Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Wyje przy 100-120km/h

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
adix
Bywalec
Imię: Adam
Samochód: Epica
Silnik:
Kontakt:

Wyje przy 100-120km/h

Post autor: adix »

Witam kolegów.
Ten dział - Epica jest prawie martwy, więc postaram się go troszkę rozruszać (mimo że tych samochodów jest bardzo mało).

Może ktoś z Was spotkał już się z takim problemem? A mianowicie wygląda to tak:
Przy prędkości 100-120km/h coś zaczyna wyć z przodu samochodu (powyżej 190km/h też słychać).
Jakby coś wpadało w rezonans, bo przy innych prędkościach jest cisza. Nieważne czy hamuję silnikiem czy przyspieszam czy jadę równo. Łożysko w kole odpada bo by huczało prawie cały czas, a napewno przy skręcie. Ten odgłos jest dziwny, ponieważ nie jest to jakieś ciągłe wycie tylko cichnie i się przygłasza, jakby wykres sinusoidy. W Polsce mi to nie przeszkadza, bo jeżdżę albo wolniej albo szybciej, ale w Holandii na autostradzie z reguły 110-120km/h i bardzo drażni.
Dodam jeszcze że najbardziej słyszy to kierowca! Macie jakieś pomysły albo domysły?
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: Wyje przy 100-120km/h

Post autor: XaRaDaS »

Łożysko to by buczało tak od 60-70 do 120-130, a jeżeli to odbywa się przy 110-120 to może zerknij na opony. Moja żonka w lato zawsze narzekała na głośność, że coś tam buczy, huczy itp. wielokrotnie powtarzałem, że opony z tyłu wyząbkowane i trzeba wymienić i akurat pod koniec wakacji szlag trafił jedną oponę (rozerwałem na krawężniku), zakupiłem 4 od kolegi z forum, przekładka i cisza. Moja była bardzo zdziwiona, ale to tak jest jak się nie zna na czymś :D
Dodatkowo czy występują przy takich prędkościach drgania na kierownicy ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Imię: Daniel
Samochód: AVEO T300
Silnik:

Post autor: rajtkezjusz »

Trzeba wykluczać po kolei,więc rozpędź auto do prędkości buczenia. Zacznie buczeć to wrzuć luz-rozsprzeglisz skrzynię i ją wykluczymy jeśli dalej będzie to robić.Często mogą buczeć opony,od czasu do czasu ze dwie się akurat zgrają i dają koncert. Akurat w Aveo mam buczenie na zimówkach przy różnych prędkościach. Sprawdź czy nie masz luźnej jakiejś osłony,nadkola,wydechu ,zdemontuj osłonę silnika jesli jest-tą górną ozdobną itd
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

nie wiem czy epica ma jakieś plastikowe osłony pod spodem...
zajrzyj, sprawdź czy się dobrze trzymają, nadkola też...
Awatar użytkownika
adix
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Opony napewno odpadają, bo tak samo było na letnich i tak samo jest na zimówkach.
Na luzie czy buczy? hmmm to muszę sprawdzić.
Osłony pod spodem nie ma, ale plastiki też wykluczam, bo raczej nie było by takiego odgłosu o charakterystyce sinusoidy
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Tak mi przyszło do głowy, sprawdzałeś hamulec postojowy ? Może coś nie odbija i przez to jest jakieś tarcie ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
adix
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

postojowy jest do zrobienia bo łapie tylko na jedno koło... ale siedząc z tyłu niczego nie słychać, na miejscu pasażera jest to ledwo słyszalne, a kierowca słyszy najbardziej, więc chyba będzie trzeba szukać przyczyny z lewej strony z przodu...
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Kontakt:

a uszczelka w drzwiach?
Awatar użytkownika
adix
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Według mnie to uszczelki, osłony i inne takie odpadają bo dźwięk by się zmieniał np przy wyprzedzaniu, przy zmianie oporów powietrza a takiego czegoś to nie ma. Jest taki jakby syrena alarmowa wyła (dźwięk modulowany) i jest powtarza się równo. Zaraz wyskocze na autostrade i sprawdzę czy to nie w skrzyni biegów, może uda mi się go nagrać
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Właśnie, nagraj może ten dźwięk, bo już nie wiadomo czego się czepiać ;)
Awatar użytkownika
adix
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

W pierwszym poście napisałem że łożysko koła odpada... ale chyba od tego będę musiał zacząć,bo któreś słychać i prawdopobnie pomiędzy 100-120km/h daje taki dziwny efekt i dosyć głośny. Przy innych prędkościach poprostu radio zagłuszało. Na luzie też było słychać. Po świętach biorę się za łożyska i zobaczymy.
Na nagraniu nic nie słychać tylko szum. Mam jeszcze jeden problem z samochodem, ale to już nowy post.
Dzięki za porady!
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Łożysko możesz sprawdzić obracając koło na podnośniku, ale może jeszcze nie padło i niczego nie usłyszysz, dopiero jak się sypnie to kręcąc kołem ręką już wyraźnie to słychać.
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Imię: Daniel
Samochód: AVEO T300
Silnik:

Post autor: rajtkezjusz »

Na luzie kolega sprawdził i huczało,a prędkość obrotowa silnika wtedy wynosiła ok 700 obr/min więc silnik odpada,skrzynia jako taka też,choć napędzana była kołami-ostatecznie łożysko półosi(miałem taką przypadłość w innym aucie,ale wcześniej był wyciek na uszczelniaczu półosi ze skrzyni-zaniedbany przeze mnie),ale to deser deserów. Łożyska kół to dobry pomysł aby sprawdzić,mozna podnieść koło i mechanizm różnicowy napędzi tylko to podniesione,wykluczysz mechanizm różnicowy i łożysko .
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Jak chcesz silnikiem sprawdzać to obowiązkowo z 5 ruszaj, ja tak w lanosie sprawdzałem łożyska w kołach, ale to w warsztacie na podnośniku i blokowane klockami jedno koło.
flebuss
Wymiatacz
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

Wyjechane łożysko które już huczy ma zwykle wyczuwalny luz - tak więc sprawdź w pionie i w poziomie
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Kontakt:

a tak pod wpływem tematu z AK/MK zapytam, koła dobrze przykręcone?
flebuss
Wymiatacz
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

AK/MK ??? proponuję nie używać skrótów bo nie dla każdego są czytelne i przez to również ucieka sens wypowiedzi :tak:

u mnie podobne zjawisko występuje również - w granicach 90-100km - jest przydżwięk który mija po wyjściu z tego zakresu prędkości mam wrażenie że bardziej to słychać gdy jest trochę większy wiatr - myśle że to wynik aerodynamiki związanej z budową auta lub jego alementów jak atrapa, błotniki , szczeliny w pokrywie silnika itp - oczywiście dobrze jest sprawdzić inne przyczyny by uniknąć ewent. awarii ale jeżeli "podejrzane" elementy są ok to bym się nie przejmował :tak:
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
adix
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Też nie wiem o co chodzi z tym skrótem AK/MK. Prawie 5tyś km już zrobiłem na zimówkach, więc muszą być dobrze dokręcone. A niedokręcone koło było by czuć na kierownicy, a przy tym przebiegu to już napewno by się dawno odkręcilo :nerwy
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Kontakt:

Przepraszam za skrót myślowy. AUTOKĄCIK/Motokącik
Awatar użytkownika
marecki64
Aktywny
Imię: Marek
Samochód: Cruze Epica Evanda
Silnik: 1.7 130KM
Kontakt:

Post autor: marecki64 »

Witam. Za odkopanie tematu należy się łopata :) ale też mam dziwne buczenie przy prędkości 60 - 80 km/h.Łożyska w kołach sprawdzone,skrzynia też odpada obudowa filtru powietrza także a jak buczało tak buczy :x
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Sprawdź jeszcze hamulce, może któryś tłoczek się nie cofa i klocek ociera o tarczę.
MarcinekNu2
Profesjonalista
Imię: Marcin
Samochód: Evanda
Silnik:
Kontakt:

Post autor: MarcinekNu2 »

Sprawdź i zamień miejscami koła/opony. Ja tak miałem przy 80-85 km/h z tyłu z prawej. Przełożyłem koła z tyłu stronami, zaczeło wyć ale przy 60 km/h ale z drugiej strony, co mogło wskazywać na oponę (kręci się teraz w odwrotnym kierunku). Teraz jakoś wycie ucichło. Może się wytarł odpowiedno bieżnik?
x-cube
Świeżak
Imię: jakub
Silnik:
Kontakt:

Post autor: x-cube »

Witam i w końcu jak sobie Adix poradziles z tym buczenie ... bo właśnie ja mam to samo.
Łożyska wykluczone bo sprawne . Hamulce też. Opony zarówno nowe letnie i zimowe tez bez zmian . I przy przekroczeniu 120 zaczyna faktycznie wpadać prawe przednie Koło w taki rezonans ze buczy i zaczyna trzasc we wnętrzu ... mechanik wymienił dodatkowo tuleje na wahaxzach z przodu bo niby luzy były . Wyjechałem od niego i dalej to samo ...
Ktoś ma jakiś pomysł bądź sobie z tym poradził ?? Czekam na odp
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

A hamulce jak sprawdzaliście ? U mnie wystarczyło zakupić reparaturki i powymieniać i już nie mam problemów, a też mi prawe koło strasznie buczało i trzęsło się auto, ale to miałem w sumie chwilowe.
x-cube
Świeżak
Imię: jakub
Silnik:
Kontakt:

Post autor: x-cube »

W sensie chwilowe bo reperaturki powymieniales i ustały??
Klocki mi mechanik wymieniał i ręczny podciagał. I w sumie mi piszczą koła jak zwalniam albo jak się toczy . Plus buczenie koło dalej jest powyżej 100..
I czy wymianiales repertuarka odsłony tloczka i zaciski hamulca czyli chyba wszystkie ??
No jeśli faktycznie to Ci pomogło to tylko chyba tylko to mi pozostało ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Mechanika”