Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Mechanizm wycieraczek

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maniekl
Świeżak
Imię: Maniek
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Mechanizm wycieraczek

Post autor: maniekl »

Padł mi mechanizm wycieraczek. Uszkodzenie banalne ale ostateczne. Wytarły się plastikowe "łapki" trzymające sworzeń kulisty cięgna wycieraczki kierowcy i cięgno wypada. Nowy (używany) już jedzie a roboty jest na 20 minut z piwkiem. Chciałbym jednak zapytać czy ktoś miał taki problem czyli takie uszkodzenie sie zdarza czy ja miałem po prostu pecha.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: Mechanizm wycieraczek

Post autor: XaRaDaS »

Ja miałem problem z tylną w kombi, ale przednie póki co to chodzą dobrze. Jedynie nie wiem jak się dostać, żeby zdjąć ramiona do polakierowania, bo są odpryski. Jak będziesz wymieniał to porób fotki dla potomnych i może mi się manual przyda ;)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Jeśli pojadę na zlot, to wezmę ze sobą ściągacz do sworzni, który doskonale sprawdza się przy zdejmowaniu wycieraczek :) dla pewności psiknąć i pięknie schodzą, później oczyścić i psiknąć sprayem :)
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Konrad, ale tu nie chodzi mi o jakieś ściągacze, tylko nie wiem jak się dostać do śrub :D a nie chcę nic dodatkowo zniszczyć.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
maniekl
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Śruby są pod plastikowymi zaślepkami, które bardzo łatwo się zdejmuje. Zaskoczony jestem tym ,że koreańczycy dali chromowane nakrętki mocujące ramiona wycieraczek. Natomiast śruby mocujące mechanizm już zapomnieli porządnie zabezpieczyć antykorozyjnie. :)
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Popatrz w innych autach jak wyglądają te trzpienie... Np w a3 przy odkręcaniu nakrętek potrafi się obrobić gwint lub ukręcić...wtedy jest zabawa i nowy mechanizm..więc tutaj nie jest źle,uwierz.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
maniekl
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

wycieraczka 1.jpg
wycieraczka 1.jpg (705.13 KiB) Przejrzano 2916 razy
Krótkie podsumowanie naprawy. Być może komuś będzie pomocne. Śruby ramion wycieraczek są schowane pod plastikowymi zaślepkami (1), które bardzo łatwo zdjąć nawet bez podważania. Na zdjęciu obok widok po zdjęciu ramion. Plastikowe podszybie trzyma się jedynie na paru zatrzaskach, które mocują jednocześnie uszczelkę i podszybie do grodzi silnika. Wygodny dostęp od spodu. Wystarczy lekko ścisnąć i wychodzą (3). Podszybie jest dwuczęściowe, łączone po środku rozprężnym kołkiem (4). Można albo wyjąć kołek i zdjąć tylko jedną część albo wyjąć delikatnie całość. Wg mnie łatwiej wyjąć jest całość a potem rozpiąć kołek a montować już jako dwie połówki. Podszybie trzeba lekko podnieść do dóry i następnie wysunąć. Po zdjęciu podszybia jest wygodny dostęp do mechanizmu, który jest mocowany na 3 śruby. Do całej naprawy potrzeba 20 minut i klucz 14 do nakrętek mocujących ramiona wycieraczek i klucz 10 do odkręcenia mechanizmu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”