Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Lacetti/Nubira - dziwny dźwięk na pracującym silnikuMam niet

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
VECCHIO1980
Świeżak
Imię: Emil
Samochód: NUBIRA
Silnik:
Kontakt:

Lacetti/Nubira - dziwny dźwięk na pracującym silnikuMam niet

Post autor: VECCHIO1980 »

Mam nietypowy i trudny do zdiagnozowania problem. Bardziej natury irytującej niż przeszkadzającej w użytkowaniu pojazdu.

Samochód: Chevrolet Nubira Kombi 2006 r.
Silnik: 1,6 benzyna/gaz
Przebieg: 140 000

Problem:
generalnie hałas (buczenie) po odpaleniu samochodu (kiedy jest na autossaniu) słabnące z czasem . Samochód odpala oczywiście na benzynie (sekwencja) .
W miarę nagrzewania się silnika hałas spada i prawie zanika (słychać go delikatnie w tle) po przejściu na LPG.

Na nagrzanym silniku po przełączeniu ponownie na benzynę słychać buczenie w granicach ok 800 obrotów na minutę , oczywiście PRAWIE ono ustaje po powrocie na LPG.

Ponadto w okolicach 2500 obrotów na 4 i 5 biegu jest ponownie delikatne słyszalne.

Próba zlokalizowania hałasu przy odpalonym silniku i otwartej masce nie przynosi rezultatów. hałas jest zagłuszany poprzez ogólną pracę silnika, wewnątrz kabiny oczywiście słychać ten dźwięk bardziej wyraźnie.

Osobiste odczucia: co ciekawe wydaje mi się , że hałas dobiega z okolic kolektora ssacego, przepustnicy... przy wydechu raczej nie na całej jego długości. Ale jest to odczucie subiektywne, może niesie jednak z wydechu .... nie wiem...

Co do wydechu - chwilowe zatkanie na pracującym silniku rury wydechowej nie wpływa na poziom hałasu - jego natęzenie pozostaje bez zmian...

Odnośnie wydechu - wydaje mi się (ale tylko wydaje - nie mam 100 % pewności wiec nie sugerujcie się tym) , że problem objawił się po wymianie plecionki na układzie wydechowym (wspawana nowa). Ponadto sam wydech wydaje mi sie, że jest fabryczny i lekko skorodowany, ale tak jak napisałem wcześniej wg mnie na 100 % pracuje cichutko na całej długości ...

mechanizy niepotrafili zdiagnozować... paru wogole nie widziało o czym mowa - generalnie poziom hałasu na hali skutecznie zagłuszał dzwiek ... kilku słyszało ... ale nie potrafiło znaleźć przyczyny ...

To w sumie tyle...

Jakieś sugestie, może coś w kolektorze dolotowym wpada w rezonans, może jednak wydech, może coś całkowicie innego ... podpowiedzi, co jeszcze sprawdzić ... itp itd...
Będę wdzieczny za pomoc :)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Lacetti/Nubira - dziwny dźwięk na pracującym silnikuMam

Post autor: etac »

Nagraj filmik, wrzuc na YouTube, a potem podlinkuj tutaj na forum.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Sprawdź czy dolot szczelny? Nie wiem czy tam nie ma jakiegoś zaworka.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Na wydechu osłony termiczne lubią tak buczeć - u mnie to już przerabiałem (dwóch cybantów nie było, tak jak mocowań osłony). Trochę zabawy z blachą i spawarką i jest ok (nie wygląda, ale działa, i patrząc na grubość użytej blachy przeżyje oryginalne rozwiązanie).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”