacja z udziałem interfejsu i komputera. Silnik krokowy
ustawiony 100 przy wolnych obrotach trzymał charakterystykę jak pod sznurek w stosunku do odpowiedniego napięcia na lambdzie, przy większym obciążeniu i wyższych obrotach w trasie też. Na starej membranie to już było nie możliwe.
BTW
Widzę, że uruchomiłeś wskaźnik LPG na blacie a czemu zielona :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Ciekawe czy koszt zregenerowania reduktora nie jest kilkakrotnie niższy niż zaoszczędzone $$$ na benzynie.

Znam vento z instalacją I gen, które miało przebiegu ok 400kkm, i raczej z 200-300kkm na gazie założonym w holandii, i przez właściciela palone prawie zawsze na gazie (przy mega mrozach palone na benzynie). I właściciel w polsce tylko raz wymieniał parownik.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Czechu. W inst II generacji są reduktory dwustopniowe i to delikatna cieniutka membrana II stopnia redukcji była wrażliwa na zmrażanie. W IV gen jest tylko jeden stopień redukcji i jedna membrana. Nie wiem natomiast na ile ona jest wytrzymała :ocochodzi: . Natomiast - Geniusy MB1200 raczej szałem wytrzymałości nie są. W silnikach chevroleta 1,8 pracują na granicach swojej wydajności. Jednym z częstych objawów wczesnej usterki jest brak szczelności na zaworze sterownym z membrany i jeżeli wtryski nie trzymają idealnie szczelnie(a nie muszą) to mamy nad ranem zapchany kolektor gazem i problemy z odpaleniem.
akserb
Świeżak
Imię: Marek
Samochód: Orlando
Silnik:
Kontakt:

Post autor: akserb »

przełącza się gdy osiągnie tem 40 stopni .wymieniłem ostatnio wtryski zobacze czy pomoze
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

barus pisze:Widzę, że uruchomiłeś wskaźnik LPG na blacie a czemu zielona :zastanawiasie:
Orginalnie była czerwona, a czerwony denerwuje oko wię jest zielina. Świeci cały czas i tylko przy rezerwie miga. Jest jescze jedna od lpg zaświeca się jak silnik jest zasilany lpg.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Mechanika”